Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Польща пояснила, за яких умов збиватиме ракети РФ

22:25:38

Польща не виконає вимогу Києва збивати російські ракети, що летять у напрямку заходу України без рішення всього НАТО. Про це заявив віцепрем'єр-міністр, міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш в інтерв'ю Польському радіо.   За його словами, Україна давно просить, щоб ракети, які летять на захід, збивали з території країн НАТО.   Водночас Косіняк-Камиш наголосив, що Польща не буде самостійно приймати жодних рішень у цьому питанні, і що "це має бути рішення всього НАТО".   Міністр зазначив, що такої згоди в НАТО наразі немає і вказав на позицію Білого дому, де заявили, що не хочуть ескалації конфлікту.   "Звісно, ​​щодо ракет на території Республіки Польща існують інші процедури. Тоді це наше рішення", - додав Косіняк-Камиш   Натомість міністр оборони вважає, що інша ситуація з ракетами, які пролітають над територією Польщі.   "Звичайно, існують інші процедури щодо ракет на території республіки. Тоді це наше рішення", - сказав він. Нагадаємо, 8 липня  Україна та Польща підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки  між країнами. 

У Росії визнали тотальну залежність валютного ринку від Китаю

22:00:50

Валютний ринок Московської біржі в умовах санкцій змушений торгувати єдиною доступною валютою - китайським юанем. За підрахунками Центробанку РФ, на валюту Китаю припадає 99,6% біржового ринку валюти у Росії, пише The Moscow Times.   Для порівняння, до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на юань припадало лише 3,5% валютних угод на Московській біржі, а на початку 2024 року ця частка зросла до половини. Тепер крім китайської валюти на головному валютному майданчику Росії залишаються лише кілька валют інших країн, але обсяги торгів ними незначні. Серед них - білоруський рубль та казахстанський тенге, курси яких Московська біржа публікує на головній сторінці сайту замість долара та євро.   Також тривають торги турецькою лірою, яку два роки тому російська влада розглядала у якості заміни для доларів та євро, проте обсяг цих торгів через ризик вторинних санкцій для турецьких банків стрімко падає.    Загалом санкції скоротили обсяги торгів валютою на Московській біржі на третину. Обсяг угод на ній впав із 418 млрд рублів до 282 млрд рублів на добу у другій половині червня.   На думку експертів, якщо зупиняться торги юанем, то біржовий валютний ринок у Росії фактично помре. За даними Bloomberg, Центробанк РФ вже розглядає такий сценарій як реальний.   Глава регулятора Ельвіра Набіулліна визнала, що Центробанк Росії "враховує ризики" зупинки торгів юанем. За її словами, також ускладнилася ситуація із транскордонними платежами, оскільки іноземні банки "дружних" країн масово блокують розрахунки з РФ.  Нагадаємо, 12 червня Московська біржа, Національний кліринговий центр та Національний розрахунковий депозитарій  були внесені до санкційного листа США . Слідом за США  санкції проти Московської біржі запровадила Велика Британія .

У ЗМІ з'явився проєкт декларації саміту НАТО

20:54:38

  Майбутнє України в НАТО, а запрошення буде надіслано тоді, коли союзники погодяться і будуть виконані необхідні умови. Про це йдеться в проєкті декларації саміту НАТО у Вашингтоні, повідомляє  агентство Інтерфакс-Україна, яке має у своєму розпорядженні текст документа.   Зазначається, що за підсумками ж засідання Ради Україна-НАТО, яке відбудеться в четвер, 11 червня, буде ухвалено інший документ. "Ми цілком підтримуємо право України обирати власні заходи безпеки і визначати своє майбутнє, вільне від зовнішнього втручання. Майбутнє України - в НАТО", - йдеться в проєкті документа.   Союзники також відзначать, що Україна стає "дедалі більш сумісною і політично інтегрованою з Альянсом".   "Ми вітаємо конкретний прогрес, досягнутий Україною після Вільнюського саміту в необхідних демократичних, економічних та безпекових реформах. Оскільки Україна продовжує цю життєво важливу роботу, ми продовжуватимемо підтримувати її на її незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включно з членством у НАТО", - йдеться в документі.   Країни-члени НАТО також мають намір підтвердити, що будуть "в змозі направити Україні запрошення приєднатися до Північноатлантичного союзу, коли союзники погодяться і будуть виконані умови".   "Рішення саміту НАТО і Ради Україна-НАТО в поєднанні з роботою союзників, що триває, утворюють міст до членства України в НАТО. Союзники продовжать підтримувати прогрес України в забезпеченні оперативної сумісності, а також додаткові демократичні та безпекові реформи, які міністри закордонних справ країн НАТО продовжать оцінювати за допомогою адаптованої Річної національної програми", - йдеться в проєкті декларації. Нагадаємо, президент Литви Гітанас Науседа заявив, що Альянс на нинішньому саміті домовився зафіксувати незворотність процесу інтеграції України в НАТО . Нині це максимум, що можна зробити для членства України.  Як повідомлялося, НАТО створить нове військове командування в Німеччині, а також призначить представника у Києві для поглиблення відносин України з Альянсом .

РФ втратила 90% особового складу під час наступу на Харківщину - ЗСУ

20:39:54

За два місяці наступу на Харківську область російська армія втратила на цьому напрямку 91% особового складу. Про це повідомив заступник командира оперативно-тактичного угруповання Харків Віктор Солімчук, передає Армія Inform в середу, 10 липня.   За його словами, станом на початок липня Росія втратила 2939 осіб вбитими та 6509 пораненими на Харківському напрямку. Ще 45 окупантів здалися у полон.   "Тобто орієнтовні втрати противника на нашому напрямку складають приблизно 91%", - сказав Солімчук.   За цей період росіяни вже втратили більшу частину своєї 138 мотострілецької бригади у Вовчанську, а також зазнали значних втрат у 83 та 157 танкових полках.   Крім того, 83 десантно-штурмова бригада постійно зазнає втрат, інколи втрачаючи по кількадесят осіб на добу, що підтверджується як полоненими, так і радіоперехопленнями. Проте військовий наголосив, що росіяни мають досить серйозний наступальний потенціал. Окупанти перегруповуються, готують штурмові групи в тилу й відновлюють сили та логістику. Нагадаємо, минулої доби ЗСУ ліквідували 1100 окупантів . З початку повномасштабного вторгнення в Україну армія Росії втратила 554 510 осіб. За два тижні спецпризначенці СБУ ліквідували сотні росіян та знищили десятки одиниць ворожої техніки.

Зеленський і Шольц обговорили постачання Patriot

20:17:04

  Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Вашингтоні. Про це повідомила пресслужба глави держави в середу, 10 липня.   Український лідер відзначив критичну важливість термінового постачання додаткових систем ППО на тлі знищення Росією об’єктів цивільної інфраструктури, включно з енергетичною системою та медичними закладами.   "Заява щодо постачання додаткових систем Patriot є важливою, і ми вдячні Німеччині та партнерам за такий крок. Водночас нам потрібно більше допомоги для протидії російським ударам із повітря: більше систем ППО та літаки F-16", - зазначив Зеленський.   Лідери засудили російську атаку на дитячу лікарню Охматдит у Києві. Президент подякував за готовність Німеччини прийняти її пацієнтів .   Зеленський також розповів Шольцу про ситуацію в повітряному просторі та на фронті, зокрема на Харківському напрямку та сході нашої країни. Співрозмовники обговорили стратегії боротьби з носіями російських керованих авіабомб та розвідувальними дронами.   Окремо приділили увагу результатам першого Саміту миру та майбутнім заходам щодо їх втілення.   Під час зустрічі також ішлося про практичну реалізацію рішення G7 щодо виділення Україні 50 млрд доларів за рахунок заморожених активів Росії. Нагадаємо, днями  в Україну прибув третій зенітно-ракетний комплекс Patriot з Німеччини .

В Україні у червні відчутно зросли ціни

20:01:01

Інфляція на споживчому ринку у червні прискорилася до 2,2%, порівняно із 0,6% у травні. Це найбільше зростання цін за місяць за останній рік, свідчать дані Державної служби статистики.   З початку року ціни виросли на 4,3%. У річному обчисленні інфляція за підсумками червня (порівняно з червнем минулого року) прискорилася до 4,8% із 3,3% за підсумками травня.   Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої у червні зросли на 0,5%. Найбільше (на 15,5%) подорожчали яйця. На 3,2-0,4% зросли ціни на продукти переробки зернових, цукор, соняшникову олію, рибу та продукти з риби, хліб, макаронні вироби, безалкогольні напої, рис, масло, овочі.   Водночас на 2,6-0,1% знизилися ціни на сало, молоко, м'ясо та м'ясопродукти, кисломолочну продукцію, фрукти.   Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби у червні підвищилися на 1,1%, у тому числі на тютюнові вироби - на 1,7%, алкогольні напої - на 0,5%.   Зростання тарифів на воду, електроенергію, газ та інші види палива на 17,4% відбулося головним чином за рахунок підвищення цін на електроенергію на 63,6%.   Ціни на транспорт зросли на 0,8% в основному через подорожчання проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 10%.   Нагадаємо, за підсумками 2023 року інфляція в Україні становила 5,1% . Це було мінімальне значення з 2020 року, коли зростання споживчих цін становило 5%.