Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Зеленський і Шольц обговорили постачання Patriot

20:17:04

  Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Вашингтоні. Про це повідомила пресслужба глави держави в середу, 10 липня.   Український лідер відзначив критичну важливість термінового постачання додаткових систем ППО на тлі знищення Росією об’єктів цивільної інфраструктури, включно з енергетичною системою та медичними закладами.   "Заява щодо постачання додаткових систем Patriot є важливою, і ми вдячні Німеччині та партнерам за такий крок. Водночас нам потрібно більше допомоги для протидії російським ударам із повітря: більше систем ППО та літаки F-16", - зазначив Зеленський.   Лідери засудили російську атаку на дитячу лікарню Охматдит у Києві. Президент подякував за готовність Німеччини прийняти її пацієнтів .   Зеленський також розповів Шольцу про ситуацію в повітряному просторі та на фронті, зокрема на Харківському напрямку та сході нашої країни. Співрозмовники обговорили стратегії боротьби з носіями російських керованих авіабомб та розвідувальними дронами.   Окремо приділили увагу результатам першого Саміту миру та майбутнім заходам щодо їх втілення.   Під час зустрічі також ішлося про практичну реалізацію рішення G7 щодо виділення Україні 50 млрд доларів за рахунок заморожених активів Росії. Нагадаємо, днями  в Україну прибув третій зенітно-ракетний комплекс Patriot з Німеччини .

В Україні у червні відчутно зросли ціни

20:01:01

Інфляція на споживчому ринку у червні прискорилася до 2,2%, порівняно із 0,6% у травні. Це найбільше зростання цін за місяць за останній рік, свідчать дані Державної служби статистики.   З початку року ціни виросли на 4,3%. У річному обчисленні інфляція за підсумками червня (порівняно з червнем минулого року) прискорилася до 4,8% із 3,3% за підсумками травня.   Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої у червні зросли на 0,5%. Найбільше (на 15,5%) подорожчали яйця. На 3,2-0,4% зросли ціни на продукти переробки зернових, цукор, соняшникову олію, рибу та продукти з риби, хліб, макаронні вироби, безалкогольні напої, рис, масло, овочі.   Водночас на 2,6-0,1% знизилися ціни на сало, молоко, м'ясо та м'ясопродукти, кисломолочну продукцію, фрукти.   Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби у червні підвищилися на 1,1%, у тому числі на тютюнові вироби - на 1,7%, алкогольні напої - на 0,5%.   Зростання тарифів на воду, електроенергію, газ та інші види палива на 17,4% відбулося головним чином за рахунок підвищення цін на електроенергію на 63,6%.   Ціни на транспорт зросли на 0,8% в основному через подорожчання проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 10%.   Нагадаємо, за підсумками 2023 року інфляція в Україні становила 5,1% . Це було мінімальне значення з 2020 року, коли зростання споживчих цін становило 5%.

Нідерланди виділяють €300 млн на боєприпаси для F-16 для України

19:21:40

Нідерланди виділяють додатково 300 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для F-16, які незабаром поставлять Україні. Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони Нідерландів у середу, 10 липня.   Ця сума йде на додачу до 150 мільйонів євро, які були раніше зарезервовані для боєприпасів. Ідеться про озброєння F-16, яке закуповується безпосередньо у промисловості.   "Із боєприпасами, які ми закуповуємо, F-16 можуть допомогти відбити російські атаки. Агресія Путіна не знає кордонів, тому наша підтримка має тривати повним ходом. Купуючи додаткові боєприпаси для F-16, ми хочемо послати Москві сигнал про те, що союзники з НАТО продовжують підтримувати Україну. Росія не має виграти цю війну, це також в інтересах нашої безпеки", - заявив міністр оборони Рубен Брекелманс під час саміту НАТО у Вашингтоні,   Нідерланди разом із Данією та США очолюють коаліцію можливостей ВПС. Нідерланди надають 18 F-16 для європейського навчального центру F-16 у Румунії. Крім того, Україні буде передано 24 голландських F-16. Нагадаємо, державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що винищувачі F-16 наразі перебувають у дорозі до України з Данії та Нідерландів.  Норвегія вирішила передати Україні шість винищувачів F-16 . Поставки літаків почнуться у поточному році.

Розстріл полонених бійців ЗСУ: розпочато розслідування

19:03:39

Російські військові жорстоко розстріляли двох українських полонених ЗСУ біля Роботиного на Запорізькому напрямку. За цим фактом розпочато провадження. Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора в середу, 10 липня.   "Країна-терорист Росія продовжує демонструвати повну зневагу до закону та базової людської моралі. Ще один доказ цього - відео вбивства російськими військовими двох полонених українських бійців. На записі чітко видно, що захисники України склали зброю та не чинили жодного опору. Окупанти ж цинічно розстрілюють беззбройних людей", - заявив генпрокурор Андрій Костін.   Розпочато кримінальне провадження щодо порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. За даними слідства, злочин вчинено у червні поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області. Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин.   Нагадаємо, сьогодні в мережі було поширено відеозапис розстрілу російськими військовими двох українських захисників , взятих у полон. Раніше правоохоронці розпочали розслідування за фактом  вбивства росіянами беззбройних українських військовополонених  поблизу села Кліщіївка Донецької області.