Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

В Україні у червні відчутно зросли ціни

20:01:01

Інфляція на споживчому ринку у червні прискорилася до 2,2%, порівняно із 0,6% у травні. Це найбільше зростання цін за місяць за останній рік, свідчать дані Державної служби статистики.   З початку року ціни виросли на 4,3%. У річному обчисленні інфляція за підсумками червня (порівняно з червнем минулого року) прискорилася до 4,8% із 3,3% за підсумками травня.   Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої у червні зросли на 0,5%. Найбільше (на 15,5%) подорожчали яйця. На 3,2-0,4% зросли ціни на продукти переробки зернових, цукор, соняшникову олію, рибу та продукти з риби, хліб, макаронні вироби, безалкогольні напої, рис, масло, овочі.   Водночас на 2,6-0,1% знизилися ціни на сало, молоко, м'ясо та м'ясопродукти, кисломолочну продукцію, фрукти.   Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби у червні підвищилися на 1,1%, у тому числі на тютюнові вироби - на 1,7%, алкогольні напої - на 0,5%.   Зростання тарифів на воду, електроенергію, газ та інші види палива на 17,4% відбулося головним чином за рахунок підвищення цін на електроенергію на 63,6%.   Ціни на транспорт зросли на 0,8% в основному через подорожчання проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 10%.   Нагадаємо, за підсумками 2023 року інфляція в Україні становила 5,1% . Це було мінімальне значення з 2020 року, коли зростання споживчих цін становило 5%.

Нідерланди виділяють €300 млн на боєприпаси для F-16 для України

19:21:40

Нідерланди виділяють додатково 300 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для F-16, які незабаром поставлять Україні. Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони Нідерландів у середу, 10 липня.   Ця сума йде на додачу до 150 мільйонів євро, які були раніше зарезервовані для боєприпасів. Ідеться про озброєння F-16, яке закуповується безпосередньо у промисловості.   "Із боєприпасами, які ми закуповуємо, F-16 можуть допомогти відбити російські атаки. Агресія Путіна не знає кордонів, тому наша підтримка має тривати повним ходом. Купуючи додаткові боєприпаси для F-16, ми хочемо послати Москві сигнал про те, що союзники з НАТО продовжують підтримувати Україну. Росія не має виграти цю війну, це також в інтересах нашої безпеки", - заявив міністр оборони Рубен Брекелманс під час саміту НАТО у Вашингтоні,   Нідерланди разом із Данією та США очолюють коаліцію можливостей ВПС. Нідерланди надають 18 F-16 для європейського навчального центру F-16 у Румунії. Крім того, Україні буде передано 24 голландських F-16. Нагадаємо, державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що винищувачі F-16 наразі перебувають у дорозі до України з Данії та Нідерландів.  Норвегія вирішила передати Україні шість винищувачів F-16 . Поставки літаків почнуться у поточному році.

Розстріл полонених бійців ЗСУ: розпочато розслідування

19:03:39

Російські військові жорстоко розстріляли двох українських полонених ЗСУ біля Роботиного на Запорізькому напрямку. За цим фактом розпочато провадження. Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора в середу, 10 липня.   "Країна-терорист Росія продовжує демонструвати повну зневагу до закону та базової людської моралі. Ще один доказ цього - відео вбивства російськими військовими двох полонених українських бійців. На записі чітко видно, що захисники України склали зброю та не чинили жодного опору. Окупанти ж цинічно розстрілюють беззбройних людей", - заявив генпрокурор Андрій Костін.   Розпочато кримінальне провадження щодо порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. За даними слідства, злочин вчинено у червні поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області. Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин.   Нагадаємо, сьогодні в мережі було поширено відеозапис розстрілу російськими військовими двох українських захисників , взятих у полон. Раніше правоохоронці розпочали розслідування за фактом  вбивства росіянами беззбройних українських військовополонених  поблизу села Кліщіївка Донецької області.

Компенсації від РФ: в Гаазі обговорили створення комісії з розгляду заяв

18:53:05

У Гаазі команда Офісу президента та Міністерства юстиції України закінчила роботу першої підготовчої зустрічі по міжнародному інструменту для створення комісії з розгляду заяв для України, в рамках відшкодування збитків через агресію Росії. Про це повідомила  заступниця керівника ОП Ірина Мудра в Facebook в середу, 10 липня.   За її словами, у зустрічі взяли участь представники 51 країни з усіх континентів, ЄС і Ради Європи.     "Росія має заплатити за свої злочини і компенсувати всі збитки! За результатами роботи ми досягли згоди щодо основних принципів роботи майбутньої комісії і поставили мету запустити її до кінця наступного року", - написала Мудра.   Заступниця керівника ОП зазначила, що цьому передуватиме велика робота по узгодженню, прийняттю і ратифікації нового міжнародного інструменту, перший проєкт якого вже був презентований для обговорення.     У листопаді 2022 року Генеральна Асамблея ООН визнала, що Росія має заплатити за збитки і рекомендувала створити міжнародний компенсаційний механізм. Це рішення ГА ООН заклало основу для одного з ключових положень 7 пункту Формули миру президента Володимир Зеленського - відшкодування збитків.   Міжнародний компенсаційний механізм складатиметься з трьох елементів: Реєстру збитків, комісії з розгляду заяв та компенсаційного фонду. Перший елемент - Реєстр збитків - був заснований в травні 2023 року Радою Європи, і у квітні цього року він почав приймати заяви по першій з 44 категорій . Наступні 12 категорій будуть запущені найближчим часом.   "Робота з притягнення Росії до відповідальності триває. Попри те, що міжнародні процеси зазвичай вкрай повільні, ми задали чудовий темп і впевнено рухаємось до результату - відновлення справедливості для всіх, хто постраждав від російської агресії проти України, покарання агресора та відбудова України", - наголосила Мудра. Нагадаємо, Міжнародний реєстр збитків від російської агресії вже отримав близько 200 заявок на компенсацію від українців .