Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Українські дрони можна закуповувати через Prozorro

15:06:17

Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка дозволяє закуповувати дрони вітчизняного виробництва через закритий функціонал Prozorro. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram в четвер, 4 липня.   "Держава зможе закуповувати дрони українського виробництва через закритий функціонал Prozorro - уряд ухвалив постанову. Логічний крок розвитку прозорості та збільшення ефективності закупівель дронів. У виробників будуть рівні умови доступу до державних контрактів, а завдяки конкуренції держава зможе вигідніше закуповувати дрони", - написав він.   Віцепрем’єр додав, що уся чутлива інформація буде закрита для широкого загалу  і недоступна ворогу. Нагадаємо, у лютому уряд вперше дозволив масову закупівлю дронів через Prozorro . Тоді йшлося про прилади іноземних виробників - Mavic, Autel та Matric.  Як повідомлялося,  Україна серійно випускає далекобійні ударні дрони , які використовуються для ударів по стратегічних об’єктах Росії на відстані понад 1000 км.

РФ втручається в роботу європейських супутників і вставляє пропагандистські передачі у програми українських каналів

14:46:12

Міжнародний союз електрозв’язку закликав Росію негайно припинити втручання в роботу європейських супутників. Про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Національна рада зверталася до Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) стосовно втручання у супутниковий сигнал українських телепрограм з вимогою швидкої та чіткої реакції на дії агресора. Голова Національної ради Ольга Герасим’юк також порушувала це питання на засіданнях Європейської платформи регуляторних органів (EPRA), керівного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства (CDMSI), проводила окремі переговори з медіарегуляторами Франції та Люксембургу. Як наслідок це питання опинилося під пильною увагою МСЕ і було розглянуто на засіданні Радіорегламентарного комітету (RRB).

Безпілотники атакували електропідстанцію Запорізької АЕС - МАГАТЕ

14:26:23

У тимчасово окупованому Енергодарі безпілотники атакували розподільчу електропідстанцію Радуга. Про це повідомила пресслужба МАГАТЕ з посиланням на представників тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції. Інцидент стався 3 липня. Внаслідок атаки постраждали восьмеро працівників електропідстанції, одному з них знадобилася медична допомога.   "Представники ЗАЕС повідомили експертам агенції, що кілька безпілотників вдарили по місцях поблизу майданчика, завдавши поранень працівникам та спричинивши лісові пожежі", - йдеться в пресрелізі.   Експертам МАГАТЕ повідомили, що ймовірний удар також спричинив витік масла щонайменше з одного з двох трансформаторів підстанції, пошкодив верхню частину одного з них, а також з'єднувальну лінію.   Експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС, повідомили, що бачили густий дим і чули вибухи з боку розподільчого пристрою 750 кіловольт (кВ) станції після того, як їм було сказано, що безпілотники влучили в прилеглий ліс, спричинивши пожежу у вітряну погоду.   "Пожежники працювали над тим, щоб контролювати полум'я. Підстанція розташована за межами самого майданчика ЗАЕС. Наразі експерти МАГАТЕ не повідомляють про будь-які наслідки на майданчику", - йдеться у повідомленні.   У результаті постраждала підстанція Радуга наразі виведена з ладу, але Енергодар і прилегла промислова зона все ще отримують електроенергію. Нагадаємо, 11 червня на ЗАЕС поряд зі ставком-охолоджувачем вибухнула міна . Унаслідок вибуху ніхто не постраждав. Раніше у МАГАТЕ  заявили про три прямі влучання , здійснені у захисні конструкції головного реактора ЗАЕС. Росатом традиційно звинуватив в ударі українських військових.