Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Безпілотники атакували електропідстанцію Запорізької АЕС - МАГАТЕ

14:26:23

У тимчасово окупованому Енергодарі безпілотники атакували розподільчу електропідстанцію Радуга. Про це повідомила пресслужба МАГАТЕ з посиланням на представників тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції. Інцидент стався 3 липня. Внаслідок атаки постраждали восьмеро працівників електропідстанції, одному з них знадобилася медична допомога.   "Представники ЗАЕС повідомили експертам агенції, що кілька безпілотників вдарили по місцях поблизу майданчика, завдавши поранень працівникам та спричинивши лісові пожежі", - йдеться в пресрелізі.   Експертам МАГАТЕ повідомили, що ймовірний удар також спричинив витік масла щонайменше з одного з двох трансформаторів підстанції, пошкодив верхню частину одного з них, а також з'єднувальну лінію.   Експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС, повідомили, що бачили густий дим і чули вибухи з боку розподільчого пристрою 750 кіловольт (кВ) станції після того, як їм було сказано, що безпілотники влучили в прилеглий ліс, спричинивши пожежу у вітряну погоду.   "Пожежники працювали над тим, щоб контролювати полум'я. Підстанція розташована за межами самого майданчика ЗАЕС. Наразі експерти МАГАТЕ не повідомляють про будь-які наслідки на майданчику", - йдеться у повідомленні.   У результаті постраждала підстанція Радуга наразі виведена з ладу, але Енергодар і прилегла промислова зона все ще отримують електроенергію. Нагадаємо, 11 червня на ЗАЕС поряд зі ставком-охолоджувачем вибухнула міна . Унаслідок вибуху ніхто не постраждав. Раніше у МАГАТЕ  заявили про три прямі влучання , здійснені у захисні конструкції головного реактора ЗАЕС. Росатом традиційно звинуватив в ударі українських військових.

Вірменія та США домовляються про будівництво АЕС

14:00:53

Вірменія обговорює зі США будівництво нової атомної електростанції, котра має замінити єдину вірменську АЕС у Мецаморі, збудовану наприкінці 1970-х років. Про це пише Радіо Азатутюн.    За словами секретаря Ради безпеки республіки Армена Григоряна, процес перейшов до предметної фази. Наразі сторони обговорюють правову основу. "Можу сказати, що м'яч на стороні США. Очікуємо, що внутрішні процедури в США будуть завершені, після чого ми почнемо працювати", - сказав Григорян.   Чиновник наголосив, що Єреван намагається диверсифікувати економічні відносини з міжнародними партнерами, як це робиться у сфері безпеки.   Мецаморська атомна електростанція, яка виробляє 40% електроенергії Вірменії, має бути виведена з експлуатації у 2036 році. Вона складається з двох енергоблоків на базі сейсмостійких реакторів типу ВВЕР-440. У 2021 році блоки було модернізовано за допомогою Росатому.   У 2022 році Вірменія заявила про плани побудувати нову атомну електростанцію та підписала з США меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного ядерного співробітництва.   Вашингтон оцінює можливість будівництва в Вірменію АЕС, оснащеної малими модульними реакторами (ММР). У США наголосили, що американські технології можуть зробити Вірменію менш залежною від Росії.   У травні 2024 року уряд Вірменії оголосив, що веде переговори щодо цього проєкту зі США, Росією та Південною Кореєю. Нагадаємо, у червні Болгарія вперше імпортувала паливо для АЕС не з Росії , а з США.

Наказав ударити по музею на Харківщині: оголошено підозру полковнику РФ

13:49:21

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного воєнного злочинця з Росії, який причетний до обстрілів цивільної інфраструктури України. Про це повідомила пресслужба СБУ в четвер, 4 липня.   Мова йде про командира 159-го винищувального авіаційного полку Західного військового округу Збройних сил РФ полковника Івана Панченка.   З початку повномасштабної війни він бере участь в організації та проведенні повітряних атак на цивільні об’єкти України.   За даними слідства, на початку травня 2022 року Панченко віддав наказ на здійснення авіаудару по Національному музею Григорія Сковороди на Харківщині.   Тоді окупанти задіяли багатоцільовий винищувач Су-35С, який випустив по меморіальному комплексу турбореактивну протикорабельну ракету типу Х-35. Унаслідок вогневого ураження значних ушкоджень зазнала будівля музею, а його працівника було тяжко поранено.

Замах на Фіцо розслідуватимуть як тероризм

12:48:30

Прокуратура Словаччини перекваліфікувала замах на прем’єр-міністра Роберта Фіцо на терористичний акт. Про це повідомив генеральний прокурор Марош Жилінка, передає TASR.   "Звинувачення, висунуті проти стрілка, який у травні намагався вбити прем'єр-міністра Роберта Фіцо, були перекваліфіковані на терористичний акт", - заявив він.   Нападника спочатку звинувачували в умисному вбивстві. Наразі він поінформований про зміну кваліфікації злочину. Нагадаємо, 15 травня 71-річний Юрай Цинтула кілька разів  вистрелив у прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо . Замах стався після виїзного засідання уряду в місті Гандлова.  На початку червня  Фіцо записав перше з моменту замаху звернення , в якому повідомив про наміри через кілька тижнів повернутись до роботи. В уряді країни заявили, що після пережитого замаху Фіцо тепер буде мати постійні проблеми зі здоров’ям .

Київські чиновники вивезли родичів за кордон, використавши дітей-сиріт

11:41:54

Прокуратура після заяви Офісу омбудсмена розпочала розслідування щодо незаконного виїзду за кордон родичів керівництва Служби у справах дітей. Про це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури в четвер, 4 липня.    Розпочато кримінальне провадження за фактами, викладеними уповноваженим Верховної Ради з прав людини про незаконний виїзд за кордон осіб у березні 2022 року під приводом супроводу дітей-сиріт під час евакуації до Німеччини.   В межах кримінального провадження перевірятиметься інформація, поширена Офісом омбудсмена, про те, що посадовці Служби у справах дітей та сімʼї Києва та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 Києва організували виїзд за кордон кількох осіб, у тому числі своїх родичів, під виглядом працівників закладів, що супроводжують дітей під час евакуації за кордон.   Також буде перевірено інформацію про те, що жоден із супроводжуючих, опинившись за межами держави, не повернувся до України.   Досудове розслідування проводиться за ознаками статті Незаконне переправлення через державний кордон осіб призовного віку за попередньою змовою групою осіб.   Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що київські чиновники могли відправити своїх близьких родичів за кордон під виглядом супроводжуючих для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Нагадаємо, за даними ДПСУ, останнім часом стало більше спроб нелегально перетнути кордон. Чоловіки готові платити "перевізникам" від трьох до 20 тисяч доларів . Актор Руслан Ханумак виїхав з України до США

У ДПСУ розповіли, як зросли "розцінки" за втечу за кордон для ухилянтів

11:23:06

Останнім часом стало більше спроб нелегально перетнути кордон. Чоловіки готові платити "перевізникам" від трьох до 20 тисяч доларів. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телемарафону в четвер, 4 червня.   "За останній час ми бачимо такі зухвалі спроби саме злочинних груп доправляти до кордону групами людей. Це може бути 10 осіб, це може бути 20 осіб, це може бути 30. Рекордну групу затримували в кількості 47 осіб", - розповів він.   За словами речника ДПСУ, злочинці "допомагають" чоловікам за чималі кошти. Розцінки коливаються від трьох до 12 тисяч доларів. Під час фільтрації порушників прикордонники встановлювали, що ті заплатили 18 тисяч доларів або навіть 20 тисяч доларів. Нагадаємо, раніше  на кордоні з Молдовою затримали 24 ухилянтів . Кожен із чоловіків заплатив за незаконну подорож по 12 тисяч євро.