Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Українські дрони можна закуповувати через Prozorro

15:06:17

Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка дозволяє закуповувати дрони вітчизняного виробництва через закритий функціонал Prozorro. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram в четвер, 4 липня.   "Держава зможе закуповувати дрони українського виробництва через закритий функціонал Prozorro - уряд ухвалив постанову. Логічний крок розвитку прозорості та збільшення ефективності закупівель дронів. У виробників будуть рівні умови доступу до державних контрактів, а завдяки конкуренції держава зможе вигідніше закуповувати дрони", - написав він.   Віцепрем’єр додав, що уся чутлива інформація буде закрита для широкого загалу  і недоступна ворогу. Нагадаємо, у лютому уряд вперше дозволив масову закупівлю дронів через Prozorro . Тоді йшлося про прилади іноземних виробників - Mavic, Autel та Matric.  Як повідомлялося,  Україна серійно випускає далекобійні ударні дрони , які використовуються для ударів по стратегічних об’єктах Росії на відстані понад 1000 км.

РФ втручається в роботу європейських супутників і вставляє пропагандистські передачі у програми українських каналів

14:46:12

Міжнародний союз електрозв’язку закликав Росію негайно припинити втручання в роботу європейських супутників. Про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Національна рада зверталася до Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) стосовно втручання у супутниковий сигнал українських телепрограм з вимогою швидкої та чіткої реакції на дії агресора. Голова Національної ради Ольга Герасим’юк також порушувала це питання на засіданнях Європейської платформи регуляторних органів (EPRA), керівного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства (CDMSI), проводила окремі переговори з медіарегуляторами Франції та Люксембургу. Як наслідок це питання опинилося під пильною увагою МСЕ і було розглянуто на засіданні Радіорегламентарного комітету (RRB).

Безпілотники атакували електропідстанцію Запорізької АЕС - МАГАТЕ

14:26:23

У тимчасово окупованому Енергодарі безпілотники атакували розподільчу електропідстанцію Радуга. Про це повідомила пресслужба МАГАТЕ з посиланням на представників тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції. Інцидент стався 3 липня. Внаслідок атаки постраждали восьмеро працівників електропідстанції, одному з них знадобилася медична допомога.   "Представники ЗАЕС повідомили експертам агенції, що кілька безпілотників вдарили по місцях поблизу майданчика, завдавши поранень працівникам та спричинивши лісові пожежі", - йдеться в пресрелізі.   Експертам МАГАТЕ повідомили, що ймовірний удар також спричинив витік масла щонайменше з одного з двох трансформаторів підстанції, пошкодив верхню частину одного з них, а також з'єднувальну лінію.   Експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС, повідомили, що бачили густий дим і чули вибухи з боку розподільчого пристрою 750 кіловольт (кВ) станції після того, як їм було сказано, що безпілотники влучили в прилеглий ліс, спричинивши пожежу у вітряну погоду.   "Пожежники працювали над тим, щоб контролювати полум'я. Підстанція розташована за межами самого майданчика ЗАЕС. Наразі експерти МАГАТЕ не повідомляють про будь-які наслідки на майданчику", - йдеться у повідомленні.   У результаті постраждала підстанція Радуга наразі виведена з ладу, але Енергодар і прилегла промислова зона все ще отримують електроенергію. Нагадаємо, 11 червня на ЗАЕС поряд зі ставком-охолоджувачем вибухнула міна . Унаслідок вибуху ніхто не постраждав. Раніше у МАГАТЕ  заявили про три прямі влучання , здійснені у захисні конструкції головного реактора ЗАЕС. Росатом традиційно звинуватив в ударі українських військових.

Вірменія та США домовляються про будівництво АЕС

14:00:53

Вірменія обговорює зі США будівництво нової атомної електростанції, котра має замінити єдину вірменську АЕС у Мецаморі, збудовану наприкінці 1970-х років. Про це пише Радіо Азатутюн.    За словами секретаря Ради безпеки республіки Армена Григоряна, процес перейшов до предметної фази. Наразі сторони обговорюють правову основу. "Можу сказати, що м'яч на стороні США. Очікуємо, що внутрішні процедури в США будуть завершені, після чого ми почнемо працювати", - сказав Григорян.   Чиновник наголосив, що Єреван намагається диверсифікувати економічні відносини з міжнародними партнерами, як це робиться у сфері безпеки.   Мецаморська атомна електростанція, яка виробляє 40% електроенергії Вірменії, має бути виведена з експлуатації у 2036 році. Вона складається з двох енергоблоків на базі сейсмостійких реакторів типу ВВЕР-440. У 2021 році блоки було модернізовано за допомогою Росатому.   У 2022 році Вірменія заявила про плани побудувати нову атомну електростанцію та підписала з США меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного ядерного співробітництва.   Вашингтон оцінює можливість будівництва в Вірменію АЕС, оснащеної малими модульними реакторами (ММР). У США наголосили, що американські технології можуть зробити Вірменію менш залежною від Росії.   У травні 2024 року уряд Вірменії оголосив, що веде переговори щодо цього проєкту зі США, Росією та Південною Кореєю. Нагадаємо, у червні Болгарія вперше імпортувала паливо для АЕС не з Росії , а з США.