Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Київські чиновники вивезли родичів за кордон, використавши дітей-сиріт

11:41:54

Прокуратура після заяви Офісу омбудсмена розпочала розслідування щодо незаконного виїзду за кордон родичів керівництва Служби у справах дітей. Про це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури в четвер, 4 липня.    Розпочато кримінальне провадження за фактами, викладеними уповноваженим Верховної Ради з прав людини про незаконний виїзд за кордон осіб у березні 2022 року під приводом супроводу дітей-сиріт під час евакуації до Німеччини.   В межах кримінального провадження перевірятиметься інформація, поширена Офісом омбудсмена, про те, що посадовці Служби у справах дітей та сімʼї Києва та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 Києва організували виїзд за кордон кількох осіб, у тому числі своїх родичів, під виглядом працівників закладів, що супроводжують дітей під час евакуації за кордон.   Також буде перевірено інформацію про те, що жоден із супроводжуючих, опинившись за межами держави, не повернувся до України.   Досудове розслідування проводиться за ознаками статті Незаконне переправлення через державний кордон осіб призовного віку за попередньою змовою групою осіб.   Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що київські чиновники могли відправити своїх близьких родичів за кордон під виглядом супроводжуючих для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Нагадаємо, за даними ДПСУ, останнім часом стало більше спроб нелегально перетнути кордон. Чоловіки готові платити "перевізникам" від трьох до 20 тисяч доларів . Актор Руслан Ханумак виїхав з України до США

У ДПСУ розповіли, як зросли "розцінки" за втечу за кордон для ухилянтів

11:23:06

Останнім часом стало більше спроб нелегально перетнути кордон. Чоловіки готові платити "перевізникам" від трьох до 20 тисяч доларів. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телемарафону в четвер, 4 червня.   "За останній час ми бачимо такі зухвалі спроби саме злочинних груп доправляти до кордону групами людей. Це може бути 10 осіб, це може бути 20 осіб, це може бути 30. Рекордну групу затримували в кількості 47 осіб", - розповів він.   За словами речника ДПСУ, злочинці "допомагають" чоловікам за чималі кошти. Розцінки коливаються від трьох до 12 тисяч доларів. Під час фільтрації порушників прикордонники встановлювали, що ті заплатили 18 тисяч доларів або навіть 20 тисяч доларів. Нагадаємо, раніше  на кордоні з Молдовою затримали 24 ухилянтів . Кожен із чоловіків заплатив за незаконну подорож по 12 тисяч євро.

Пасивний дохід для IT-вців: інвестуємо правильно

11:00:30

Відкриття ринку землі 1-го липня 2021 року буквально змінило «гру» в секторі інвестицій. Відтепер, купівля/продаж сільськогосподарської землі стала доступною для фізичних осіб і вже від моменту зняття меморандуму почала стрімко розвиватись. Серед основних переваг активу: низький поріг входу, порівняно нижча ціна угоди від європейських сусідів та стабільний щорічний пасивний дохід. Усі ці особливості неабияк підігрівають інтерес зробити свою першу інвестицію. Проте, основний барʼєр для інвестора полягає у відносно молодому ринку та відсутності досвіду. Адже цифрові активи виглядають досить знайомими, а інколи приберегти ці кошти вдома видається найбільш оптимальним варіантом. Чи є ризики від інвестицій у сільськогосподарську землю та які її переваги поміж інших ресурсів? Детальніше розібрали ці питання з CEO компанії Zeminvest Олександром Кравченко .

Окупанти перекидають резерви через Маріуполь на північ Донеччини

10:46:05

Російські військові перекидають резерви разом із боєкомплектом із Запорізької області через Маріуполь до Донецької області. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram в четвер, 4 липня.   "Два дні поспіль спостерігаємо пересування колонами живої сили з БК з Запорізької області через Маріуполь на північний напрям Донецької області", - написав він.   За даними Андрющенка, росіяни поновили активне тренування ствольною артилерією на полігоні на північний схід від Маріуполя.   "Можемо стверджувати що росіяни почали активне перекидання резервів з півдня та активізували тренування для прискорення формування нових. З хороших новин, все вказує на відмову або перенесення по строках планів збільшення тиску на півдні. Тут все вирішує північ та чи вдасться росіянам мати результативність", - зазначив радник мера Маріуполя. Нагадаємо, раніше в Маріуполі партизани помітили евакуаційну колону техніки з пораненими військовослужбовцями армії Росії.  За даними Генштабу, минулої доби  ЗСУ ліквідували 1200 окупантів . З початку повномасштабного вторгнення армія Росії втратила 547 470 осіб.

У Житомирській області уламки дрону впали на будинок

10:03:37

У Житомирській області під час нічної атаки уламки ворожого дрона впали на будинок. Почалась пожежа, постраждала жінка. Про це повідомив голова ОВА Віталій Бунечко у Telegram в четвер, 4 липня.   "Через падіння уламків виникла пожежа в одному з приватних будинків, яку оперативно ліквідувала ДСНС", - написав він.   Унаслідок пожежі постраждала жінка, яку госпіталізовано до лікарні. Їй надається необхідна допомога. Очільник ОВА зазначив, що під час повітряної атаки силами протиповітряної оборони над територією Житомирщини знищено три дрони-камікадзе типу "Шахед". Нагадаємо, сьогодні вночі росіяни атакували Україну, випустивши 22 дрони-камікадзе. Сили протиповітряної оборони  збили 21 безпілотник .    На підступах до столиці ППО знищила усі ударні безпілотники , які намагалися атакувати Київ. У Чернігівській області "Шахед" влучив в енергооб'єкт . Без світла залишилося майже 6000 абонентів.

Атака дронів: на Чернігівщині без світла залишились 6000 споживачів

09:46:01

У Чернігівській області вночі російський дрон-камікадзе типу "Шахед" влучив в енергооб'єкт. Про це повідомив  голова ОВА В'ячеслав Чаус у Telegram в четвер, 4 липня. "Понад п'ять годин цієї ночі тривала повітряна тривога для Чернігівщини. На жаль, ворожий шахед влучив в один з обʼєктів області", - написав він.   Через влучання дрона в енергооб'єкт без світла залишилося майже шість тисяч абонентів.   "На жаль, ворожий "Шахед" влучив в один з обʼєктів області. На зараз без електропостачання залишаються 5963 споживача", - зазначив Чаус.   Енергетики працюють над відновленням електропостачання. Нагадаємо, вночі 4 липня в Україні близько шести годин тривала повітряна тривога. Повітряні сили ЗСУ попереджали про загрозу ударних дронів і ракетну небезпеку. Росіяни атакували Україну, випустивши 22 дрони-камікадзе. Сили протиповітряної оборони збили 21 безпілотник .    На підступах до столиці ППО знищила усі ударні безпілотники , які намагалися атакувати Київ.

Повітряні сили відзвітували про нічну роботу ППО

09:36:07

Російські війська вночі 4 липня атакували Україну, випустивши 22 дрони-камікадзе. Сили протиповітряної оборони збили 21 безпілотник. Про це повідомив  командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук у Telegram.   "У ніч на 4 липня противник атакував 22 ударними БПЛА типу "Shahed-131/136" із Курської області", - розповів він.   За словами Олещука, в результаті бойової роботи зенітними ракетними підрозділами, розрахунками мобільних вогневих груп Сил оборони та засобами РЕБ Повітряних сил ЗСУ збито 21 "шахед".   Ворожі цілі були уражені у межах Київської, Чернігівської, Житомирської, Сумської, Дніпропетровської та Полтавської областей. Нагадаємо, вночі 4 липня в Україні близько шести годин тривала повітряна тривога. Повітряні сили ЗСУ попереджали про загрозу ударних дронів і ракетну небезпеку.   Повідомлялося, що сили ППО на підступах до столиці знищили усі ударні безпілотники , які намагалися атакувати Київ. Китай на замовлення РФ створює дрон - Bloomberg

Зеленський відреагував на нову допомогу від США

09:06:16

Президент Володимир Зеленський висловив подяку США за оголошений 3 липня новий пакет військової допомоги. Про це глава держави написав у соцмережі X.   Український лідер подякував президенту Джо Байдену, обом партіям Конгресу та всьому американському народу.   "Додаткові засоби протиповітряної оборони, артилерія, протитанкове озброєння й інші критично важливі речі, а також кошти на закупівлю ракет для Patriot та NASAMS посилять наших воїнів і підвищать наші можливості на полі бою", - заявив Зеленський. Президент додав, що Україна розраховує на подальшу допомогу від США для протистояння російській агресії.    Нагадаємо, 3 липня Білий дім оголосив новий пакет військової допомоги для України обсягом 150 млн доларів, до якого увійдуть, серед іншого, артилерійські боєприпаси та боєприпаси для HIMARS.     Раніше Міноборони США оголосило про закупівлю перехоплювачів до систем ППО Patriot і NASAMS для України на суму 2,2 млрд доларів .  

Паніка демократів. Байдена таки просять піти

09:03:15

  Представники демократичної партії США можуть підписати листа до президента Джо Байдена з вимогою відмовитися від участі у президентських перегонах, повідомило агентство Bloomberg, посилаючись на неназваного чиновника.   За словами джерела, лист просувають демократи, які балотуються на переобрання у традиційно безпечних для демократів округах, що свідчить про паніку у партії щодо кандидатури Байдена.   Перший пішов   Член Палати представників від демократів Ллойд Доггетт першим публічно закликав Байдена зняти свою кандидатуру з виборів президента через те, що той не зміг "ефективно захистити свої досягнення" під час дебатів із опонентом Дональда Трампа. Доггетт зазначив, що Байден має ухвалити хворобливе і важке рішення про зняття своєї кандидатури. Водночас конгресмен наголосив, що його заява не зменшує поваги до всього, що зробив президент, а також зазначив, що першочерговим зобов'язанням Байдена завжди було служіння країні, а не собі.   Самому Доггетту, який представляє техаський Остін, 77 років, вперше він був приведений до присяги у 1995 році і знову обирається до Конгресу.   За його словами, на карту поставлено дуже багато, щоб дозволити Байдену програти Трампу через побоювання з приводу його здоров'я, що погіршується.   При цьому агентство Bloomberg із посиланням на джерела повідомляло, що Національний комітет Демократичної партії США розглядає можливість офіційного висування кандидатури Джо Байдена в середині липня, щоб забезпечити його присутність на виборах у листопаді.   Таким чином, демократи також планують покласти край внутрішньопартійним розмовам про заміну Байдена після невдалого виступу на дебатах минулого тижня.     Просто втомився?   Сам Байден заявив журналістам, що здійснити кілька далеких перельотів перед дебатами з Дональдом Трампом було з його боку не дуже розумним вчинком, через що його виступ виявився не надто вражаючим.   "Я не послухав своїх співробітників, кілька разів облетів навколо Землі, а потім мало не заснув на сцені", - сказав він у вівторок увечері на приватному заході зі збору коштів у Вірджинії, говорячи про свої поїздки.   "Це не виправдання, а пояснення", - додав він.   За 23 дні, що передували дебатам, Байден підтримував високий темп, що виснажив навіть молодших помічників: він двічі перетинав Атлантичний океан для зустрічей з іноземними лідерами, а потім прилетів з Італії до Каліфорнії на захід зі збору коштів, повернувшись наступного дня до Вашингтона.   Представники Білого дому раніше говорили, що в день дебатів він був застуджений. Сам Байден про це не згадав.   Готуючись до дебатів із Трампом, глава держави провів шість днів у Кемп-Девіді, заміській президентській резиденції за 100 км від Вашингтона.   The New York Times з посиланням на неназване джерело, знайоме з розкладом Байдена, повідомило, що в дні, коли він готувався до дебатів, його робочий день починався об 11:00 ранку і щодня йому відводився час на сон.   Газета також повідомила, що він був настільки втомлений поїздкою, що підготовку до дебатів скоротили на два дні, щоб дати йому час повноцінно відпочити у своєму будинку в Делавері.   Його прес-секретар Ендрю Бейтс, однак, сказав, що під час перебування в Кемп-Девіді президент починав працювати задовго до 11:00 після звичайного тренування.   Залишається в гонці   У середу, 3 липня, Байден під час передвиборчої телефонної розмови з віце-президентом країни Камалою Харріс заявив, що продовжуватиме участь у президентських перегонах, повідомляє CBS News з посиланням на джерела, знайомі з розмовою.   Зазначається, що під час розмови президент визнав труднощі, з якими він зіткнувся за останні кілька днів, але чітко дав зрозуміти, що має намір продовжувати балотуватися та перемогти колишнього президента Дональда Трампа у листопаді.   “Дозвольте мені сказати це настільки чітко, наскільки це можливо, і настільки просто та прямолінійно, наскільки це можливо: Я балотуюсь. Я є номінантом від Демократичної партії. Ніхто мене не виштовхує. Я не піду”, — цитує одне із джерел слова Байдена.    

Генштаб оцінив ситуацію на фронті

08:42:35

Протягом минулої доби на фронті зафіксовано 161 бойове зіткнення. На Торецькому напрямку росіяни значно активізувалися. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в ранковому зведенні в четвер, 4 липня.   Війська Росії завдали по позиціях українських військ та населених пунктах шість ракетних ударів (із застосуванням шістнадцяти ракет), 60 авіаційних ударів (задіяли 96 КАБів), здійснили понад 4000 обстрілів, 98 з них - із реактивних систем залпового вогню, застосували 1246 дронів-камікадзе. На Харківському напрямку противник продовжував наступальні (штурмові) дії за підтримки авіації, загалом тут відбулося 15 бойових зіткнень в районах населених пунктів Вовчанськ, Глибоке і Липці.   На Куп’янському напрямку кількість боєзіткнень за добу склала вісім. Сили оборони відбивали атаки противника в районах Синьківки Харківської області та Стельмахівки на Луганщині.    На Лиманському напрямку українські війська стали на заваді 32 атакам окупантів в районах населених пунктів Греківка, Макіївка, Невське Луганської області, Терни на Донеччині та Серебрянського лісництва.   На Сіверському напрямку Силами оборони відбито три атаки в районах Верхньокам’янського та Виїмки Донецької області.   На Краматорському напрямку українські захисники зупинили вісім спроб противника прорвати оборону в районах Кліщіївки, Калинівки, Іванівського і Часового Яру Донецької області.   На Торецькому напрямку росіяни значно активізувалися - вчинили 25 атак, зокрема, у районах населених пунктів Диліївка, Торецьк, Північне та Нью-Йорк на Донеччині.   На Покровському напрямку оборонці відбивали 37 атак окупантів поблизу населених пунктів Калинове, Новоолександрівка, Воздвиженка, Євгенівка, Прогрес, Яснобродівка, Уманське, Карлівка Донецької області.    На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районі населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка та Костянтинівка, де ворог 16 разів намагався прорвати оборону.   На Времівському напрямку противник здійснив п’ять атак наших позицій в районах Водяного та Урожайного Донецької області. На Оріхівському напрямку відбулось дев’ять бойових зіткнень біля населених пунктів Роботине та Щербаки на Запоріжжі.   На Придніпровському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити підрозділи Сил оборони з позицій на плацдармах. Усі три атаки росіян успіху не мали.   Минулої доби авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили пункт управління, два склади боєприпасів, засіб ППО, артилерійську систему, 14 районів зосередження особового складу та ОВТ противника.   Нагадаємо, вчора ЗСУ ліквідували 1200 окупантів . З початку повномасштабного вторгнення армія Росії втратила 547 470 осіб.

Росія в травні вбила рекордну кількість українців - ООН

08:34:39

Посилення російських ударів у березні, квітні й травні призвело до значних жертв серед цивільного населення. У травні кількість загиблих склала щонайменше 436 людей, відтак стала найбільшою за рік. Про це йдеться у доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.   "У травні кількість жертв серед цивільного населення була найбільшою за майже рік, бої атаки РФ цієї весни принесли жахливі втрати цивільному населенню, особливо в Харкові та Харківській області . Безперервні атаки призвели до трагічної загибелі людей, вимушеного переміщення населення та руйнування будинків і підприємств", - заявила голова місії ООН Даніель Белль. За даними ООН, у період від 1 березня по 31 травня в Україні через дії Росії загинули щонайменше 436 цивільних, а 1760 - були поранені.   Серед основних причин значної шкоди цивільному населенню ООН визначила використання військами РФ потужних авіаційних бомб і ракет у населених пунктах, та щонайменше п'ять інцидентів російських послідовних атак у те саме місце протягом короткого інтервалу часу ("подвійні атаки"), що спричинили численні жертви серед рятівників.   В ООН зазначили, що протягом весни російські військові розпочали свою найбільшу з зими 2022-2023 років кампанію атак на критично важливу енергетичну інфраструктуру України.   "П’ять хвиль атак на енергетичну інфраструктуру призвели до жертв серед цивільного населення і значних перебоїв в електропостачанні для мільйонів людей по всій країні, з каскадним впливом на водопостачання, мобільний і інтернет-зв’язок, а також громадський транспорт", - сказала Белль.    Згідно з даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, кількість жертв у травні зросла на 31% порівняно з квітнем і є найвищою з червня 2023 року. Нагадаємо,  армія Росії від початку повномасштабного вторгнення вбила в Україні 554 дитини і ще 1419 дітям завдала поранень. 

У Франції скоєно напад на представницю уряду

08:05:42

У Парижі невідомі скоїли напад представницю уряду Франції Пріску Тевено та її команду. Про це повідомляє Politico в четвер, 4 липня.    Інцидент стався ввечері 3 липня. Депутатка і членкиня партії Відродження президента Еммануеля Макрона розклеювала передвиборчі плакати у своєму виборчому окрузі в О-де-Сен, коли на неї напала група людей.   Представниця уряду не постраждала, але член її команди був доставлений до лікарні зі зламаною щелепою. Кілька людей були затримані.   "Сьогодні ввечері на кандидата Пріску Тевено і членів її передвиборчої команди напали четверо осіб в Медоне, коли вони розклеювали передвиборчі плакати. Насильству і залякуванню немає місця в нашій демократії. Їм немає місця в нашій Республіці", - заявив прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь.   Нагадаємо, 30 червня у Франції завершилось голосування у першому турі парламентських виборів. Перемогла ультраправа партія Національне об'єднання . Президент Франції Еммануель Макрон закликав громадян країни до "демократичного єднання" у другому турі парламентських виборів, щоб протистояти ультраправим .   Франція - не права: чому там нині обирають "між чумою та холерою"