Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Ворог нарощує темпи наступу й штурмів - Генштаб

17:49:00

Від початку доби війська Росії продовжує нарощувати темпи наступальних дій. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 102. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в п'ятницю, 28 червня.   На Куп’янському напрямку противник шість разів штурмував оборонні рубежі українських підрозділів в районах Степової Новоселівки, Стельмахівки, Синьківки та Кругляківки. Воїни ЗСУ стійко тримають оборону. П’ять спроб окупантів просунутися вперед відбито, один бій ще продовжується.   На Лиманському напрямку за день армія РФ здійснили 16 атак на позиції українців поблизу Невського, Макіївки, Торського та Серебрянського Лісу. 14 боєзіткнень завершилися без успіху для противника, ще два боєзіткнення тривають.    Продовжує ворог шукати слабкі місця в обороні ЗСУ на Сіверському напрямку. Поблизу Білогорівки, Спірного, Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки, Роздолівки та Виїмки військовими відбито 15 атак противника. Чотири бойових зіткнення ще не завершилися.    На Краматорському напрямку окупанти здійснили три безуспішні штурми позицій україських військ поблизу Часового Яру, Нового та Іванівського. Ще один бій триває.     На Торецькому напрямку кількість ворожих атак збільшилась до дев’яти. Активно працює авіація агресора, зокрема, удару двома КАБами зазнало місто Торецьк, ще однією бомбою росіяни вдарили по селищу Нью-Йорк.    На Покровському напрямку найбільша кількість боєзіткнень. З початку доби окупанти здійснили вже 28 спроб потіснити наших захисників із займаних позицій в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Прогресу, Новоселівки Першої та Уманського. Сили оборони стримують натиск та відбили 21 атаку противника, сім боїв - ще тривають. Олександропіль зазнав двох ударів двома НАРами, КАБами російські війська завдали ураження по населених пунктах Лозуватське, Вовче, Євгенівка, Прогрес, Веселе, Новоселівка Перша та Миколаївка.   Тривають бої поблизу Красногорівки, Георгіївки, Костянтинівки та Парасковіївки на Курахівському напрямку. Наразі українські захисники тут відбили сім атак армії РФ, ще дві - тривають.   На Времівському напрямку точиться бій неподалік Водяного. Ситуація напружена. Сили оборони вживають заходів щодо недопущення просування окупантів в глибину нашої території.    На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала. Нагадаємо, минулої доби ЗСУ ліквідували 1170 окупантів . З початку повномасштабної війни загальні бойові втрати особового складу російських військ становлять 540 490 осіб.

Одна з країн Азії запросила у РФ компенсацію за вбитих на війні в Україні

17:30:27

Шрі-Ланка вимагає від Росії компенсації за загибель своїх громадян-найманців під час війни в Україні. Про це повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ Шрі-Ланки.   Питання про виплати сім'ям убитих і поранених порушувалося на переговорах у Москві під час візиту делегації Шрі-Ланки на чолі з міністром закордонних справ Тараком Баласурією.   Представники Шрі-Ланки зустрілися із заступником голови МЗС Росії Андрієм Руденком і заступником міністра оборони Олександром Фоміним.   На переговорах йшлося про виплату компенсацій сім'ям 17 загиблих і поранених на війні проти України, дострокове розірвання контрактів завербованих і виплату винагород. Про кількість поранених інформації немає.    За даними ЗМІ, у війні проти України на стороні Росії беруть участь щонайменше 2000 громадян Шрі-Ланки. Нагадаємо, раніше МЗС Індії оголосило про загибель двох громадян країни, завербованих в армію Росії, та закликало припинити будь-яке подальше вербування своїх громадян . Як відомо, Росія активізувала кампанію з набору іноземних найманців для війни проти України. Йдеться про рекрутинг живої сили у центральній Африці, зокрема - в Руанді, Бурунді, Конґо та Уганді.   За даними ГУР, найманців заманюють стартовою грошовою виплатою у розмірі 2000 доларів за підписання контракту, обіцяють щомісячне забезпечення у 2200 доларів, медичне страхування, а також - російський паспорт для солдата і членів його сім’ї Гарматне м'ясо: як у російській армії опиняються іноземні найманці

Зеленський відповів, чи можлива альтернатива Рамштайну

17:12:32

Ніхто зараз не чекає ніякої альтернативи Контактній групі з оборони України (формат Рамштайн). Вона продовжуватиме роботу. Про це глава держави сказав під час спільної пресконференції з президентом Словенії Пірц Мусар у Києві в п’ятницю, 28 червня. Журналісти поцікавилися у Зеленського, чи може щось замінити формат Рамштайн і чи хоче цього Україна.   "Ніхто не чекає жодної альтернативи. Це буде додатковий інструмент. Тобто Рамштайн працюватиме, це важливо для нас. Понад 50 країн. І там не тільки країни НАТО. Ми не можемо знаходити альтернативу в такому широкому представництві", - відповів президент.   Глава держави зазначив, що НАТО та генеральний секретар Єнс Столтенберг пропонують Україні додатковий потужний інструмент, який не замінюватиме Рамштайн. Але про нього говорити поки що рано.   За словами Зеленського, така ініціатива передбачає дуже важливий механізм - щоб гроші, які партнери у рамках допомоги українцям виділяють на обороноздатність, доходили до України. Нагадаємо, країни-члени контактної групи з питань оборони України у форматі Рамштайн зобов’язалися надати Україні безпекової допомоги майже на 100 млрд доларів .  Тим часом  Аргентина приєдналася до контактної групи з оборони України у форматі Рамштайн .

На Хмельницькій АЕС добудують два енергоблоки: названо строки

16:41:43

Добудувати нові енергоблоки на Хмельницькій атомній електростанції можна буде за 3-5 років. Про це повідомила пресслужба Енергоатому в п'ятницю, 28 червня.   "Добудувати енергоблоки №3 та №4 на ХАЕС реально протягом трьох та п’яти років відповідно. На сьогодні готовність енергоблоку №3 складає 75%, енергоблоку №4 - 25%", - йдеться у повідомленні.   Серед переваг добудови - відсутність викидів вуглекислого газу та інших речовин, що забруднюють навколишнє середовище та створення близько 3000 нових робочих місць.   Крім того, вартість виробництва електроенергії на вітчизняних АЕС в кілька разів нижча за ту, що генерують сонячні, вітряні, теплові та газові електростанції.   Нагадаємо, раніше комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг схвалив законопроєкт про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС . Як відомо,  на Хмельницькій АЕС стартував проєкт з будівництва енергоблоків №5 та №6  за американською технологією АР1000 компанії Westinghouse.