Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Зеленський відповів, чи можлива альтернатива Рамштайну

17:12:32

Ніхто зараз не чекає ніякої альтернативи Контактній групі з оборони України (формат Рамштайн). Вона продовжуватиме роботу. Про це глава держави сказав під час спільної пресконференції з президентом Словенії Пірц Мусар у Києві в п’ятницю, 28 червня. Журналісти поцікавилися у Зеленського, чи може щось замінити формат Рамштайн і чи хоче цього Україна.   "Ніхто не чекає жодної альтернативи. Це буде додатковий інструмент. Тобто Рамштайн працюватиме, це важливо для нас. Понад 50 країн. І там не тільки країни НАТО. Ми не можемо знаходити альтернативу в такому широкому представництві", - відповів президент.   Глава держави зазначив, що НАТО та генеральний секретар Єнс Столтенберг пропонують Україні додатковий потужний інструмент, який не замінюватиме Рамштайн. Але про нього говорити поки що рано.   За словами Зеленського, така ініціатива передбачає дуже важливий механізм - щоб гроші, які партнери у рамках допомоги українцям виділяють на обороноздатність, доходили до України. Нагадаємо, країни-члени контактної групи з питань оборони України у форматі Рамштайн зобов’язалися надати Україні безпекової допомоги майже на 100 млрд доларів .  Тим часом  Аргентина приєдналася до контактної групи з оборони України у форматі Рамштайн .

На Хмельницькій АЕС добудують два енергоблоки: названо строки

16:41:43

Добудувати нові енергоблоки на Хмельницькій атомній електростанції можна буде за 3-5 років. Про це повідомила пресслужба Енергоатому в п'ятницю, 28 червня.   "Добудувати енергоблоки №3 та №4 на ХАЕС реально протягом трьох та п’яти років відповідно. На сьогодні готовність енергоблоку №3 складає 75%, енергоблоку №4 - 25%", - йдеться у повідомленні.   Серед переваг добудови - відсутність викидів вуглекислого газу та інших речовин, що забруднюють навколишнє середовище та створення близько 3000 нових робочих місць.   Крім того, вартість виробництва електроенергії на вітчизняних АЕС в кілька разів нижча за ту, що генерують сонячні, вітряні, теплові та газові електростанції.   Нагадаємо, раніше комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг схвалив законопроєкт про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС . Як відомо,  на Хмельницькій АЕС стартував проєкт з будівництва енергоблоків №5 та №6  за американською технологією АР1000 компанії Westinghouse.

Укрзалізниця створює енергокомпанію, яка будуватиме газові електростанції

16:29:23

"Укрзалізниця" створює свою енергокомпанію ТОВ "УЗ Енерго", яка забезпечуватиме потреби компанії та споживачів. Про це повідомляє пресслужба "Укрзалізниці".  "Наразі Укрзалізниця, як один з найбільших споживачів електричної енергії в Україні, відчуває суттєвий дефіцит електричної енергії. Запроваджені ліміти на споживання електроенергії лише на 75% покривають реальні потреби товариства для забезпечення перевізного процесу та поточної господарської діяльності. За наявними прогнозами із наближенням осінньо-зимового періоду посилення дефіциту в електропостачанні може вплинути на безперебійний рух поїздів та негативно позначитися на наданні комунальних послуг для побутових споживачів, адже Укрзалізниця також є оператором системи розподілу електроенергії та водопостачання", — ідеться у повідомленні компанії.

Бурштинська ТЕС не підлягає відновленню - ОВА

15:45:31

Бурштинська теплоелектростанція на Івано-Франківщині, яка сильно постраждала під час російських обстрілів, не підлягає відновленню. Про це заявила очільниця Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук в п'ятницю, 28 червня.   За її словами, росіяни атакували ТЕС понад 12 разів.   "Вже певний період часу ми вже розуміємо, що відновленню Бурштинська ТЕС не підлягає, вона надзвичайно сильно зруйнована", - зазначила Онищук.   Чиновниця додала, що через руйнацію електростанції місто Бурштин взимку може залишитися без тепла та гарячої води. Місту вже погодили виділення шість котелень для соціальних обʼєктів та населення.   Нагадаємо, у жовтні 2022 року два енергетичних об'єкти ДТЕК потрапили під ворожі обстріли. Один із постраждалих об'єктів - Бурштинська теплова електростанція .   Раніше цього ж місяця, під час масових російських обстрілів по території України, чотири ракети влучило у відкритий розподільчий пристрій Бурштинської ТЕС. Як повідомлялося, міська рада Бурштина Івано-Франківської області дозволила власникам квартир  встановлювати індивідуальне опалення .