Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Генштаб назвав втрати РФ на Харківському напрямку

21:21:08

Ситуація на фронті залишається складною. Протягом поточної доби відбулося 130 бойових зіткнень. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в вечірньому зведенні у вівторок, 14 травня.   Противник, використовуючи перевагу в живій силі та техніці, за підтримки авіації, інтенсивно атакує українські позиції. Захисники стримують натиск окупантів, завдають росіянам максимальних втрат.   Протягом поточної доби відбулося 130 бойових зіткнень. Загалом війська РФ завдали два ракетних та 65 авіаційних ударів, здійснили 74 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах.   Російські окупанти продовжують тероризувати мирне населення Сумської області. Сьогодні загарбники завдали авіаційного удару в районі Дмитрівки.   На Харківському напрямку кількість ворожих атак зросла до 14. Бойові дії відбувалися в районах населених пунктів Липці, Вовчанськ, Нескучне. Втрати росіян протягом поточної доби тут склали близько 120 військовослужбовців ЗС РФ та 23 одиниці озброєння та військової техніки.   На Куп’янському напрямку зафіксовано 20 бойових зіткнень, зокрема в районах Синьківки, Берестового та Мясожарівки. На Сіверському напрямку російські війська здійснили дев'ять атак неподалік Спірного, Івано-Дар’ївки, Верхньокам’янського та Роздолівки. На Краматорському напрямку противник активізувався. Кількість ворожих атак значно зросла - до 21.    Високою інтенсивність бойових дій залишається і на Покровському напрямку. Росіяни продовжують завдавати авіаударів, зокрема в районах Уманського, Новоселівки Першої та Желанного. Бойову авіацію задіювали 16 разів. Застосовують також КАБи. Загалом, сьогодні на цьому напрямку відбулося 40 атак окупантів на позиції українських оборонців. Найбільше - в районах Новоолександрівки, Нетайлового та Соловйового.   На Курахівському напрямку Сили оборони успішно відбили дев'ять ворожих атак. Противник зосереджує свої зусилля в районах Георгіївки, Новомихайлівки та Красногорівки.   На Придніпровському напрямку ворог п'ять разів атакував українських захисників поблизу Кринок, успіху не мав. На Лиманському, Торецькому, Времівському, Гуляйпільському та Оріхівському напрямках значних змін в обстановці не відбулося.    "Сили оборони адекватно реагують на дії загарбників, вживають необхідних заходів для стабілізації обстановки", - зазначили в Генштабі. Нагадаємо, 10 травня  росіяни почали наступ на півночі Харківської області . Вони захопили близько десятка сіл у "сірій зоні". Зараз  бої ведуться за прикордонне місто Вовчанськ .

Сирський доповів Зеленському з фронту

20:51:32

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський наразі працює в районах бойових дій. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні у вівторок, 14 травня.   "Сьогодні день дав нам більше можливостей. Перше - головком Олександр Сирський - він доповів щодо ситуації в районах бойових дій. Донеччина, Харківщина - там, де зараз найважче. Він перебуває якраз у ключових місцях боїв - працює з бригадами, на бойових позиціях. Іще поки рано робити висновки, але ситуація контрольована", - сказав глава держави. За словами Зеленського, Україна посилила кілька напрямків, у тому числі Харківський.   "Наші воїни - вони знищують окупанта, який намагається просуватися. Зараз багато воїнів - саме харків’ян - стали на захист Харківщини. Вони роблять свою справу, і я дякую кожному за ефективність", - сказав президент.

Олігарх Дерипаска намагався вивести з-під санкцій $1,5 млрд

20:37:08

США запровадили санкції проти мережі, яка мала допомогти російському олігарху Олегу Дерипасці отримати доступ до заморожених 1,5 млрд доларів. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів США у вівторок, 14 травня.   У червні 2023 року Дерипаска узгодив із власником російської компанії з надання фінансових послуг Титул Дмитром Бєлоглазовим операцію з продажу заморожених акцій олігархів у європейській компанії.   Протягом кількох тижнів після цього компанія Титул створила дочірню фірму фінансових послуг Іліадіс, що на початку 2024 року придбала російську інвестиційну холдингову компанію Rasperia Trading Limited, якій належать заморожені акції Дерипаски.   У такий спосіб російський олігарх та його поплічник намагалися вивести заморожені акції з-під раніше введених обмежень.   У зв’язку з цим США заблокували все майно та активи у власності Бєлоглазова, компаній Іліадіс, Rasperia Treiding Limited і Титул, які перебувають у США або у володінні американських громадян. Нагадаємо, раніше австрійська банківська група Raiffeisen Bank International відмовилася від угоди з Дерипаскою про купівлю акцій будівельної компанії Strabag, що дозволило б банку вивести свої прибутки з Росії. 15 лютого  в Україні оголосили підозру Дерипасці  та затримали двох його українських топменеджерів, які постачали до Росії сировину для виробництва балістичних ракет Іскандер. 

Блінкен розкрив зміст безпекової угоди з Україною

20:04:17

США хочуть укласти безпекову угоду з Україною терміном на 10 років. Документ буде спрямований на підтримку української безпеки та зміцнення військово-промислового комплексу. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен під час виступу в Київському політехнічному інституті у вівторок, 14 травня.   "У нашій угоді, розрахованій на 10 років, США підтримуватимуть українську безпеку й оборону за цілим спектром військових можливостей, від ППО до дронів і до розмінування", - сказав він.   За словами Блінкена, якщо Росія або хтось ще нападе на Україну, то США негайно співпрацюватимуть з Україною на найвищому рівні, щоб скоординувати, як країна може відбити загрозу.   Держсекретар додав, що двостороння угода зі США також буде спрямована на зміцнення українського ВПК, щоб Україна могла виробляти артилерійські снаряди, засоби ППО та інші критично важливі озброєння. Нагадаємо, 6 травня Україна провела четвертий раунд переговорів з США щодо підписання двосторонньої угоди про гарантії безпеки. Раніше президент Володимир  Зеленський заявив про підготовку ще семи нових безпекових документів , один із них - із США. 

В Іспанії підтвердили візит Зеленського: названо дату

19:44:00

Президент України Володимир Зеленський відвідає столицю Іспанії Мадрид 17 травня і буде прийнятий королем Феліпе VI. Цю інформацію підтвердили в Королівському палаці Іспанії, пише Europa Press.   Заплановано, що монарх проведе прийом для Зеленського о 12:30 за місцевим часом, а через годину влаштує трапезу на його честь.   Наразі офіційно невідомо, чи матиме президент України інші зустрічі в Іспанії.   Очікується, що Зеленський також підпише двосторонню угоду про співпрацю в галузі безпеки з прем'єр-міністром Іспанії Педро Санчесом. Раніше повідомлялося, що президент України найближчими днями відвідає Мадрид і підпише двосторонню угоду про безпеку з Іспанією. Як відомо, 7 травня  Україна та Іспанія погодили текст безпекової угоди . Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес підтвердив свою участь в Саміті миру.

В Україні з’явилися дві нові потужні газові свердловини

19:21:29

Укргазвидобування ввело в експлуатацію ще дві високодебітні свердловини на одному із найглибших родовищ на сході України. Про це повідомила пресслужба Нафтогазу у вівторок, 14 травня. Сумарно свердловини дають 390 тис. кубометрів газу на добу: 270 тис. кубометрів та 120 тис. кубометрів.   Вони пробурені на одному родовищі, на одному пласті та майже одночасно. Свердловини також мають відносно однакову глибину - 6 км 200 м та 6 км 225 м.   Зазначається, що раніше буріння таких свердловин тривало від двох до трьох років. Ці ж були готові за вісім місяців. Роботи на родовищі тривають і незабаром буде закінчено бурінням наступну оціночно-експлуатаційну свердловину. Нагадаємо, раніше в Україні запустили газову свердловину з добовим дебітом близько 400 тисяч кубометрів газу. У січні вперше за історію Укргазвидобування видобуток із нових свердловин перевищив мільярд кубометрів на рік .

Україна та Люксембург розпочали переговори щодо безпекової угоди

19:02:10

Україна та Люксембург розпочали двосторонні переговори про укладення угоди щодо співробітництва у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Про це повідомила пресслужба Офісу президента у вівторок, 14 травня. Про початок роботи над документом домовилися президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Люксембургу Люк Фріден під час телефонної розмови напередодні.   Сьогоднішній раунд перемовин провів заступник очільника Офісу президента Ігор Жовква.   "Ми вдячні Люксембургу за незмінну підтримку та прояв лідерства, зокрема в таких питаннях, як співголовування в ІТ-коаліції, військова допомога, підтримка членства України в ЄС і НАТО. Переконаний, усе це буде відображено в нашій безпековій угоді", - зазначив Жовква.   Сторони ґрунтовно опрацювали текст проєкту угоди, обговорили зміст окремих положень та узгодили подальші кроки. Вже за результатами першого раунду вони відзначили суттєвий прогрес на шляху до підписання документа.

У Грузії опозиційні депутати оголосили бойкот парламенту

18:52:30

Опозиційні парламентські фракції Єдиний національний рух (ЄНР) і Лело у парламенті Грузії  оголосили бойкот парламентській роботі у зв'язку з ухваленням закону про "іноагентів". Про це повідомляє видання NewsGeorgia у вівторок, 14 травня.   Член фракції ЄНР Леван Бежашвілі заявив, що в режим бойкоту переходить більшість опозиційних депутатів. "Найближчим часом разом із представниками і парламентської, і непарламентської опозиції ми представимо громадськості остаточний план дій", - сказав він.   Представниця фракції Лело Анна Нацвлішвілі заявила, що члени її фракції не бачать сенсу продовжувати роботу в парламенті.   "Майбутнє Грузії в НАТО і Євросоюзі", - сказала вона.   Нагадаємо, сьогодні парламент Грузії ухвалив у третьому, остаточному читанні закон про прозорість іноземного впливу. Під час розгляду закону суперечки між депутатами переросли у сутички .