Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

У Черкаській області різко зросла кількість випадків сказу

13:42:02

Від початку року у Черкаській області зафіксовано 35 випадків сказу тварин. Це більше, ніж за весь 2023 рік, повідомляє Укрінформ.   "За минулий, 2023 рік ми мали 29 випадків захворювання тварин на сказ... Але за чотири місяці цього року в Черкаській області епізоотична ситуація значно погіршилася", - розповіла заступниця генерального директора ДУ Черкаський ОЦКПХ МОЗ Наталія Видр. За її словами, станом на сьогодні на території 20 громад зареєстровано 35 випадків сказу тварин, серед яких 50% становлять собаки, 40% - коти, 8% - лисиці й 2% - кози   Випадки сказу зареєстровано в 10 громадах Черкаського району, сім - Звенигородського й три - Уманського.   Після нападу тварин по антирабічну допомогу вже звернулися 434 людини, щеплення було призначено 168 особам. Заклади охорони здоров’я Черкащини забезпечені антирабічною вакциною. Раніше повідомлялося, що Міністерство охорони здоров'я розподілило у регіони понад 36 тисяч доз вакцини проти сказу .  Торік у Дарницькому районі Києва було зафіксовано випадок захворювання на сказ у кішки .

Литва не висилатиме чоловіків-українці, але для них можливі обмеження

13:01:04

Литва не буде відправляти українських чоловіків призовного віку в Україну. Про це заявила прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте, передає  Financial Times.   Європейський Союз гарантував захист українським громадянам, у тому числі чоловікам, принаймні до березня 2025 року, зазначила вона.   "Ми не будемо організовувати депортації або розшукувати українських чоловіків в країні, тому що це було б незаконно", - сказала очільниця уряду Литви.   Однак якщо Київ доведе, що чоловік ухиляється від військової служби, йому може бути відмовлено у наданні посвідки на постійне проживання.   Шимоніте також заявила, що Литва готова направити свої війська для проведення навчань на території України, але офіційний Київ ще не скеровував відповідне прохання.   Очільниця литовського уряду визнала, що Росія розцінить це як провокацію. Але, за її словами, "якби ми думали лише про відповідь Росії, ми б не змогли нічого надіслати".    Раніше повідомлялося, що уряд Литви допустив можливість допомоги Україні в питанні повернення чоловіків  призовного віку.  Повернення українських чоловіків призовного віку з Латвії обговорювалось на рівні президентів країн під час їх останньої зустрічі у Вільнюсі. 

У Німеччині сталися чергові напади на політиків

11:54:32

У Німеччині сталися напади на двох політиків - члена Соціал-демократичної партії та партії Зелені. Про це повідомляють місцеві ЗМІ.   Так, 7 травня в одній із бібліотек Берліну невідомий чоловік вдарив сумкою 46-річну представницю СДПН, сенатора з питань економіки Франциску Гіффай. Жінку госпіталізували, їй призначили амбулаторне лікування травм голови та шиї.   Підозрюваний утік з місця події. Мотиви злочину невідомі.    Крім того, того ж дня у Дрездені стався напад на 47-річну жінку-політика, ім’я якої не розголошується. Вона розклеювала передвиборчі плакати, коли до неї підійшов чоловік і штовхнув,а потім інша жінка плюнула у представницю Зелених. Правоохоронці затримали обох нападників - 34-річного чоловіка та 24-річну жінку.   Нагадаємо, днями у Німеччині побили кандидата до Європарламенту від партії канцлера Олафа Шольца СДПН. Матіас Екке зазнав жорстокого нападу з боку групи осіб у дрезденському районі Штрізен. Раніше у Германії  радикали спалили дачний будинок глави Rheinmetall . Це зробили ліві екстремісти, обурені постачанням зброї Україні.

Здала дівчина: стали відомі подробиці затримання військового США у РФ

11:37:15

Заарештованого в Росії американського військового Гордона Блека затримали за заявою його російської дівчини про крадіжку та побиття. Про це повідомив Telegram-канал Astra в середу, 8 травня.   Російські ЗМІ дізналися подробиці відносин заарештованого у Владивостоці солдата армії США Гордона Блека та його дівчини Олександри Ващук, до якої американець приїхав у гості з Південної Кореї. Ващук поскаржилася на Блека в поліцію - нібито громадян США украв у неї 200 тисяч рублів і побив її. Блека звинувачують у крадіжці із заподіянням значної шкоди. Йому загрожує ув'язнення на строк до п'яти років.   Журналісти знайшли акаунти Ващук у соціальних мережах, де дівчина розповідала, що прожила у Південній Кореї п'ять років. Там вони й познайомились із сержантом Блеком. Американець з'являвся на відео Ващук щонайменше з 2021 року. У деяких роликах вона іронічно називала його своїм чоловіком. На іншому відео - "піндосом".   Мати Блека Мелоді Джонс розповіла американським ЗМІ, що її син спеціально прилетів до Владивостока, щоб зустрітися з дівчиною. Військовий хотів помиритися з нею після сварки. З Південної Кореї її депортували, тож Блеку довелося їхати до Росії.