Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Здала дівчина: стали відомі подробиці затримання військового США у РФ

11:37:15

Заарештованого в Росії американського військового Гордона Блека затримали за заявою його російської дівчини про крадіжку та побиття. Про це повідомив Telegram-канал Astra в середу, 8 травня.   Російські ЗМІ дізналися подробиці відносин заарештованого у Владивостоці солдата армії США Гордона Блека та його дівчини Олександри Ващук, до якої американець приїхав у гості з Південної Кореї. Ващук поскаржилася на Блека в поліцію - нібито громадян США украв у неї 200 тисяч рублів і побив її. Блека звинувачують у крадіжці із заподіянням значної шкоди. Йому загрожує ув'язнення на строк до п'яти років.   Журналісти знайшли акаунти Ващук у соціальних мережах, де дівчина розповідала, що прожила у Південній Кореї п'ять років. Там вони й познайомились із сержантом Блеком. Американець з'являвся на відео Ващук щонайменше з 2021 року. У деяких роликах вона іронічно називала його своїм чоловіком. На іншому відео - "піндосом".   Мати Блека Мелоді Джонс розповіла американським ЗМІ, що її син спеціально прилетів до Владивостока, щоб зустрітися з дівчиною. Військовий хотів помиритися з нею після сварки. З Південної Кореї її депортували, тож Блеку довелося їхати до Росії.

У Польщі на кордоні затримали дезертира з армії Росії

10:57:12

Польські прикордонники затримали на кордоні з Білоруссю 41-річного російського військового, який дезертирував з однієї із частин на фронті і намагався через Польщу потрапити далі на Захід. Про це  повідомляє RMF.FM в середу, 8 травня.   Зазначається, що затриманий росіянин був одягнутий в цивільний одяг і не мав при собі зброї.   Все вказує на те, що росіянин намагався нелегально потрапити до Польщі з Білорусі, втікаючи з фронту. При ньому були російські військові документи, зокрема контракт з армією, де вказується про його участь у бойових діях проти України.   Аби потрапити до Польщі, він використовував нелегальний міграційний канал, організований режимом білоруського диктатора Олександра Лукашенка, який в основному використовують іноземці з країн Близького Сходу, Африки і Центральної Азії.   Росіянина зараз перевіряють польські спецслужби. Прикордонна служба Польщі вже офіційно  підтвердила затримання 41-річного росіянина, який нелегально перетнув білорусько-польський кордон.   "Прикордонна служба підтверджує затримання дезертира з Росії. Це 41-річний чоловік, який незаконно перетнув кордон Білорусі з Польщею", - йдеться у повідомленні.   Нагадаємо, за даними української розвідки, станом на кінець квітня кількість дезертирів з Південного військового округу армії РФ досягла 18 тисяч осіб .

Інформатор російського "воєнкора" наводив ракети на Кривий Ріг

10:29:56

Контррозвідка Служби безпеки зірвала ще одну спробу Росії завдати вогневого ураження по локаціях Сил оборони у прифронтовій зоні Дніпропетровської області. Про це повідомила пресслужба СБУ в середу, 8 травня.   Зазначається, що серед головних цілей ворога були бойові позиції української ППО, яка обороняє Кривий Ріг та прилеглі райони.   Щоб скоригувати ракетний удар по об’єктах ЗСУ, окупанти дистанційно залучили свого інформатора - 27-річного місцевого жителя.   Його дії координував кремлівський "воєнкор", який входить до медійного пулу Володимира Путіна та співпрацює з російською розвідкою.   За вказівкою ворожого пропагандиста його поплічник об’їжджав місцевість, де намагався виявити місця базування радіолокаційних станцій та зенітно-ракетних комплексів. Додатково молодик відмічав на картах Google геолокації українських блокпостів та ремонтних баз військової техніки.   Отримані відомості фігурант планував месенджером передати окупантам через російського "воєнкора".

Нацизм відродився з маркуванням Сделано в России - Зеленський

09:32:44

Нацизм у світі відродився. Тільки з новим маркуванням: Сделано в России. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час звернення з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який Україні відзначає 8 травня. "Світ проспав відродження нацизму - о 5-й ранку 24 лютого 2022 року. І сьогодні всі, хто пам’ятає Другу світову та дожив до наших днів, відчувають дежавю. Битва за Київ, бомбардування Харкова, Одеси, Дніпра, масові могили, депортація дітей, фільтраційні табори, колонії для полонених. Сторінки з підручників про Другу світову Росія повернула в заголовки світових ЗМІ, доводячи з кожним новим злочином: нацизм відродився. Тільки з новим маркуванням: Сделано в России", - сказав глава держави.   За словами Зеленського, зупинити це, як і в 1945-му, здатен тільки об’єднаний вільний світ, об’єднаний в антипутінську коаліцію. "Не словами, а діями здатний зупинити нацистів Москви, не дати новому злу поширитись на весь Європейський континент, а згодом і на весь світ. Довести відданість словам Ніколи знову!, щоб Ніколи знову! знову було актуальним", - підкреслив президент.

Генштаб розповів про успіхи ЗСУ за добу

08:33:14

Протягом минулої доби на фронті відбулося 84 бойових зіткнення. Збройні сили України продовжують завдавати російським військам втрат в живій силі та техніці. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в ранковому зведенні в середу, 8 травня.   Загалом війська Росії завдали одного ракетного та 47 авіаційних ударів, здійснили 97 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.    Вночі росіяни вчергове атакували Україну, завдавши масованого ракетного удару. Внаслідок атак є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної та енергетичної інфраструктури.    На Куп’янському напрямку воїнами ЗСУ відбито 16 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.   На Лиманському напрямку відбито три атаки в районах населених пунктів Невське Луганської області та Терни Донецької області.   На Бахмутському напрямку воїнами відбито 17 атак в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Роздолівка, Іванівське, Новий та Андріївка Донецької області.   На Авдіївському напрямку захисниками відбито 27 атак в районах населених пунктів Олександропіль, Новоолександрівка, Прогрес, Євгенівка, Новоселівка Перша, Уманське, Нетайлове Донецької області.   На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де противник, за підтримки авіації, 11 разів намагався прорвати оборону.   На Оріхівському напрямку окупанти шість разів атакував позиції українських захисників в районі Старомайорського Донецької області; Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області.   На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити підрозділи ЗСУ із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснив три безуспішні атаки.   Водночас Сили оборони продовжують активними діями завдавати російським військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.   Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по самохідному міномету 2С4 Тюльпан, пункту управління, складу ПММ та п'яти районах зосередження особового складу противника. Нагадаємо, в ніч проти 8 травня Росія атакувала Україну крилатими ракетами та ударними дронами. Російські війська атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести регіонах України . 

РФ атакувала енергетичні об'єкти у шести областях

07:53:45

Російські війська в ніч проти 8 травня атакувала об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести регіонах України. Енергетики вже працюють над ліквідацією наслідків. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в Facebook.   За його словами, ворог атакував об’єкти генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях.    Наразі енергетики уточнюють наслідки та вже працюють над їх ліквідацією.    "Ворог хоче позбавити нас можливості достатньо виробляти та передавати електроенергію.  Ощадливе використання електроенергії - внесок кожного з нас у перемогу. Особливо важливим є відповідальне споживання у ранкові та вечірні години", - зазначив міністр. Глава Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив про влучання по обʼєктах критичної та цивільної інфраструктури.   "Є руйнування. Попередньо, без постраждалих", - написав він у Telegram.   Укренерго повідомило , що у центральному регіоні є пошкодження обладнання на одному з об'єктів компанії. Раніше стало відомо, що у Полтавському районі є влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури . Нагадаємо, в ніч проти 8 травня Росія атакувала Україну крилатими ракетами та ударними дронами. Вибухи лунали у Харкові та Полтавській області, у Запоріжжі та в Івано-Франківській області, у Львівській області, у Києві.   У районі столиці  сили ППО збили всі ворожі повітряні цілі .

Атака дронів на Полтавщину: є влучання

07:33:09

Під час масованої російської атаки дронами у Полтавському районі є влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури. Про це повідомив очільник Полтавської ОВА Філіп Пронін у Telegram в середу, 8 травня.   "Гучно було на Полтавщині. Попри вдалу роботу наших оборонців, на жаль, маємо влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури у Полтавському районі", - написав він.   За інформацією Проніна, після удару ворожого БпЛА виникла пожежа. За попередньою інформацією постраждалих немає.   Нагадаємо, в ніч проти 8 травня Росія атакувала Україну крилатими ракетами та ударними дронами. Вибухи лунали у Харкові та Полтавській області, у Запоріжжі та в Івано-Франківській області, у Львівській області, у Києві, у Київській області працювала ППО.   У районі Києва сили ППО збили всі ворожі повітряні цілі .

РФ не змогла вивести з Індії рупії, що скупчилися на рахунках

06:31:24

Більшість індійських рупій із мільярдів, які накопичилися на рахунках у банках Індії, що належать експортерам із РФ, використані російською стороною. Проблем у цьому питанні більше немає, повідомила газета The Hindustan Times з посиланням на джерела.   За словами джерел видання, Росія використала "рупії, що зависли" в Індії для здійснення інвестицій в акції, державні цінні папери, інфраструктурні проєкти.   Раніше генеральний і виконавчий директор Федерації індійських експортних організацій (FIEO, заснована Міністерством торгівлі та промисловості Індії) доктор Аджай Сахай повідомив, що в індійських банках знаходяться мільярди рупій, які належать російським експортерам, але не називали конкретну суму. Глава FIEO розповів, що торгівля з Росією в індійських рупіях все ще триває.   У травні 2023 року глава МЗС Росії Сергій Лавров за підсумками Ради міністрів закордонних справ Шанхайської організації співробітництва в Панаджі (індійський штат Гоа) заявив, що у Росії накопичено мільярди рупій на рахунках в індійських банках. Російський міністр назвав це проблемою, вирішення якої обговорюється.   Основну статтю експорту РФ до Індії становлять енергоносії. У 2023 році експорт російської нафти та нафтопродуктів зріс у два рази - до $45 млрд і $4,5 млрд відповідно.   Раніше повідомлялося, що санкції США ускладнили переміщення грошей до Росії та з неї.   Росія поновила доставку нафти до Індії підсанкційним Совкомфлотом