Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Спецслужби України та Молдови ліквідували канал втечі ухилянтів до ЄС

20:39:57

Українські та молдовські спецслужби ліквідували злочинну групу, що спеціалізувалася на організації нелегальної міграції. Про це повідомила пресслужба прикордонної поліції Молдови в понеділок, 1 квітня.   Операція стала результатом комплексного розслідування, що проводилося впродовж восьми місяців, унаслідок якого було встановлено і задокументовано членів групи як в Україні, так і в Молдові.   Наприкінці минулого тижня було проведено обшуки у двох молдовських підозрюваних у кримінальній справі та зібрано важливі докази для початку судового розгляду. Об'єктом кримінального розслідування є і співробітники молдавських правоохоронних органів.   Зазначається, що члени групи в Молдові та Україні діяли за чітко розробленим планом, з чітко визначеними ролями. Їм вдалося організувати незаконний в'їзд українських чоловіків до Молдови, вимагаючи за цю послугу від 4000 доларів до 4000 євро.   Організатори групування перевозили українських чоловіків з Вінниці до Ямполя, через річку Дністер, а звідти - до Кишинева, звідки вони продовжували свою подорож до Європейського Союзу.   Троє українських мігрантів були виявлені в міжнародному аеропорту Кишинева, коли намагалися виїхати до ЄС без законного в'їзду в Молдову.   Громадянин Молдови та його український поплічник вже отримали обвинувальні вироки.

Після теракту в Крокусі РФ заборонила в'їзд 69 громадян Киргизстану

20:22:56

Після теракту в концертній залі Крокус Сіті Хол 69 громадян Киргизстану заборонили в'їзд до Росії. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Алмаз Імангазієв, передають росЗМІ.   "З 23 березня киргизстанці повернулися на батьківщину з московських аеропортів. Дехто перебував у чорному списку. Інші вперше прилетіли до Росії, але бездоказово видворені з країни", - сказав він. Киргизький міністр зазначив, що російські силовики мають право не впускати у РФ іноземців, якщо їх зовнішність "не вселяє довіри або викликає побоювання".   Нагадаємо, раніше МЗС Киргизстану рекомендувало громадянам країни, які не мали вагомих підстав, утриматися від поїздок до Росії до зняття режиму посиленого контролю пропуску через кордон. Як відомо,  теракт у підмосковному Крокус Сіті Холлі  стався 22 березня. Його жертвами стали щонайменше 144 особи. Частину людей нападники розстріляли, більшість загинула під час пожежі. Відповідальність за теракт взяло на себе угруповання Ісламська держава.   Голова ФСБ Олександр Бортніков доповів президенту Володимиру Путіну  про затримання 11 людей . Серед них, четверо терористів, які безпосередньо брали участь у теракті, - це уродженці Таджикистану. Суд  відправив їх в СІЗО .   Крім того, суд заарештував ще чотирьох фігурантів справи: попереднього власника машини, на якій терористи прибули на місце подій, його брата та їхнього батька, а також уродженця Киргизстану, який здавав квартиру учасникам теракту. 

У Польщі сильний вітер вбив п'ятьох людей

19:51:06

Через сильні вітри на півдні Польщі загинули п'ятеро людей, серед яких діти. Про це повідомляє AP в понеділок, 1 квітня.   За словами рятувальників, сильні вітри на півдні країни повалили дерева, внаслідок чого загинули троє дорослих та двоє дітей. Дві жінки та 6-річна дитина загинули у місті Рабка-Здруй.   Окрім того, одна жінка загинула, коли дерево впало на її автомобіль у місті Закопане. Унаслідок падіння іншого дерева в тому ж місті загинула дитина.   Швидкість вітру досягала щонайменше 100 км/год. Через негоду влада закрила гірські маршрути у Татранському національному парку. Нагадаємо, у грудні 2023 року у столиці Аргентини, Буенос-Айресі, внаслідок урагану було пошкоджено символ міста - гігантську квітку з алюмінію. У січні поточного року у Білгород-Дністровському районі Одеської області поривом вітру завалило вітрогенератор .

Судитимуть офіцера, який подарував гранати помічнику Залужного

19:29:24

  Офіцер Олег Тімченко, який подарував гранати загиблому помічнику ексголовнокомандувача ЗСУ Геннадію Частякову, постане перед судом. Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора в понеділок, 1 квітня.   Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Центрального регіону направила до суду обвинувальний акт за фактом загибелі Частякова, який був помічником Валерія Залужного.   Офіцера, який подарував Частякову гранату, підозрюють у присвоєнні та збуті боєприпасів, вбивстві через необережність, завданні тяжкої тілесної шкоди через необережність та незаконному поводженні зі зброєю. 29 березня ДБР повідомляло про завершення розслідування загибелі Частякова . Тімченку загрожує 15 років позбавлення волі.   Слідство встановило, що Частякову на день народження подарували ящик, де знаходилися гранати . Одну з гранат взяв до рук син помічника Залужного. Коли Частяков спробував забрати з рук дитини гранату, він випадково висмикнув кільце, через що пролунав вибух.   Майор ЗСУ загинув на місці . Його 13-річного сина госпіталізовано з тяжкими пораненнями, 11-річна донька отримала незначні тілесні ушкодження. На місці події правоохоронці вилучили ще п'ять подібних гранат.

На Волині засудили жінку, яка "зливала" місця роздавання повісток

19:14:55

Суд засудив адміністраторку Telegram-каналу, яка публікувала місця видачі повісток у Луцьку. Про це  йдеться  у вироку, який опубліковано у Єдиному реєстрі судових рішень.    Жінка вела Telegram-канал і публікувала там місця видачі повісток. Вона назвала його Волинь погода. Зловмисниця, поширюючи серед військовозобов'язаних дані про місця проведення мобілізаційних заходів, перешкоджала законній діяльності ЗСУ.   Під час суду вона визнала свою провину. Жінку засудили до п'яти років позбавлення волі з іспитовим строком у два роки.   В оперативному командуванні Захід звернулись до тих, хто боїться приходити до ТЦК.   "У ЗСУ є багато вакансій, де можна бути корисним: від юристів до айтішників. Усім буде робота", - заявили військові. В ОК Захід також нагадали, що захист держави є конституційним обов'язком кожного громадянина. А на всіх, хто боротиметься мобілізації, чекатиме покарання. Нагадаємо, у 2023 році українці отримали 1 274 вироки в судових справах про ухилення від військової служби . Йдеться про умовні та реальні строки позбавлення волі до 5 років.

На Кіровоградщині чоловік вбив себе зброєю, яку відібрав у поліцейського

18:52:18

У Світловодську Кіровоградської області чоловік вихопив у патрульного, який прибув на виклик, табельну зброю та скоїв самогубство. Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань в понеділок, 1 квітня.   За попередніми даними, вночі 28 березня у Світловодську до правоохоронців надійшло повідомлення про те, що місцевий мешканець погрожує скоїти самогубство.   Приїхавши на місце події, поліцейський наряд, спостерігаючи неадекватну поведінку чоловіка, викликав швидку допомогу. Після огляду медиків його мали доставити до психічної лікарні в обласному центрі.   Однак чоловік вихопив у правоохоронця автомат та вистрілив собі в голову. Від отриманого поранення він помер на місці.   Працівники ДБР встановлюють всі обставини події, відкрито кримінального провадження за фактом службової недбалості. Санкція статті передбачає покарання до восьми років позбавлення волі.   Нагадаємо, у Голосіївському районі Києва  чоловік влаштував стрілянину під час конфлікту з перехожим . Зловмисника затримали правоохоронці. У Житомирі сталася стрілянина , під час якої поранили чоловіка. Згодом він помер у лікарні .

У РНБО пояснили, навіщо РФ дискредитує будівництво ЗСУ ліній оборони

18:26:30

Російські ЗМІ в рамках кампанії "пропаганди страху" намагаються дискредитувати процес будівництва фортифікацій в Україні та посіяти панічні настрої у прифронтових областях. Про це повідомив Центр протидії дезінформації при Раді нацбезпеки та оборони в понеділок, 1 квітня.   Зазначається, що основний меседж, який вкладають ворожі ресурси у свої публікації про зведення українських фортифікацій, що Україна буцімто нездатна не те щоб вийти на кордони 1991 року, але й захистити підконтрольні їй території.   Паралельно з цим російські пропагандисти поширюють фейки про тотальний брак піхоти та зброї у ЗСУ та лякають новим наступом, якому українцям нібито нічого буде протиставити.   "Це наративна частина кампанії "пропаганди страху" заради створення передумов для вигідних РФ перемовин, на яких вони наполягають", - заявив керівник ЦПД Андрій Коваленко.   У Центрі підкреслили, що попри заяви росіян і їхніх пропагандистів, Україні вдалося стабілізувати ситуацію на фронті, а фортифікації у прифронтових регіонах будуються ударними темпами. Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський розповів, що ЗСУ стабілізували ситуацію на фронті, але Росія, ймовірно,  готує новий наступ наприкінці травня  або в червні.

Помстилися за смерть Навального: хакери викрали базу даних в’язнів РФ

16:57:31

Після смерті російського опозиціонера Олексія Навального в колонії антикремлівські хакери вкрали базу даних, що містить інформацію про сотні тисяч російських ув’язнених. Про це повідомляє CNN в понеділок, 1 квітня. Хакери стверджують, що вони викрали базу даних Федеральної служби виконання покарань (ФСВП), яка містить інформацію про приблизно 800 тисяч російських ув’язнених, їхніх родичів та контакти, включно з даними про в’язнів колонії, де 16 лютого помер Навальний. Викрадачі даних заявили, що є представниками різних національностей, включно з російськими емігрантами та українцями. Вони діляться цими даними, сподіваючись, що хтось зможе зв’язатися з ними та допомогти зрозуміти, що сталося з Навальним.   Перевірка даних, проведена CNN, виявила кілька дублюючих записів у базі даних, проте в ній, як і раніше, міститься інформація про сотні тисяч людей. CNN вдалося зіставити кілька імен ув’язнених на скріншотах, якими поділилися хакери, з людьми, які, згідно з публічними записами, нині перебувають у російській в’язниці. Нагадаємо, 16 лютого російська влада повідомила про смерть Навального на території колонії в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. У медичному висновку про смерть причину смерті називають природною. Останні три роки Навальний провів в ув’язненні. Його поховали 1 березня на Борисовському кладовищі в Москві.