Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Україна отримає від Латвії нові авто, конфісковані у п'яних водіїв

11:48:47

Уряд Латвії ухвалив рішення безоплатно передати Україні ще 14 автомобілів, конфіскованих у п'яних водіїв. Про це повідомляє Delfi.   Зазначається, що автомобілі призначені для армійських частин Міністерства оборони України, комунального медичного підприємства в Ізюмському районі Харківської області, Арбузинської сільради Миколаївської області, військової частини Національної гвардії, Кам'янець-Подільської райради Хмельницької області та Китайгородської сільради Хмельницької області.   Загалом Латвія передасть Україні партію з 14 автомобілів, загальна ринкова вартість яких становить понад 100 тисяч євро.   Автомобілі будуть доставлені з Латвії в Україну за допомогою так званого Твіттер-конвою. Нагадаємо, на початку 2023 року Сейм Латвії підтримав поправки до закону про підтримку цивільного населення України, який створив підстави  передавати конфісковані у нетверезих водіїв  транспортні засоби у власність України. Латвія загалом відправила в Україну 271 автомобіль , конфіскований у нетверезих водіїв. За даними на середину грудня, загальна вартість конфіскованих автомобілів склала понад 900 тисяч євро.

Експерти назвали головну мету останньої масованої атаки РФ

11:16:05

Під час масованого ракетного удару 23 січня війська Росії, ймовірно, мали на меті прорвати українську протиповітряну оборону. Про це заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW).    "23 січня російські війська здійснили серію ракетних ударів по Україні, які, ймовірно, мали на меті прорвати українську протиповітряну оборону. Цей масований удар став першим за останні місяці, коли не були задіяні безпілотники Shahed-136/131, які російські війська часто використовували для подолання українських систем протиповітряної оборони", - йдеться у звіті.   В ISW зазначають, що російське джерело опублікувало 23 січня відеозапис, на якому нібито показано, як російська ракета випускає приманки, також подібні кадри з’явилися з російською Х-101 під час російського удару наприкінці грудня 2023 року.   Аналітики припускають, що під час цього масованого удару замість "шахедів" були використані хибні цілі, щоб експериментувати з їхньою ефективністю, а Shahed-136/131 зберегти для інших цілей.   "Українські сили, схоже, нещодавно адаптувалися до нових серій російських ударів, а російські сили, ймовірно, продовжують експериментувати з новими ударними комплексами з різними засобами прориву української ППО і змушують Україну розгортати системи протиповітряної оборони в певних місцях", - зазначили експерти.   Нагадаємо, 23 січня війська РФ завдали масованого ракетного удару по Україні , застосувавши крилаті, балістичні, авіаційні та зенітні керовані ракети. Сили ППО знищили 21 ворожу ракету з 41 .

Наєв перевірив підрозділи, які знищують ДРГ на півночі

10:40:31

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв перевірив підготовку контрдиверсійних резервів,  які охороняють північний кордон. Про це генерал-лейтенант повідомив у Facebook в середу, 24 січня.   За словами Наєва, ворог невпинно намагається прорвати українську оборони, використовуючи всі види озброєння. Це не лише обстріли ракетами з повітря, але й зафіксовані спроби перетину державного кордону диверсійними групами.   Тому було створено контрдиверсійні резерви, які за потреби протягом лічених хвилин мають прибути в район виявлення противника для його подальшої ліквідації.   Наєв перевірив підрозділи, які знищують ворожих диверсантів на півночі України.   "Цілодобово на охороні державного кордону перебувають прикордонники, які підсилені бійцями територіальної оборони. Контрдиверсійні резерви постійно тренуються та підвищують свій рівень навченості і готовності до реагування у разі намагань противника застосувати ворожу силу", - сказав генерал-лейтенант. 

Союзник Тайваню відновив дипломатичні відносини з Китаєм

10:02:51

Китай і Науру в середу, 24 січня, відновили дипломатичні відносини. Це сталося після того, як тихоокеанська острівна держава розірвала дипломатичні зв'язки зі своїм тепер уже колишнім союзником Тайванем, пише Reuters.   Під час церемонії в Пекіні міністр закордонних справ Китаю Ван І та його колега з Науру Лайонел Аінгімеа офіційно підписали документ про відновлення двосторонніх відносин між країнами, що передбачає негайне відновлення зв'язків на рівні послів.   Згідно з документом, Науру визнає, що існує "лише один Китай", яким керує уряд у Пекіні, а Тайвань є невід'ємною частиною Китаю.   Розрив зв'язків з Тайванем був "незалежним політичним рішенням, прийнятим урядом Науру", заявив Ван після підписання документа. "Ми готові поділитися з Науру можливостями розвитку, які приносить модернізація в китайському стилі", - сказав китайський міністр.