Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Україна не піде у "глуху оборону" на фронті - ГУР

19:11:34

  Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький виключив перехід Збройних сил у "глуху оборону", оскільки росіяни спробують цим скористатися. Про це генерал-майор заявив на брифінгу у швейцарському Давосі, в середу, 17 січня.   "Ніхто зараз не говорить про "глуху оборону", а тим більше про припинення вогню. Тому що будь-яке припинення вогню РФ намагатиметься використати для поліпшення тактичного положення і набуття більшої спроможності для відновлення чи відкриття нових напрямків", - сказав він.   Представник ГУР наголосив, що, навіть попри складні погодні умови, бойові дії будуть продовжені.   "Ми просто не можемо допустити того, щоб ми втратили свою територію через бездіяльність", - підкреслив Скібіцький. Нагадаємо, за даними ГУР,  щодня до лав російської армії приходить близько 1000-1100 осіб – приблизно 30 тисяч в місяць. У росіян є мотивація йти в армію – це заробітна плата, особливо в кризових регіонах, де або низькі зарплати, або взагалі немає робочих місць. Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що окупанти не досягли тих цілей, які вони ставили в останні місяці. Наступ армії Росії зазнає невдачі .

Прем'єр Китаю вирішив не перетинатися з Зеленським у Давосі - ЗМІ

18:43:09

Президент Володимир Зеленський під час Давоського форуму у Швейцарії не зміг зустрітись з прем′єр-міністром Китаю Лі Цянем. Про це в середу, 17 січня, пише  Politico.   Зазначається, що раніше глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Китаю вкрай необхідно приєднатися до мирних переговорів, і натякнув, що Зеленський матиме можливість поспілкуватися з прем'єр-міністром КНР.   "Зрештою, Україна не досягла жодних успіхів у залученні Китаю до переговорів, а Зеленський і Лі не змогли поспілкуватися", - пише видання. Politico вважає, що це свідчить про те, що Китай не має наміру домагатися припинення війни Росії проти України. Замість цього, Китай став на бік країни-агресора, надаючи їй матеріали військового призначення.   "Рішення Китаю не зустрічатися з українцями виглядає навмисним, а не результатом проблеми з розкладом", - додають журналісти.   Один високопоставлений американський чиновник заявив, що Пекін відхилив прохання Києва про зустріч у певний момент під час їхніх спільних візитів до Швейцарії. Інший американський високопосадовець сказав, що Китай відмовився від будь-яких зустрічей після того, як РФ закликала його припинити дипломатичні контакти з Україною.   Своєю чергою український урядовець заперечив це та заявив, що в розкладі делегації не було жодної зустрічі з китайськими посадовцями і що Київ не просив про неї. Китайські чиновники не відповіли на запит про коментар. Нагадаємо,  представника Китаю не було серед учасників четвертої зустрічі радників з нацбезпеки щодо української Формули миру 14 січня в Давосі.  Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що  Китай має бути залучений до зусиль, спрямованих на припинення війни між Україною та Росією.

"Україна не надала доказів": Іран заперечив постачання РФ дронів

17:48:49

  Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан заявив, що іранська сторона не надавала жодних дронів і ракет Росії для використання проти України. Про це він сказав під час виступу на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі в середу, 17 січня.   "Ми ніколи не надавали жодного безпілотника, жодної ракети Росії для використання проти України", - заявив глава МЗС Ірану.   Водночас іранський міністр зазначив, що "українці не надавали Ірану якихось доказів на користь цього". За його словами, звинувачення української сторони є "безпідставними". З осені 2022 року Росія використовує для ударів по Україні дрони-камікадзе іранського виробництва Shahed-131/136, які російські військові перейменовують на Герань-1 та Герань-2. В Ірані та Росії неодноразово заперечували інформацію про постачання БпЛА.    За даними ГУР, Росія лише 2022 року замовила в Ірані понад 2400 дронів-камікадзе Shahed-131/136. За інформацією ЗМІ, Іран розробив нову версію ударного дрона-камікадзе Shahed-107 , яким може скористатися Росія.