Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

"Україна не надала доказів": Іран заперечив постачання РФ дронів

17:48:49

  Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан заявив, що іранська сторона не надавала жодних дронів і ракет Росії для використання проти України. Про це він сказав під час виступу на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі в середу, 17 січня.   "Ми ніколи не надавали жодного безпілотника, жодної ракети Росії для використання проти України", - заявив глава МЗС Ірану.   Водночас іранський міністр зазначив, що "українці не надавали Ірану якихось доказів на користь цього". За його словами, звинувачення української сторони є "безпідставними". З осені 2022 року Росія використовує для ударів по Україні дрони-камікадзе іранського виробництва Shahed-131/136, які російські військові перейменовують на Герань-1 та Герань-2. В Ірані та Росії неодноразово заперечували інформацію про постачання БпЛА.    За даними ГУР, Росія лише 2022 року замовила в Ірані понад 2400 дронів-камікадзе Shahed-131/136. За інформацією ЗМІ, Іран розробив нову версію ударного дрона-камікадзе Shahed-107 , яким може скористатися Росія.

Британія інвестує $25 млн, щоб розблокувати український експорт і імпорт

17:18:37

Британський інститут фінансування розвитку (British International Investment) інвестує 25 млн доларів, щоб розблокувати український експорт та імпорт. Про це повідомила пресслужба МЗС Британії в середу, 17 січня. "Велика Британія допомагає захистити довгострокове майбутнє України. British International Investment інвестує 25 млн доларів, щоб розблокувати український експорт та імпорт, включно з життєво важливими постачаннями продуктів харчування", - йдеться у заяві. British International Investment є британським фінансовим інститутом розвитку і впливовим інвестором, підтримуваним урядом Великої Британії.   Міністр закордонних справ Девід Кемерон  заявив , що Велика Британія продовжуватиме підтримувати Україну, тож вона не лише виграє війну, а й вийде з неї сильною, суверенною та вільною країною.   "Україна відстоює правила, які забезпечують безпеку всіх нас. Саме тому Велика Британія надала Україні майже 12 мільярдів фунтів стерлінгів (майже 15,2 млрд доларів). Ми стоятимемо з ними (з українцями - ред.) стільки, скільки буде потрібно для досягнення перемоги", - зазначив він. Нагадаємо, Нагадаємо, 12 січня  Україна і Велика Британія підписали угоду у сфері безпеки . Ця угода стала першою серед угод з безпеки на виконання домовленостей , узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами Великої сімки та державами, які до них приєдналися.

РФ формує загони найманців для відправки в Африку - ГУР

16:19:35

Росія формує загони так званих "військових інструкторів" для подальшої відправки до країн Африки з метою розширення впливу на цій території. Про це повідомило  Головне управлінні розвідки Міністерства оборони України в середу, 17 січня.   За даними української розвідки, "наполегливий рекрутинг" Москва проводить і на тимчасово окупованих територіях України, зокрема - в тимчасово окупованому Криму. Контракти пропонують підписувати військовим запасу армії РФ - спеціалістам з обслуговування систем протиповітряної оборони російського виробництва, військовим морякам та деяким іншим фахівцям військово-технічної сфери.   Угоди розраховані на декілька років із місячною зарплатою, співмірною грошовому забезпеченню російських загарбників, які воюють проти України. Найманців приваблюють не лише високими заробітками, а й можливістю уникнути участі у війні проти України.   "Метою відправки відповідного контингенту Москва вбачає розширення свого впливу в Африці", - зазначили в ГУР.  Раніше повідомлялося, що Росія після залучення ПВК Вагнер заробила понад 2,5 мільярда доларів на торгівлі африканським золотом з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.