Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Індія заявила, що врятувала світ від зростання цін на нафту

22:58:52

Вартість бареля нафти могла б перевищити позначку 200 доларів, якби Індія вирішила не купувати дешеву російську нафту з огляду "на геополітичні конфлікти". Про це заявив міністр нафти Індії Хардіп Сінгх Пурі на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, передає Інтерфакс-Україна.   За його словами, споживання енергоресурсів в Індії зростає втричі швидше за середньосвітове, і за наступні 20 років воно може сягнути 25% глобального показника.   "Я був у Давосі, напевно, років зо два тому, коли російсько-український чинник займав думки всіх. Я сказав тоді і скажу це зараз: всі ці нові виклики, з якими ми змушені зіштовхуватися, ми повинні зустрічати прагматично", - сказав індійський міністр. Сінгх Пурі зазначив, що якби Індія вирішила не бути прагматичною (купуючи російську нафту зі знижками - ред.), то світ зіштовхнувся б із ситуацією, коли нафта перевищила б 200 доларів. "Тому що Індія не може зупинитися: ми імпортуємо 85% нафти, і ми повинні розв'язувати питання доступності ресурсів та стійкості", - додав він.   Індія є третім за обсягами споживачем нафти у світі. У січні-жовтні 2023 року країна імпортувала 201,29 млн тонн нафти (+10,2%).  Як відомо, після виходу із західного ринку нафтова промисловість Росії опинилася в безпрецедентній у своїй історії залежності від двох країн-покупців - Індії та Китаю . У ці країни нині йде до 90% російського експорту нафти та нафтопродуктів. За даними Bloomberg, від експорту нафти Росія зараз отримує більше, ніж до вторгнення в Україну. Власники суден і трейдери допомогли РФ обійти обмеження ціни на нафту.

Залужний зідзвонився з главою Військового комітету НАТО

22:34:44

Головнокомандувач Збройними силами України Валерій Залужний провів у вівторок, 16 січня, телефонну розмову з головою Військового комітету НАТО адміралом Робом Бауером. Про це генерал повідомив у Telegram.   "Поінформував адмірала Бауера про ситуацію на фронті. У цьому контексті обмінялися думками стосовно тактики та стратегії України і Альянсу в умовах широкомасштабного російського вторгнення. Наголосив, що у війні такої інтенсивності і масштабу, саме технології відіграють важливу роль", - написав Залужний. Співрозмовники обговорили перспективу та можливості об’єднання технологічних зусиль України та НАТО для досягнення перемоги.   Залужний і Бауер домовилися детально звернути увагу на низку важливих питань завтра під час засідання, до якого головком ЗСУ долучиться у форматі відеоконференції. Нагадаємо, напередодні  Залужний провів телефонну розмову з головою об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльзом Брауном. Головнокомандувач ЗСУ поділився з генералом США результатами аналізу бойових дій у 2023 році. Залужний також провів розмову з начальником Штабу оборони Збройних сил Італії Джузеппе Каво Драгоне. Він запросив адмірала відвідати Україну та спільно попрацювати на пунктах управління і в бригадах ЗСУ .

Низка африканських країн у Давосі виступила з “потужними” меседжами щодо України – радниця керівника ОП

22:29:52

Старша радниця керівника Офісу президента України Дарія Зарівна вважає, що чергова зустріч радників з національної безпеки, яку ініціювала Україна у Давосі щодо формули миру, була «успішною». «Я можу порівнювати, це була четверта зустріч. Перша була в Копенгагені, тоді було 16 країн, і кожного разу в нас зростала кількість країн і організацій. Цього разу понад 80, – сказала Зарівна в етері Радіо Свобода з Давосу. – Моє особисте відчуття: ця зустріч була дуже контентно потужною, було багато нових, цікавих напрацювань і звернень. Цього разу була така кількість країн, які хотіли виступити зі своїми зверненнями, що ми вибилися з часу. Не буду називати, але була ціла низка звернень африканських країн із дуже потужними меседжами. Тому я вважаю цю зустріч дуже успішною і найбільш змістовно наповненою й активною».