Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Індія заявила, що врятувала світ від зростання цін на нафту

22:58:52

Вартість бареля нафти могла б перевищити позначку 200 доларів, якби Індія вирішила не купувати дешеву російську нафту з огляду "на геополітичні конфлікти". Про це заявив міністр нафти Індії Хардіп Сінгх Пурі на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, передає Інтерфакс-Україна.   За його словами, споживання енергоресурсів в Індії зростає втричі швидше за середньосвітове, і за наступні 20 років воно може сягнути 25% глобального показника.   "Я був у Давосі, напевно, років зо два тому, коли російсько-український чинник займав думки всіх. Я сказав тоді і скажу це зараз: всі ці нові виклики, з якими ми змушені зіштовхуватися, ми повинні зустрічати прагматично", - сказав індійський міністр. Сінгх Пурі зазначив, що якби Індія вирішила не бути прагматичною (купуючи російську нафту зі знижками - ред.), то світ зіштовхнувся б із ситуацією, коли нафта перевищила б 200 доларів. "Тому що Індія не може зупинитися: ми імпортуємо 85% нафти, і ми повинні розв'язувати питання доступності ресурсів та стійкості", - додав він.   Індія є третім за обсягами споживачем нафти у світі. У січні-жовтні 2023 року країна імпортувала 201,29 млн тонн нафти (+10,2%).  Як відомо, після виходу із західного ринку нафтова промисловість Росії опинилася в безпрецедентній у своїй історії залежності від двох країн-покупців - Індії та Китаю . У ці країни нині йде до 90% російського експорту нафти та нафтопродуктів. За даними Bloomberg, від експорту нафти Росія зараз отримує більше, ніж до вторгнення в Україну. Власники суден і трейдери допомогли РФ обійти обмеження ціни на нафту.

Залужний зідзвонився з главою Військового комітету НАТО

22:34:44

Головнокомандувач Збройними силами України Валерій Залужний провів у вівторок, 16 січня, телефонну розмову з головою Військового комітету НАТО адміралом Робом Бауером. Про це генерал повідомив у Telegram.   "Поінформував адмірала Бауера про ситуацію на фронті. У цьому контексті обмінялися думками стосовно тактики та стратегії України і Альянсу в умовах широкомасштабного російського вторгнення. Наголосив, що у війні такої інтенсивності і масштабу, саме технології відіграють важливу роль", - написав Залужний. Співрозмовники обговорили перспективу та можливості об’єднання технологічних зусиль України та НАТО для досягнення перемоги.   Залужний і Бауер домовилися детально звернути увагу на низку важливих питань завтра під час засідання, до якого головком ЗСУ долучиться у форматі відеоконференції. Нагадаємо, напередодні  Залужний провів телефонну розмову з головою об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльзом Брауном. Головнокомандувач ЗСУ поділився з генералом США результатами аналізу бойових дій у 2023 році. Залужний також провів розмову з начальником Штабу оборони Збройних сил Італії Джузеппе Каво Драгоне. Він запросив адмірала відвідати Україну та спільно попрацювати на пунктах управління і в бригадах ЗСУ .

Низка африканських країн у Давосі виступила з “потужними” меседжами щодо України – радниця керівника ОП

22:29:52

Старша радниця керівника Офісу президента України Дарія Зарівна вважає, що чергова зустріч радників з національної безпеки, яку ініціювала Україна у Давосі щодо формули миру, була «успішною». «Я можу порівнювати, це була четверта зустріч. Перша була в Копенгагені, тоді було 16 країн, і кожного разу в нас зростала кількість країн і організацій. Цього разу понад 80, – сказала Зарівна в етері Радіо Свобода з Давосу. – Моє особисте відчуття: ця зустріч була дуже контентно потужною, було багато нових, цікавих напрацювань і звернень. Цього разу була така кількість країн, які хотіли виступити зі своїми зверненнями, що ми вибилися з часу. Не буду називати, але була ціла низка звернень африканських країн із дуже потужними меседжами. Тому я вважаю цю зустріч дуже успішною і найбільш змістовно наповненою й активною».

Увесь кордон із Польщею повністю розблокований

22:02:46

Рух вантажівок через пункт пропуску Ягодин-Дорогуськ відновився. Польські перевізники завершили акцію протесту. Про це повідомила пресслужба Держприкордонслужби України у вівторок, 16 січня.   "За інформацією, отриманою від Прикордонної варти Польщі сьогодні о 20-й годині (за київським часом) завершилася акція протесту польських перевізників перед пунктом пропуску Дорогуськ-Ягодин", - йдеться у дописі.   Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі.   Таким чином блокаду українського кордону з польського боку наразі повністю знято.   Нагадаємо, раніше сьогодні польські перевізники завершили блокування перед пунктами пропуску Краківець та Рава-Руська .  Як відомо, Мінінфраструктури Польщі  підписало угоду  з організаторами блокади. Протестувальники погодилися призупинити свій протест принаймні до 1 березня, чекаючи на розв'язання своїх проблем новим урядом Польщі.

Китай нарощує ядерні потужності - дослідження

21:22:53

Китай має у своєму арсеналі 500 ядерних боєголовок, ще більше у виробництві. Про це йдеться  у дослідженні американських вчених-атомників.   Зазначається, що за останні п’ять років Китай значно розширив свою поточну програму ядерної модернізації, розгорнувши більше типів і більшу кількість ядерних боєзарядів, ніж будь-коли раніше.   "За нашими оцінками, Китай зараз володіє приблизно 500 ядерними боєголовками, і ще більше перебуває у виробництві для озброєння майбутніх систем доставки. Наразі вважається, що Китай має один із ядерних арсеналів, що найшвидше зростає, серед дев’яти ядерних держав", - ідеться в дослідженні Китайська ядерна зброя, 2024 року.   Китай виробив приблизно 440 ядерних боєголовок для доставки балістичними ракетами наземного й морського базування і бомбардувальниками. Ще близько 60 боєголовок, ймовірно, було виготовлено. Крім того, ще більше перебуває у процесі виробництва для оснащення ракет різного типу базування та бомбардувальників.   Наразі КНР має 216 ракет середнього радіуса дії, 134 міжконтинентальних балістичних ракет, 72 балістичні ракети на підводних човнах і 20 стратегічних бомбардувальників, які здатні нести загалом 438 ядерних боєприпасів. Раніше повідомлялося, що Росія, Китай та США модернізують та  розширюють свої ядерні полігони . Сполучені Штати розроблятимуть сучасний варіант ядерної гравітаційної бомби B61-13. У США змоделювали ядерний удар по РФ

Туреччина рекордно збільшила імпорт російської нафти

20:57:56

Туреччина у грудні минулого року імпортувала морем рекордні за всю історію обсяги російської нафти, які досягли 444 тис. барелів на добу. Про це повідомила російська газета Коммерсант з посиланням на дані компанії Kpler.   Зазначається, що близько 70% цих обсягів було відвантажено у турецькому порту Аліага.   Таким чином, на Туреччину припало близько 13% загального морського експорту російської нафти у грудні. Ще близько 76% припало на Індію та Китай.   У листопаді минулого року Росія експортувала до Туреччини близько 432 тис. барелів нафти на добу, що на понад 100 тис. б/д більше щодо жовтня.   За оцінками Kpler, близько 85% всіх експортних партій Urals до Туреччини в грудні на танкери з балтійських портів РФ Приморськ та Усть-Луга. Постачання до Туреччини з балтійських портів могли стати більш привабливими на тлі проблем у Червоному морі, викликаних атаками на судна з боку хуситів, зауважують експерти.   Зазначається, що з огляду на періодичні суперечки між російськими експортерами нафти та індійськими покупцями , Туреччина стала найпривабливішим ринком збуту для російської нафти.   Попередні дані січня вказують, що експорт російської нафти до Туреччини цього місяця також перевищить 400 тис. барелів на добу.   У грудні повідомлялося, що п'ять танкерів із російською нафтою застрягли по дорозі до Індії після введення американських санкцій.

ЄС почав працювати над пропозиціями щодо заморожених активів РФ

20:34:10

Європейський Союз почав технічні роботи по реалізації пропозицій щодо використання заморожених російських активів в інтересах України. Про це повідомив міністр фінансів Бельгії Вінсент ван Петтегем на пресконференції у Брюсселі у вівторок, 16 січня. "Робота на технічному рівні розпочалася, і ми прагнемо досягти швидкого прогресу", - сказав він.   За словами міністра, Фінансова рада ЄС наразі зосередилася на двох ключових питаннях: макрофінансовій підтримці України та заморожених російських активах, які можна використати в інтересах України.   "У нас сьогодні був дуже конструктивний обмін думками щодо економічних та фінансових наслідків російської агресії проти України. Був круглий стіл, де всі чітко заявили і висловили підтримку Україні", - сказав глава Мінфіну Бельгії.   Ван Петтегем зазначив, що у ЄС вже завершують роботу над так званим українським фондом, який допоможе продовжити фінансову підтримку для Києва. Нагадаємо, спецпредставник США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер заявила, що рішення про використання заморожених активів Росії для потреб України має бути колективним, а це означає тривалу підготовчу роботу. Раніше ЗМІ повідомили, що  США почали термінові переговори про активи РФ . Зокрема, адміністрація Джо Байдена тисне на Британію, Францію, Німеччину, Італію, Канаду та Японію, щоб вони підготували стратегію використання заморожених грошей до другої річниці вторгнення Росії в Україну.

Генштаб розповів про успіхи ЗСУ на фронті

19:55:37

Протягом доби відбулось 85 бойових зіткнень. На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 15 атак російських загарбників. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в вечірньому зведенні у вівторок, 16 січня. Загалом ворог завдав два ракетних та 13 авіаційних ударів, здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.   На Куп’янському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. На Лиманському напрямку захисники відбили дев'ять атак окупантів в районах Тернів, Ямполівки, Торського Донецької області та ще 15 атак біля Макіївки, Білогорівки Луганської області та північніше Григорівки, Веселого Донецької області.  На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито шість атак росіян в районах Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. На Авдіївському напрямку ЗСУ відбито 15 атак ворога поблизу Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 15 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області. Тут окупанти, за підтримки авіації, намагалися покращити тактичне положення.    На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах  Красногорівки, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. На цьому напрямку загарбники, за підтримки авіації, 16 разів безуспішно намагалися прорвати оборону українських військ.    На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. На Запорізькому напрямку захисники відбили атаку окупантів західніше Вербового Запорізької області, де противник безуспішно намагався відновити втрачене положення.   Росіяни не відмовляються від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник шість разів безуспішно штурмував позиції українських військ.   Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.   Підрозділами ракетних військ завдано ураження по району зосередження особового складу,  пункту управління та складу боєприпасів противника.  Нагадаємо, за минулу добу ЗСУ ліквідували 1110 окупантів . Таким чином, загальні бойові втрати росіян станом на 16 січня склали близько 372 тисяч 090 осіб.