Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Ігнат пояснив, чому тривоги через зліт МіГів стали коротшими

10:54:33

Останнім часом в Україні бувають короткі повітряні тривоги через зліт російського винищувача МіГ-31К. Причиною може бути тренувальний зліт-посадка літака або переліт на інший аеродром. Про це в ефірі телемарафону 28 грудня повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.   "Вранці МіГ-31К десь там в районі Тамбовської області злітав. Ну традиційно. Він кожен день злітає і випробовує нашу нервову систему. І не лише випробовує систему, мова йде ж про реальну небезпеку. Небезпеку того, що вони можуть застосувати гіперзвукову, як вони називають ракету Кинджал Х-47М2", - сказав він.   Ігнат наголосив, що безумовно небезпека є, адже у Росії великі запаси Кинджалів. Тому нехтувати тривогою не потрібно.   Відповідаючи на питання, чому остання повітряна тривога тривала 16 хвилин, Ігнат сказав, що наразі "немає точної інформації, що там відбувається".   "Але загалом МіГ-31 міг здійснити зліт, облетіти по колу десь там в районі аеродрому та сісти. Тобто відпрацювати зліт-посадку. Такий собі тренувальний політ міг бути. Але кожен тренувальний політ може стати й не тренувальним. Він може виконати завдання. Можливо, це другий варіант, МіГ просто здійснює переліт на інший аеродром. Тобто через перебазування теж можуть бути такі короткі тривоги", - пояснив речник ПС.   Він додав, що в Повітряних сил є джерела в розвідці, які теж намагаються якомога більше отримати інформації різними способами, чи становить зліт МіГа небезпеку й на скільки вона є серйозною.   "І головну інформацію, звісно, ми отримуємо від наших західних партнерів. Це такі загрози як: зліт МіГ-31, зліт стратегічної авіації, вихід в море кораблів й підготовка їх до пусків Калібрів". Власне цю інформацію ми отримуємо від наших союзників", - розповів Ігнат. Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський доручив знайти рішення, аби довготривалі польоти МіГ-31К не паралізували Україну повітряною тривогою.  Коли рішення буде знайдено та ухвалено, Повітряні сили ЗСУ його виконуватимуть , заявив Ігнат.

У Росії прискорюють вишкіл молодших офіцерів - ГУР

10:39:05

Російське військове керівництво намагається масштабувати навчання молодших лейтенантів та скоротити терміни відповідних вишколів через серйозні втрати молодшого офіцерського складу. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони в Telegram в четвер, 28 грудня.   За даними розвідки, таке рішення Москви зумовлене серйозними втратами молодшого офіцерського складу російської армії під час війни проти України.   У ГУР зазначили, що тих, хто пройшов прискорену підготовку та отримав первинне офіцерське звання - одразу відправляють на фронт.   Окрім цього, задля продовження інтенсивних бойових дій у 2024 році, російське військове керівництво намагається посилити боєздатність штурмових підрозділів, куди, зокрема, зганяють чоловіків з тимчасово окупованих територій України, додали в розвідці.   Також у ГУР заявили, що серед планів на 2024 рік, російська армія зокрема має на меті підготувати спецгрупи для вчинення диверсійних атак та провокацій на території вільних українських областей на півдні. Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення в Україну загальні бойові втрати особового складу російських військ орієнтовно становлять 356 670 осіб. Минулої доби ЗСУ ліквідували 920 окупантів . За словами президента України Володимира Зеленського,  основним джерелом поповнення втрат РФ на полі бою стали російські ув’язнені .

Росія готує фейки про справу Дубінського - ДБР

10:23:22

Російські спецслужби готують масштабну медійну спецоперацію з дискредитації роботи Державного бюро розслідувань. Про це повідомила пресслужба ДБР в четвер, 28 грудня.   "Підозрювані у державній зраді члени злочинної організації готують проти Державного бюро розслідувань масштабну медійну спецоперацію з дискредитації. За завданням спецслужб РФ вони планують поширити фейки про хід досудового розслідування відносно них, розповідати про нібито політичні переслідування тощо", - йдеться в повідомленні.   Зазначається, що через сумнівні джерела в засобах масової інформації заплановано розповсюдження не правдивої та "перекрученої" інформації для нівелювання доведених слідством фактів та здобутих доказів.   Державним бюро розслідувань спільно з СБУ було викрито цю злочинну організацію у листопаді поточного року. До її складу входили чинний та колишній народні депутати, помічник одного з них, а також експрокурор.   Встановлено, що за вказівкою російських спецслужб вони організували заходи з дискредитації іміджу України на міжнародній арені для погіршення дипломатичних відносин зі США та ускладнення вступу України до Європейського Союзу та НАТО.   Підозру у державній зраді та участі в злочинній організації отримав чинний народний депутат Олександр Дубінський, який здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь РФ. Його парламентському колезі Андрію Деркачу, нині позбавленого мандату, також повідомлено про підозру.   Крім цього про підозру повідомлено колишньому прокурору Костянтину Кулику та двом чинним працівникам головного управління генерального штабу Збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ).   Ухвалою Печерського районного суду Києва Дубінському обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Триває досудове розслідування.   "Закликаємо довіряти лише офіційним джерелам інформації, ретельно перевіряти факти та обов’язково звертатися до державних органів", - наголосили у ДБР. Нагадаємо, 27 грудня  суд знову залишив Дубінського під вартою . 

«Багато чинних депутатів до наступної Ради не потраплять», — Віталій Безгін

10:02:03

Почнімо з процесу відновлення місцевої влади на деокупованих територіях? Як він просувається? На територіях, деокупованих майже відразу, через місяць-півтора після широкомасштабного вторгнення, відновлено місцеве самоврядування, усюди воно працює нормально. Звісно, на територіях, наближених до лінії розмежування чи кордону з РФ, де постійні обстріли, загроза ДРГ, ведуться активні бойові дії, працює вертикаль військових адміністрацій. Треба розуміти, що там ця вертикаль з об’єктивних причин зайнята не розвитком і відновленням територій, а гасінням пожеж у прямому й переносному сенсі цього слова. До прикладу, це вся правобережна Херсонщина, Куп'янський район Харківщини. Я вже мовчу безпосередньо про Донецьку й Луганську області.

Кім Чен Ин наказав прискорити підготовку КНДР до війни - ЗМІ

09:58:34

Лідер КНДР Кім Чен Ин наказав армії, промисловості з виробництва боєприпасів і сектору ядерної зброї прискорити підготовку до війни.Про це повідомляє Reuters в четвер, 28 грудня.   "Він (Кім - ред.) поставив бойові завдання для Народної армії та промисловості боєприпасів, ядерної зброї та секторів цивільної оборони для подальшого прискорення підготовки до війни", - йдеться в матеріалі видання. Глава Північної Кореї закликав протистояти тому, що він назвав "безпрецедентними конфронтаційними кроками США".    За словами Кім Чен Ина, Пхеньян розширить стратегічне співробітництво з "антиімперіалістичними незалежними" країнами. Зокрема, як пише видання, Північна Корея поглиблює зв’язки з Росією, оскільки Вашингтон звинувачує Пхеньян у постачанні військового обладнання Москві для використання у війні з Україною, тоді як Росія надає технічну підтримку, щоб допомогти КНДР розширити свій військовий потенціал.   Нагадаємо, раніше США попередили, що  застосування КНДР ядерної зброї призведе "до кінця режиму" Кім Чен Ина.  Лідер Північної Кореї відповів, що "Пхеньян без вагань  завдасть ядерного удару в разі провокацій противника ".

Перегляд стратегії щодо України. Дискусії у США

09:41:56

Сполучені Штати замість повної перемоги над Росією на полі бою роблять усе більший наголос на тому, щоб забезпечити Україні найкращу позицію на "можливих переговорах" щодо припинення повномасштабної війни, пише Politico з посиланням на анонімних чиновника адміністрації Джо Байдена та європейського дипломата у Вашингтоні. Оборона та переговори замість розгрому окупантів на полі бою – все частіше на Заході можна зустріти розмови саме про таку нову стратегію для України у війні проти Росії.   Оборона   Як йдеться у матеріалі Politico, американські та європейські чиновники обговорюють перехід України до більш оборонної стратегії після "переважно невдалого контрнаступу" – зокрема посилення систем протиповітряної оборони та будівництво укріплень, колючого дроту, протитанкових загороджень та ровів уздовж кордону з Білоруссю.   Крім того, адміністрація Байдена зосереджена на швидкому відродженні власної оборонної промисловості України для постачання вкрай необхідного озброєння, схвалити заміну якого Конгрес США ухиляється», – пише Politico.   Чиновник адміністрації Байдена пояснив, що США при цьому не відмовляють Україну від підготовки до майбутніх наступів і зазначають, що поки що жодних переговорів з Росією не планується.   Європейський дипломат у Вашингтоні розповів Politico, що Європейський Союз також загрожує прискоренням членства України в НАТО, щоб "поставити українців на краще   "Ці дискусії про мирні переговори розпочинаються, але адміністрація не може публічно відступити зі своїх позицій через політичний ризик для Байдена", - сказав представник Конгресу, який також попросив про анонімність.   Надії на переговори   Серед причин зміни такої стратегії Politico вказує внутрішньополітичну ситуацію в США (падіння рейтингів Байдена, наближення виборів у 2024 році) та Україні (тут видання пише про "опір" Володимиру Зеленському з боку головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та мера Києва Віталія Кличка).   Також у матеріалі згадується інша побудована на джерелах стаття The New York Times про те, що російський президент Володимир Путін нібито готовий до укладання "перемир'я", якщо Київ та Захід визнають російськими незаконно окуповані території України.   Військова допомога   Тим часом, США в середу, 27 грудня, оголосили про надання Україні пакету військової допомоги вартістю 250 мільйонів доларів.   До пакету допомоги увійшли, зокрема, додаткові боєприпаси для систем NASAMS та HIMARS, артилерійські снаряди калібру 155 мм та 105 мм; зенітні ракети Stinger, протитанкові ракети TOW та протитанкові системи Javelin та AT-4.   Також у переліку зброї згадуються понад 15 мільйонів набоїв до стрілецької зброї, вибухові боєприпаси для усунення перешкод, запчастини, медичне обладнання, "технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання".   Це останній у 2023 році пакет допомоги, на який знайшли кошти у Пентагоні.   Джо Байден у жовтні звернувся до Конгресу з проханням схвалити додаткове фінансування, зокрема понад 60 мільярдів доларів для України. Але воно застрягло в Сенаті через суперечності між обома партіями щодо безпеки кордону з Мексикою.  

ЗСУ відбили понад 60 російських атак

08:00:52

Генштаб ЗСУ опублікував оперативну інформацію щодо російського вторгнення станом на ранок четверга, 28 грудня. "Протягом минулої доби відбулося 56 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 1 ракетного та 77 авіаційних ударів, здійснив 51 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Минулої доби ввечері російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 5 БпЛА типу Shahed-136/131. Наші оборонці знищили 4 ударні БпЛА. Поточної доби загарбники завдали чергового авіаційного удару 3 БпЛА типу Shahed-136/131. Усі ворожі дрони знищено", - йдеться в повідомленні Генштабу.