Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Данілов прокоментував мобілізацію жінок

13:33:38

В Україні мобілізація жінок буде відбуватися виключно на добровільній основі. Призов жінок - лише за особистим їхнім бажанням. Про це в ефірі Українського радіо заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.   "Якщо та чи інша жінка має бажання служити, вона може добровільно звернутися до Центру комплектації, заповнити відповідні документи, пройти медичну комісію. Після того вона може брати участь на рівні з чоловіками. Але це лише за бажаннями осіб жіночої статі", - наголосив секретар РНБО. У Збройних силах України з часу повномасштабного вторгнення РФ суттєво виросла кількість жінок. На сьогодні понад 60 тисяч загалом жінок в ЗСУ. Раніше повідомлялося, що Верховна  Рада готує військовий облік для жінок . У законопроєкті йдеться, що під час дії воєнного стану жінок залучатимуть до проходження військової служби, однак, на бойові посади - тільки добровільно.

Атака на Кіровоградщину: уламки ракет пошкодили будинки

13:04:46

Російські військові атакували Кіровоградську область ракетами. Регіон був під масованим ударом. Про це повідомив  голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович у Telegram в суботу, 23 грудня.   "Сьогодні Кіровоградщина - під масованим ракетним ударом. Відпрацювали захисники неба", - написав він.   Ворожі цілі були знищені над Кропивницьким та Олександрійським районом.   У Кіровоградській області впали уламки збитих ракет. Пошкоджено дахи будинків, паркани, авто. Інформація про постраждалих наразі відсутня. Нагадаємо, сьогодні зранку в Кривому Розі та Кропивницькому пролунали вибухи . В регіонах була оголошена повітряна тривога. Повітряні сили ЗСУ попереджали про ракетну небезпеку. Ввечері 22 грудня  в тимчасово окупованому росіянами Криму прогримів вибух  в районі Армянська. Його чули навіть у Джанкої. 

Названо нову проблему для військових на фронті

12:34:37

Останніми тижнями як українські війська, так і російські загарбники скаржаться на велику кількість щурів та мишей на передовій. Це стало ще однією проблемою на фронті, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки в суботу, 23 грудня. Зазначається, що цього року м'яка осінь разом із достатньою кількістю їжі з полів, які залишилися необробленими через бойові дії, ймовірно, сприяли збільшенню популяції гризунів.   Оскільки погода стала холоднішою, миші шукають теплі місця у транспортних засобах і оборонних позиціях. Як наголошує британська розвідка, гризуни додадуть додаткового тиску на бойовий дух бійців на передовій.   Крім того, щирі та миші становлять небезпеку для військового обладнання, перегризаючи кабелі. Це було зафіксовано в тому ж районі під час Другої світової війни.   "Неперевірені звіти також свідчать про те, що російські підрозділи почали страждати від збільшення випадків захворювання, що війська пояснюють проблемою зі шкідниками", - додали в Міноборони Британії. Нагадаємо, минулої доби російські загарбники йшли в атаку на шести напрямках , найгарячіше було біля Авдіївки, яку ворог намагається безуспішно оточити. Всього за добу відбулось 75 бойових зіткнень. Впродовж 22 грудня  ЗСУ ліквідували 1040 окупантів , знищили 17 танків та три літаки росіян. Всього з початку російської агресії було ліквідовано 352 390 військових РФ.

Російські військові влаштували стрілянину у Придністров'ї

11:39:42

У невизнаному Придністров’ї 22 грудня лунали постріли. Стріляли військовослужбовці розташованого там контингенту російських військ. Про це повідомило молдовське видання Newsmaker.   Зазначається, що постріли було чути поблизу сіл Гиска і Коржова на лівому березі Дністра в рамках несанкціонованих навчань. Глава делегації Молдови в Спільній контрольній комісії (СКК) Серджіу Головач зазначив, що стрілянина тривала близько 40 хвилин.   У Бюро реінтеграції заявили, що порушать питання про те, що трапилося, на наступному засіданні CКК.   "Ми порушимо це питання на засіданні CКК, під час якого делегація Молдови підтвердить свою незмінну позицію щодо неприпустимості односторонніх військових дій по периметру Зони безпеки, які можуть викликати дестабілізацію ситуації в регіоні і паніку серед населення", - заявили у відомстві. СКК - спільна військова командна структура з Молдови, Придністров’я та Росії, яка діє в демілітаризованій зоні на кордоні між Молдовою та Україною. Раніше у МЗС Молдови повідомляли, що з 17 по 22 грудня військові Молдови проводитимуть військові навчання недалеко від кордонів невизнаного Придністров'я, а також за 22 км від українського кордону.  Нагадаємо, у травні  невизнане Придністров'я попросило Росію збільшити кількість так званих "миротворців" через нібито погіршення ризиків безпеки.  Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські військові, що базуються у Придністров'ї, мають розуміти, що якщо хочуть жити, то мусять виїхати звідти . 

У небі над Європою помітили рідкісне явище

11:13:09

В останні дні над країнами Європи фіксують появу незвичайних і дуже красивих райдужних хмар. Про це повідомляє Space. Ці полярні стратосферні хмари є одними з найвищих в атмосфері Землі. Їх іноді називають перламутровими хмарами через барвистий вигляд.   Вдень 22 грудня жителі багатьох міст на півночі Італії могли помилуватися цим оптичним ефектом. Незвичне явище помітили в різних місцях Турина й Вербано. Також рідкісні хмари впродовж останнього тижня спостерігалися по всій Великобританії. Незвичайні різнокольорові хмари помітили також в Норвегії, Швеції та Фінляндії. Перламутрові хмари формуються над полярними регіонами в нижній частині стратосфери на висоті від 20 до 30 км. У той час, як звичайні хмари формуються на висоті нижче, ніж 13 км. Райдужні хмари виглядають як полярне сяйво. Вони висвітлюють сонячне світло з-за обрію, а потім відбивають його на поверхню Землі.

У Кривому Розі та Кропивницькому пролунали вибухи

10:45:30

У Кривому Розі під час повітряної тривоги в регіоні пролунали вибухи. Про це  повідомляє Суспільне в суботу, 23 грудня.   "У Кривому Розі чутно звуки вибухів... У Кривому Розі чутно повторні звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного, - пише видання. Крім того, вибухи пролунали у Кропивницькому. У регіоні оголошена повітряна тривога.   Місцеві жителі у соцмережах повідомили про декілька вибухів. "Дуже гучно", - пишуть місцеві Telegram-канали.   Військове командування або ж інші офіційні особи наразі не коментували дану ситуацію.   Наразі повітряну тривогу оголошено у Дніпропетровській, Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській та Одеській областях. Повітряні сили ЗСУ попереджають про ракетну небезпеку. Нагадаємо, ввечері 22 грудня  в тимчасово окупованому росіянами Криму прогримів вибух в районі Армянська. Його чули навіть у Джанкої.  У всіх мікрорайонах Бердянська чути вибухи - мер Мелітополя

Естонія може видати Україні військовозобовʼязаних

10:16:53

Естонія готова видавати Україні чоловіків мобілізаційного віку. Країна запропонувала укласти відповідну угоду. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс, передає ERR.   Посадовець допустив, що Естонія може допомогти Україні і видати чоловіків-українців, які перебувають у країні.   "Якщо це потрібно Україні, Естонія може зайнятися пошуком цієї людини та видачею її Україні. Загалом ми знаємо, де ці люди перебувають, чим займаються. Більшість ходить на роботу, має місце проживання в Естонії", - сказав міністр.   Україна не подавала офіційного запиту, але, як зазначають в Естонії, МВС зверталося до українського посла і міністра внутрішніх справ України з проханням у разі потреби повідомити про біженців, які перебувають тут.   Крім того, Ляенеметс заявив, що найближчими днями запропонує письмову пропозицію про угоду між двома країнами.   Наразі в Естонії екстрадиція іноземця можлива лише в тому випадку, якщо особа притягнута до кримінальної відповідальності. Нагадаємо, раніше міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що військовозобов'язаних  українців, які живуть за кордоном, можуть призвати до армії . Мовляв, в Україні обговорюють такі сценарії.

Росія вивела кораблі з Чорного та Азовського морів

09:54:45

Російських військових кораблів немає в Чорному та Азовському морях. Про це повідомили   Військово-морські сили ЗСУ в Telegram в суботу, 23 грудня.    "Станом на 08:00 23.12.2023 у Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні. У Середземному морі чотири ворожі кораблі, серед яких два носії крилатих ракет Калібр, загальний залп до 16 ракет", - йдеться в дописі.   За добу, в інтересах РФ, прохід Керченською протокою здійснили: в Азовське море - 13 суден, з них п'ять рухалися з протоки Босфор; у Чорне море - п'ять суден, з них одне продовжило рух у напрямку протоки Босфор.   Нагадаємо, раніше президент Володимир  Зеленський заявив, що Росія не переможе у битві за Чорне море . За словами глави держави,  Росія більше не може використовувати Чорне море як плацдарм  для дестабілізації інших регіонів світу.