Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Ситуація на кордоні з Білоруссю може змінитися в будь-який момент - Наєв

09:05:13

На кордоні з Білоруссю нині спокійно, але для військових це не привід розслаблятися, адже в будь-який момент ситуація може змінитися. Про це заявив командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, передає пресслужба Командування Об’єднаних сил ЗСУ в суботу, 23 грудня.   За його словами, у Північній операційній зоні на кожному напрямку командувачі, попри відсутність бойових дій, не сидять склавши рук.   "Ми розвиваємо систему оборонних рубежів, постійно тренуємо війська, підтримуємо їхню навченість, тим самим даючи зрозуміти потенційному противнику, що в разі вторгнення він не матиме шансів на успіх", - сказав Наєв.   Як зазначив командувач, тренування проводяться під керівництвом досвідчених інструкторів та безпосередніх командирів.   "Смуга перешкод, штурм приміщень та опорних пунктів, надання первинної домедичної допомоги та евакуація поранених - таким є типовий комплекс заходів бойової підготовки у підрозділах, що несуть службу в Північній операційній зоні. Напрацьовуємо вміння до автоматизму", - повідомив Наєв.

Британський міністр закликав мера Лондона передати Україні вживані авто

08:46:50

Міністр житлово-комунального господарства, громад та місцевого самоврядування Великобританії Майкл Гоув звернувся до мера Лондона Садіка Хана із проханням передати автомобілі, що підлягають утилізації, Україні. Про це повідомляється на сайт британського парламенту.   "Я був вкрай розчарований і здивований, дізнавшись, що адміністрація Лондона не пропонувала підтримати Україну шляхом надання транспортних засобів, які інакше були б утилізовані відповідно до схеми утилізації Ulez", - сказав він.   Гоув нагадав, що схема утилізації Ulez була розроблена з метою покращення якості повітря у Лондоні.   "Я впевнений, що прибрати ці транспортні засоби з доріг Лондона, а отже, і досягти тих самих екологічних переваг, підтримуючи зусилля України, - краще, ніж просто утилізувати їх", - заявив міністр   Гоув висловив сподівання, що автомобілі все ж таки передадуть Україні. "У більш загальному плані ми готові розглянути всі можливі варіанти, щоб гарантувати, що ми зможемо підтримати українців зі списаними автомобілями Лондона. Я впевнений, що ви, як і я, хочете зробити все, що у ваших силах, щоб допомогти нашим друзям в Україні", - написав міністр. Раніше повідомлялося, що  мер Лондона Садік Хан відмовився передати Україні списані в утиль автомобілі .  Тим часом уряд Латвії вирішив передати Україні ще два десятки автомобілів , які були конфісковані у нетверезих водіїв.

Росіяни геть знахабніли: Ігнат розповів деталі знищення Су-34

07:49:34

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі Армія TV прокоментував , як на південному напрямку українські військові збили три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34. За його словами, росіяни "геть знахабніли" і хотіли підлетіти ближче, щоб завдати удару керованими авіаційними бомбами по воїнах Сил оборони України.   Ігнат зауважив, що пілотів російських СУшок українським захисникам вдалося застати зненацька, після чого "операція відбувалася блискавично і витончено".   "Росіяни знахабніли, підлетіли ближче, намагалися вдарити керованими авіабомбами на більшу глибину оборони наших військ", - сказав він.   Як розповів Ігнат, 500-кг КАБи можуть летіти 20-25 км, проте "коли хочеться і руки чешуться завдати удару, то... треба підлетіти ближче".   "Вони ризикнули невдало. Сподіваємося, таких ризиків окупанти робитимуть більше", - додав спікер. У коментарі Українському радіо представник Повітряних сил ЗСУ  додав , що подібне збиття літаків окупантів раніше було біля острова Зміїний, а також над Брянської областю Росії. За його словами, ворог "знахабнів знову", тобто "їх нічого не навчила брянська історія, одеські історії, де були теж перехоплені і Су-24 і Су-35.   "Відразу три "жирних" цілі українські військові знищували на початку російської агресії, коли ворог поводив себе нахабно, залітаючи фактично над українськими містами", - розповів він.   Також Ігнат вважає, що збиття трьох бортів росіян стало "топ подією", і після цього загарбники тричі подумають, чи варто підлітати до українських кордонів. Нагадаємо, 22 грудня українські захисники знищили на півдні країни відразу три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34 . За словами Ігната, це - одні з новітніх бортів на озброєнні армії РФ . За допомогою таких літаків окупанти завдають ударів авіаційними бомбами та ракетами.

Генштаб оцінив ситуацію на лінії фронту

07:26:48

Минулої доби російські загарбники йшли в атаку на шести напрямках, найгарячіше - біля Авдіївки, яку ворог намагається безуспішно оточити, всього за добу відбулось 75 бойових зіткнень. Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України в ранковому зведенні в суботу, 23 грудня.   Загалом російські війська завдали одного ракетного та 40 авіаційних ударів, здійснили 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Минулої доби окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 23 БпЛА типу Shahed-136/131. Протиповітряною обороною 19 ударних БпЛА знищено.  На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 16 атак ворога в районі Синьківки Харківської області, де росіяни намагалися прорвати оборону ЗСУ. На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.    На Бахмутському напрямку українські воїни відбили вісім атак противника біля Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.   На Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Сили оборони відбили 23 атаки ворога східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, а також 17 атак в районах Первомайського та Невельського Донецької області.    На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян в районах Мар’їнки та Побєди Донецької області, де відбито чотири атаки. На Шахтарському напрямку захисниками відбито атаку ворога західніше Старомайорського Донецької області.   На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили всі атаки окупантів західніше Вербового та Роботиного Запорізької області. Водночас на Мелітопольському напрямку ЗСУ продовжують активними діями завдавати російським військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.    На Херсонському напрямку українські воїни продовжують заходи із розширення плацдарму. Попри невдачі, ворог не відмовився від наміру вибити наші підрозділи із займаних позицій та здійснив 17 безуспішних штурмових дій. Отримав гідну відсіч та із втратами відступив. ЗСУ ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.   Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян. Також, протиповітряною обороною знищено три винищувача-бомбардувальника Су-34 .   Підрозділи ракетних військ уразили п'ять районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, два склади боєприпасів та два пункти управління противника. 

Тупик чи атака РФ? Прогноз війни на 2024 рік

22:33:53

  У 2024 рік Україна та Росія входять у стані позиційної війни. Тобто такої війни, коли лінія фронту не зазнає значних змін за будь-якої інтенсивності боїв. Однак це може дуже швидко змінитися.   Надія на виснаження   Позиційна війна за своїми цілями може називатися війною виснаження. На відміну від маневреної чи блискавичної війни цілями в ній стають не розгром армії противника, зайняті міста чи території, вихід на якісь стратегічно важливі позиції, а зниження боєздатності армії противника та обороноздатності його держави в цілому, здатності його народу та армії до опору.   При цьому позиційний конфлікт не може сам по собі закінчитися перемогою — він або призводить до ситуації, коли виснажена країна погоджується на поступки, або створює умови для переходу війни до більш активної, маневреної.   У Кремлі переконані, що військовий, економічний та демографічний потенціал у Росії вищий, ніж у України. Крім того, російське керівництво впевнене, що іноземна допомога Україні незабаром, ймовірно, припиниться, що Захід втомиться від цієї війни швидше за Росію.   Тому аналітики Інституту вивчення війни (ISW) і нагадують, що провал російських операцій в Україні, спрямованих на досягнення максималістських цілей Володимира Путіна, не є даною і лише продовження західної підтримки України може гарантувати, що експансіоністські устремління Путіна залишаться недосяжними.   Тупик чи не глухий кут?   ISW оцінює, що колапс західної допомоги, ймовірно, врешті-решт призведе до краху спроможності України стримувати російську армію і що поточна позиційна війна в Україні не є стабільною ситуацією безвиході. На думку аналітиків, поточний нестабільний баланс [на фронті] може швидко схилитися у будь-який бік — у тому числі й у результаті рішень, ухвалених на Заході. Тому тривала допомога у сфері безпеки Заходу, яка дозволяє українським силам відображати поточні та майбутні наступальні зусилля Росії та звільняти більше української території, є єдиним курсом дій на даний момент, який забезпечуватиме постійну нездатність Росії досягти максималістських цілей Путіна в Україні.   Наступатимуть   Аналітики нагадують, що російські війська розпочали локалізовані наступальні операції вздовж усієї східної ділянки фронту в Україні в період найскладнішої погоди осінньо-зимового сезону, намагаючись перехопити і утримати ініціативу і не чекаючи сильних морозів. В ISW прогнозують, що окупанти, ймовірно, намагатимуться підтримувати або посилювати ці наступальні операції незалежно від погодних умов цієї зими, як російські війська робили це взимку 2022-2023 років.