Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Через шторм у Північному морі без навігації залишився круїзний лайнер

10:57:23

Норвезький круїзний лайнер MS Maud під час шторму в Північному морі залишився без електропостачання та як наслідок - без можливості навігації. Про це повідомляє The Guardian в п'ятницю, 22 грудня. Інцидент стався на відстані близько 200 км від західного узбережжя Данії та приблизно за 330 км від східного узбережжя Великої Британії. Сильний вітер вибив вікна на містку судна, унаслідок чого всередину потрапила вода, що спричинило збій електропостачання.   "На кораблі немає електроенергії. Головний двигун працює, але навігаційні системи та радари - ні", - розповів представник розташованого в Данії центру, який відповідає за координацію пошуково-рятувальних операцій.   На борту лайнера перебувають 266 пасажирів і 131 член екіпажу. Допоміжні судна Esvagt прибули, щоб допомогти кораблю орієнтуватися, поки його не зможуть відбуксирувати в порт.   Судно, яке належить круїзній компанії HX, підрозділу норвезької Hurtigruten Group, вирушило з Флоре в Норвегії 21 грудня і мало прибути в Тілбері у Великій Британії 22 грудня. Нагадаємо, тиждень тому у Росії Берингове та Охотське моря вийшли з берегів . Селища на Камчатці йшли під воду через шторм. На початку грудня потужний шторм накрив тимчасово окупований Крим , морською водою змило окопи російських окупантів на узбережжі.

Вбили українця та спалили тіло: СБУ ідентифікувала російських злочинців

10:28:52

Служба безпеки та Національна поліція встановили особи ще трьох російських окупантів, які вчиняли воєнні злочини проти цивільного населення на тимчасово захопленій території Харківщини. Про це повідомила пресслужба СБУ в п'ятницю, 22 грудня.   Мова йде про двох військовослужбовців 7-го окремого мотострілецького полку ЗС Росії Віталія Піддубного та Олексія Горбунова, а також Руслана Гончарова - військового з 202-го мотострілецького полку РФ.   Навесні 2022 року вони брали участь у захопленні Куп’янського та Ізюмського районів області й проводили там каральні акції проти місцевих жителів. Під час таких "рейдів" російські загарбники масово викрадали і вбивали людей.   За даними слідства, у ході одного з таких "нальотів" на території Шевченківської громади Куп’янського району Піддубний застрелив з автомата місцевого фермера. Намагаючись приховати злочин, фігурант разом з Горбуновим та Гончаровим розчленували тіло вбитого чоловіка, а потім спалили його.   Також зловмисники вдиралися до помешкань цивільних громадян і викрадали приватне майно, у тому числі автомобілі, побутову техніку та гроші. У разі спротиву - окупанти погрожували вбивством малолітніх дітей.   Задокументовано, що у такий спосіб фігуранти відібрали шість легкових та вантажних авто. За наявними даними, награбоване майно загарбники намагались переправити за місцем проживання у РФ.   Усім трьом воєнним злочинцям заочно повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб. Крім того, Піддубному додатково повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, вчиненим за попередньою змовою групою осіб.  Нагадаємо, українські правоохоронці вже ідентифікували понад 400 підозрюваних у вчиненні воєнних злочинів . Справи щодо 300 осіб слухаються у судах, і вже засуджено 70 російських воєнних злочинців. Важке питання: чи дістане Україна військових злочинців РФ з-за кордону

У НБУ пояснили ослаблення курсу гривні

09:58:40

Ослаблення курсу гривні останніми днями зумовлене зростанням попиту на іноземну валюту. Про це 21 грудня  заявив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук під час представлення огляду макроекономічних прогнозів на 2024 рік від Центру економічних стратегій.   "У грудні чистий попит на іноземну валюту продовжив зростати, тож, реагуючи на цю ситуацію, ми почали продавати більше на ринку. Водночас і відповідно до декларованих принципів ми почали дозволяти курсу, по-перше, послаблюватися, а потім із певним часом ще зі збільшенням цього попиту почали дозволяти йому більше послаблюватися", - сказав він.   Ніколайчук зазначив, що у другій половині жовтня та першій половині листопада спостерігалася сприятлива ситуація на валютному ринку.  Попит на іноземну валюту був мінімальний за останні кілька місяців, що давало змогу курсу зміцнюватися. Згодом він почав зростати - з другої половини листопада та в грудні.    Заступник голови НБУ додав, що, реагуючи на це, Нацбанк збільшував продаж валюти на ринку, однак дозволяв курсу послаблюватися в міру збільшення попиту.   "Знову ж таки, ця ситуація є для нас абсолютно нормальною, ми декларували, що наші дії на ринку будуть адекватні відповідній ситуації, а курс повинен коливатися в обидва боки. Ми згладжуємо ці коливання, водночас даючи змогу курсу виступати коригувальним механізмом і для валютного ринку, і для макроекономічних процесів, - сказав Ніколайчук. Нагадаємо, офіційні курси долара і євро встановили нові історичні максимуми . Так, курс долара на останній робочий день тижня встановлено на рівні 37,5964 грн. за долар. Курс євро становить 41,2846 грн. за євро (+0,2182 грн).    На готівковому ринку долар подорожчав відразу на 35 копійок - до 38,25 грн за долар .

Компанія Hyperloop закривається - ЗМІ

09:36:04

Американська транспортна компанія Hyperloop One, яка планувала створити швидкісні лінії сполучення в герметичних трубах, закривається. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на обізнані джерела.   З моменту заснування у 2014 році Hyperloop One залучила 450 млн доларів. Компанія побудувала невеликий випробувальний полігон поблизу Лас-Вегаса і деякий час мала назву Virgin Hyperloop One після інвестицій Virgin Річарда Бренсона. Virgin відмовила у використанні свого бренду після того, як у 2022 році компанія вирішила зосередитися на перевезенні вантажів.   Як стверджує джерело видання, зараз компанія звільнила більшість своїх співробітників і намагається продати свої активи, зокрема тестову лінію та обладнання. На початку 2022 року в Hyperloop One працювали понад 200 осіб. Компанія також закрила свій офіс у Лос-Анджелесі. Іншим працівникам, яким доручено наглядати за продажем активів, повідомили, що їхня робота закінчується 31 грудня.   Дубайський конгломерат DP World підтримує Hyperloop One з 2016 року та володіє контрольним пакетом акцій. Залишок інтелектуальної власності стартапу буде передано DP World, повідомило джерело.   Нагадаємо, в листопаді 2020 року в США провели перше у світі  тестування надшвидкісної транспортної системи з пасажирами-людьми.  У 2022 році компанія американського бізнесмена Ілона Маска Boring Company заявила про початок повномасштабних випробувань швидкісної транспортної системи Hyperloop . Як відомо, в червні 2018 року Міністерство інфраструктури України підписало меморандум про співпрацю з компанією Hyperloop. Міністр інфраструктури Володимир Омелян стверджував, що технологія Hyperloop буде реалізована в Україні в перспективі 5-10 років. У 2019 році новий міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що  проєкту Hyperloop в Україні не буде .