Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

У НБУ пояснили ослаблення курсу гривні

09:58:40

Ослаблення курсу гривні останніми днями зумовлене зростанням попиту на іноземну валюту. Про це 21 грудня  заявив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук під час представлення огляду макроекономічних прогнозів на 2024 рік від Центру економічних стратегій.   "У грудні чистий попит на іноземну валюту продовжив зростати, тож, реагуючи на цю ситуацію, ми почали продавати більше на ринку. Водночас і відповідно до декларованих принципів ми почали дозволяти курсу, по-перше, послаблюватися, а потім із певним часом ще зі збільшенням цього попиту почали дозволяти йому більше послаблюватися", - сказав він.   Ніколайчук зазначив, що у другій половині жовтня та першій половині листопада спостерігалася сприятлива ситуація на валютному ринку.  Попит на іноземну валюту був мінімальний за останні кілька місяців, що давало змогу курсу зміцнюватися. Згодом він почав зростати - з другої половини листопада та в грудні.    Заступник голови НБУ додав, що, реагуючи на це, Нацбанк збільшував продаж валюти на ринку, однак дозволяв курсу послаблюватися в міру збільшення попиту.   "Знову ж таки, ця ситуація є для нас абсолютно нормальною, ми декларували, що наші дії на ринку будуть адекватні відповідній ситуації, а курс повинен коливатися в обидва боки. Ми згладжуємо ці коливання, водночас даючи змогу курсу виступати коригувальним механізмом і для валютного ринку, і для макроекономічних процесів, - сказав Ніколайчук. Нагадаємо, офіційні курси долара і євро встановили нові історичні максимуми . Так, курс долара на останній робочий день тижня встановлено на рівні 37,5964 грн. за долар. Курс євро становить 41,2846 грн. за євро (+0,2182 грн).    На готівковому ринку долар подорожчав відразу на 35 копійок - до 38,25 грн за долар .

Компанія Hyperloop закривається - ЗМІ

09:36:04

Американська транспортна компанія Hyperloop One, яка планувала створити швидкісні лінії сполучення в герметичних трубах, закривається. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на обізнані джерела.   З моменту заснування у 2014 році Hyperloop One залучила 450 млн доларів. Компанія побудувала невеликий випробувальний полігон поблизу Лас-Вегаса і деякий час мала назву Virgin Hyperloop One після інвестицій Virgin Річарда Бренсона. Virgin відмовила у використанні свого бренду після того, як у 2022 році компанія вирішила зосередитися на перевезенні вантажів.   Як стверджує джерело видання, зараз компанія звільнила більшість своїх співробітників і намагається продати свої активи, зокрема тестову лінію та обладнання. На початку 2022 року в Hyperloop One працювали понад 200 осіб. Компанія також закрила свій офіс у Лос-Анджелесі. Іншим працівникам, яким доручено наглядати за продажем активів, повідомили, що їхня робота закінчується 31 грудня.   Дубайський конгломерат DP World підтримує Hyperloop One з 2016 року та володіє контрольним пакетом акцій. Залишок інтелектуальної власності стартапу буде передано DP World, повідомило джерело.   Нагадаємо, в листопаді 2020 року в США провели перше у світі  тестування надшвидкісної транспортної системи з пасажирами-людьми.  У 2022 році компанія американського бізнесмена Ілона Маска Boring Company заявила про початок повномасштабних випробувань швидкісної транспортної системи Hyperloop . Як відомо, в червні 2018 року Міністерство інфраструктури України підписало меморандум про співпрацю з компанією Hyperloop. Міністр інфраструктури Володимир Омелян стверджував, що технологія Hyperloop буде реалізована в Україні в перспективі 5-10 років. У 2019 році новий міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що  проєкту Hyperloop в Україні не буде .

Атака дронами: є влучання в об'єкти інфраструктури

09:03:06

Сили протиповітряної оборони ліквідували в ночі 24 із 28 ворожих "шахедів". Про це повідомили Повітряні сили ЗСУ в п'ятницю, 22 грудня.   "У результаті бойової роботи збито 24 "шахеди" в межах Київської, Одеської, Миколаївської, Херсонської, Житомирської, Рівненської та Хмельницької областей", - йдеться в повідомленні.   Зазначається, що в ніч на 22 грудня російські війська атакували 28 ударними безпілотниками типу "Shahed" з районів Курськ, Приморсько-Ахтарськ - РФ, Чауда - Крим.   Сили оборони півдня України повідомили , що у південних регіонах знищено 17 БпЛА, випущених з тимчасово окупованого Криму: 10 дронів - на Миколаївщині, чотири - на Херсонщині, три - на Одещині.   Не обійшлося без влучань: на Миколаївщині на одному з інфраструктурних об'єктів спалахнула пожежа, яку вже ліквідовано. Люди не постраждали.   На Одещині росіяни знову намагалися поцілити по припортовій інфраструктурі, але сили ППО спрацювали ефективно. Втім, уламками збитого дрона пошкоджено зерносховище, сталося займання, яке швидко приборкали співробітники підприємства. Постраждалих немає.   Нагадаємо, у Києві внаслідок ворожої атаки частково зруйновано два житлових будинки : багатоповерхівку в Соломʼянському районі й приватний недобудований будинок у Дарницькому районі, двоє людей постраждали. У Київській області внаслідок падіння уламків пошкоджено три приватні будинки .

Голова «Укренерго» Володимир Кудрицький: «Хай у ворога не буде сумнівів: ми знаємо слабкі місця його енергосистеми»

09:01:13

Чому останніми тижнями виникають дефіцити електроенергії? Чи справді причини не в нових російських атаках, а в наслідках торішніх?  Основна причина дефіцитів — не вистачає обсягу генеруючих потужностей на тих електростанціях, які росіяни сильно пошкодили торік. Відновити на 100% усе за декілька місяців неможливо. Також прямий зв'язок між зниженням температури взимку і зростанням споживання. До речі, влітку все навпаки — що спекотніше на вулиці, то споживання вище. Отже, це така хронічна проблема енергосистеми, пов'язана з обстрілами і втратою великої кількості потужних електростанцій на тимчасово окупованих територіях. Вирішення проблеми на цей опалювальний сезон: прискорити ремонти тих енергоблоків, які можна швидко відремонтувати, і запустити їх у роботу. Що зараз і робиться.

ЗСУ розширюють плацдарм на лівобережжі Херсонщини

08:14:57

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень. Сили оборони відбивали атаки російських загарбників на багатьох напрямках. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в ранковому зведенні в п'ятницю, 22 грудня.   Загалом війська РФ завдали один ракетний та 61 авіаційний удари, здійснили 71 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Вночі окупанти атакували Україну, застосувавши 28 БпЛА типу Shahed-136/131 Силами та засобами протиповітряної оборони 24 ударні БпЛА знищено.    На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 19 атак ворога в районах Синьківки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де росіяни намагалися прорвати оборону ЗСУ.    На Лиманському напрямку українські захисники відбили чотири атаки ворога поблизу Тернів Донецької області. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили сім атак окупантів біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.    На Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. ЗСУ стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Військові відбили 22 атаки противника східніше Новокалинового, Новобахмутівки та Авдіївки, а також 13 атак в районах Первомайського Донецької області.    На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати загарбників в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де нашими захисниками відбито 15 атак.  На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.   На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили сім атак росіян західніше Вербового та південніше Роботиного Запорізької області. Водночас на Мелітопольському напрямку ЗСУ продовжують активними діями завдавати окупантам в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.    На Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Попри невдачі, війська РФ не відмовилися від наміру вибити ЗСУ із займаних позицій та здійснили 12 безуспішних штурмових дій. Отримав гідну відсіч та із втратами відступили. Українські захисники ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.   Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по зенітно-ракетному комплексу противника.    Підрозділи ракетних військ уразили дев'ять районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, три склади боєприпасів та артилерійський засіб росіян. Нагадаємо, увечері 21 грудня в Києві та низці північних, центральних і південних областей була оголошена повітряна тривога через запуск кількох груп "Шахедів". У столиці атакою дронів пошкоджені будинки в Солом'янському та Дарницькому районах , є постраждалі.

Росіяни формують ще один псевдодобровольчий батальйон - ЦНС

07:20:28

Росіяни приховують мобілізацію під виглядом "добровольчих батальйонів" й використовують це для пропаганди війни. Про це повідомив Центр національного спротиву.   За інформацією ЦНС, окупанти почали формувати нібито добровольчий, а по факту загін найманців-контрактників батальйон Донецьк.   "Звичайно, що мешканців Донецьку в ньому не буде, набір проводять у Краснодарському краї Росії. Підпорядковується цей батальйон "казацькій бригаді Терек", яка не має жодного стосунку до козаків", - йдеться в повідомленні.    У ЦНС наголосили, що Кремль вчергове використовує "казацтво" для паплюження історії України, аби провести аналогії з козацтвом. Нагадаємо, раніше у ГУР  оцінили масштаби прихованої мобілізації в Росії  у понад 20 тисяч осіб на місяць. Приблизно  стільки ж росіян гине за місяць на фронті у боях із ЗСУ .