Гід The Village. Найкращі ресторани світу за версією The World’s 50 Best Restaurants: які заклади в топі 2021 року
Не тільки Noma
Найкращі ресторани світу за версією премії The World’s 50 Best Restaurants назвали на церемонії у бельгійському місті Антверпен. Церемонія нагородження відбулася вперше за два роки, оскільки торік рейтинг не публікували через пандемію.
Рейтинг склали близько тисячі експертів: серед них ресторанні критики, шеф-кухарі й ресторатори.
Першою переможницею премії «Найкраща шеф-кухарка року» стала Піа Леон (Kjolle, Перу).Спеціальною премією One To Watch, у якій виділяють перспективний заклад із другої половини рейтингу, відзначили лондонський ресторан Ikoyi.
Раніше організатори оголосили другу половину списку, тобто ресторани, які посіли в рейтингу місця з 51 до 100.
50. Wolfgat (Патерностер, ПАР)
49. Azurmendi (Ларрабетцу, Іспанія)
48. Atelier Crenn (Сан-Франциско, США)
47. Maaemo (Осло, Норвегія)
46. Leo (Богота, Колумбія)
45. Nobelhart & Schmutzig (Берлін, Німеччина)
44. Le Bernardin (Нью-Йорк, США)
43. Atomix (Нью-Йорк, США)
42. Belcanto (Ліссабон, Португалія)
41. Alleno Paris Pavillon Ledoyen (Париж, Франція)
40. Suhring (Бангкок, Таїланд)
39. Florilege (Токія, Японія)
38. Borago (Сантьяго, Чилі)
37. Singlethread (Хілдсбурґ, США);
36. Hof Van Cleve (Круїшоутем, Бельгія)
35. Ultraviolet by Paul Pairet (Шанхай, Китай)
34. Burnt Ends (Сінгапур)
33. Lyle's (Лондон, Велика Британія)
32. The Clove Club (Лондон, Велика Британія)
31. Restaurant Tim Raue (Берлін, Німеччина)
30. Twins Garden (Москва, Росія)
29. Reale (Кастель ді Сангро, Італія)
28. Benu (Сан-Франциско, США)
27. Quintonil (Мехіко, Мексика)
26. Le Caladnre (Рубано, Італія)
25. White Rabbit (Москва, Росія)
24. Septime (Париж, Франція)
23. Arpege (Париж, Франція)
22. Cosme (Нью-Йорк, США)
21. Hisa Franko (Кобарід, Словенія);
20. Diverxo (Мадрид, Іспанія)
19. Narisawa (Токіо, Японія)
18. Piazza Duomo (Альба, Італія)
17. A Casa Do Porco (Сан-Паулу, Бразилія)
16. Elkano (Гетарія, Іспанія)
15. Lido 84 (Гардоне-Рив'єра, Іспанія)
14. Mugaritz (Сан-Себастьян, Іспанія)
13. Don Julio (Буенос-Айрес, Аргентина)
12. Steirereck (Відень, Австралія)
11. Den (Токіо, Японія)
The Chairman (Гонконг, Китай)
Гонконзький ресторан The Chairman увійшов у топ-10 рейтингу та водночас став переможцем спеціальної премії, що відзначає найбільший прогрес у рейтингу в межах року.
Pujol (Мехіко, Мексика)
Odette (Сінгапур)
Сінгапурський ресторан французької кухні – вперше в топ-10.
Maido, Перу
Ресторан у стилі Nikkei та найкращий ресторан Латинської Америки.
Frantzen (Стокгольм, Швеція)
Frantzen повернувся на новій локації після тимчасового припинення роботи в 2017 році.
Disfrutar (Барселона, Іспанія)
Заснований трьома шеф-кухарями ресторан покращив свої позиції в рейтингу, перемістившись з дев'ятого на п'яте місце в рейтингу.
Central (Ліма, Перу)
Заклад працює у відреставрованому будинку дитинства шеф-кухаря Central – Віргіліо Мартінеса. Торік заклад посів шосте місце.
Asador Etxebarri, Іспанія
Зберіг за собоє третє місце баскський ресторан Asador Etxebarri – торік він також був третім.
Geranium (Копенгаген, Данія)
Ресторан у Копенгагені відомий тим, що готує лише зі свіжих натуральних продуктів – без використання консервованої чи ферментованої їжі. Geranium розташований на восьмому поверсі футбольної арени «Паркет», звідки відкривається краєвид на парки та штучні озера Копенгагена. У закладу три зірки Michelin.
Noma, (Данія, Копенгаген)
Ресторан Noma працює у Копенгагені – у приміщенні старого портового складу після переїзду з першої локації. Заклад чотири рази ставав найкращим за версією The World’s 50 Best Restaurants, востаннє – у 2014 році. «Ресторан, який придумав нову скандинавську кухню», – так описують простір експерти конкурсу.
Філософію Noma визначає концепція «часу та місця» шеф-кухаря Рене Редзепі – використання лише сезонних і локальних продуктів. Меню у ресторані оновлюють тричі на рік, залежно від сезону: «овочевий», «дичина та ліс» «морський» – ті продукти, які характерні для різних місяців у році.
Обкладинка: Noma, Mirazur