Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Готував удар по станціях Укрзалізниці: агент ФСБ отримав 15 років тюрми

13:45:03

  Агент ФСБ, який готував ракетний удар Росії по станціях Укрзалізниці у Вінницькій області, отримав 15 років тюрми. Про це повідомила пресслужба СБУ у вівторок, 2 липня.   За вказівкою російської спецслужби чоловік готував серію ракетно-дронових ударів по об’єктах Укрзалізниці та енергетичного комплексу. Для виконання завдання він намагався встановити локації вузлових станцій, якими рухались військові ешелони ЗСУ.   Також агент ФСБ збирав інформацію про технічний стан підстанцій, що забезпечують електрикою об’єкти залізничної інфраструктури.   Одержані розвіддані він мав передати своєму російському куратору через анонімну поштову скриньку. "Звіт" передбачав координати потенційних цілей з їхніми фото і текстовими роз’ясненнями.   У разі успішного виконання завдання ФСБ "гарантувала" перерахувати на банківську картку свого поплічника 100 тисяч рублів на придбання авто. Зловмисник сподівався, що пізніше російська спецслужба "евакуює" його на територію Росії.   Служба безпеки своєчасно викрила та затримала агента ФСБ. Ним виявився 57-річний місцевий житель, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у травні 2023 року. У "поле зору" ФСБ він потрапив через свої прокремлівські погляди, які поширював на сторінці в Однокласниках.   Під час обшуку у чоловіка вилучили мобільний телефон, який він використовував для комунікації з росіянами.   Суд визнав зловмисника виним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану та призначив йому 15 років тюрми з конфіскацією майна. Нагадаємо, 15-річний термін ув’язнення отримала агентка ФСБ РФ , яка шпигувала за Силами оборони на Сумщині. Російський агент, який готував ракетний удар по енергетичній інфраструктурі Миколаївщини , отримав також 15 років тюрми.

Україну вперше включили до категорії країн з доходами вищими за середні

13:17:20

Україна переведена в категорію країн з доходами вищими за середні, згідно з оприлюдненою класифікацією країн за рівнем доходу на 2024 рік фінансовий рік від Світового банку. Про це йдеться  в повідомленні пресслужбі організації.   Так, згідно з класифікацією, доходи України оцінені банком у 5070 доларів на душу населення. Раніше, цей показник становив 4270 доларів.   Світовий банк відносить економіки світу до чотирьох груп доходів: низький, нижчий за середній, вищий за середній і високий.   Класифікації оновлюються щороку 1 липня з урахуванням валового національного доходу (ВНД) на душу населення за попередній календарний рік.   Класифікація доходів Світового банку спрямована на відображення рівня розвитку країни, спираючись на ВНД на душу населення як на широко доступний показник економічного потенціалу.   Підвищення рейтингу України стало результатом відновлення економічного зростання у 2023 році (реальний ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022 році - ред.) поряд зі скороченням чисельності населення, яке скоротилося більш ніж на 15% з початку повномасштабного вторгнення Росії. 

Росіяни обстріляли Херсон: п'ятеро постраждалих

12:04:56

Російські війська масовано завдали ударів по Херсону. Попередньо, у різних районах міста через ворожі удари постраждали пʼятеро людей. Про це повідомив голова ОВА Олександр Прокудін у Telegram у вівторок, 2 липня. За його словами, лікарі надають усім потерпілим необхідну медичну допомогу.    Пресслужба Херсонської ОВА раніше повідомила , що унаслідок російських обстрілів постраждали троє людей постраждали. Так, 54-річного місцевого жителя із черепно-мозковою травмою, контузією та  струсом головного мозку доправили до лікарні. Ще одного 80-річного чоловіка госпіталізували із пораненням стопи, грудної клітки, кості, черепно-мозковою та вибуховою травмами. Одна людина також потрапила під російських обстріл у середмісті Херсона.  Нагадаємо, 20 червня росіяни обстріляли одне з міських кладовищ у Херсоні . Ворожі снаряди пошкодили понад 10 могил. 26 червня окупанти атакували Херсон . Під удар потрапили пʼятеро цивільних чоловіків, у них діагностували контузії.

Нафтогаз збільшив видобуток газу на 8% з початку року

11:43:03

За шість місяців 2024 року компанії групи Нафтогаз збільшили видобуток газу на 8%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомила пресслужба групи Нафтогаз у вівторок, 2 липня.   "За шість місяців 2024 року компанії Групи Нафтогаз - Укргазвидобування і Укрнафта - уже видобули 7,3 млрд куб. м товарного газу. Це на 8% більше, ніж за аналогічний період минулого року", - йдеться у повідомленні.   Голова правління Нафтогазу Олексій Чернишов зазначив, що показники видобутку газу перевищують операційний план майже на 2%.   "Такого результату нам вдалося досягти завдяки запуску 41 свердловини, що на одну більше, ніж планувалося. З них 14 - високодебітні, дають понад 100 тисяч кубометрів газу на добу", - сказав він.   Фахівці Нафтогазу постійно аналізують старі свердловини, які можна повернути в експлуатацію шляхом нових технічних рішень. Нагадаємо, в червні  в Україні запустили нову газову свердловину , яка дає 280 тисяч кубометрів газу на добу. Чистий прибуток групи Нафтогаз  в першому кварталі 2024 року склав 10,9 млрд грн, тоді як за аналогічний період минулого року група отримала чистий збиток 1,4 млрд грн.

ЄС відновив мита на українські яйця та цукор

11:08:18

Європейський Союз з 2 липня ввів захисні мита для яєць та цукру з України через перевищення обсягів імпорту. Про це повідомили у Генеральному директораті із сільського господарства та розвитку сільських районів. Це відбулося попри твердження Кабінету міністрів, що Євросоюз не має таких планів найближчим часом.   Навесні ЄС створив механізм запобіжників для обмеження вільної торгівлі з Україною. У червні його задіяли вперше щодо українського вівса .    Новий механізм запобіжників передбачає, що так зване " екстрене гальмо" для семи сільськогосподарських товарів автоматично спрацьовує, якщо обсяги імпорту досягнули середньорічного обсягу імпорту, зафіксованого в період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року.    Для яєць та цукру цей середній показник становить 23 188,96 тонни та 262 652,68 тонни відповідно.    Оскільки імпорт яєць та цукру з України з початку року вже перевищує обсяги, встановлені тарифною квотою, додатковий імпорт буде з митами. Раніше Рада Євросоюзу  схвалила мита на зернові та олійні з території Росії та Білорусі .

Сі Цзіньпін приїхав до Казахстану, де знову зустрінеться з Путіним

10:59:19

Лідер Китаю Сі Цзіньпін у вівторок, 2 липня, прибув із візитом до Казахстану. Політик візьме участь у засіданні Ради глав держав-членів Шанхайської організації співробітництва, де зустрінеться з російським диктатором Володимиром Путіним, повідомляє  Сіньхуа.   Глава Китаю здійснить візити до Казахстану і Таджикистану на запрошення президентів Казахстану Касим-Жомарта Токаєва і Таджикистану Емомалі Рахмона.   Путін 3-4 липня також завітає до Астани, де візьме участь у саміті ШОС. Крім зустрічі з Сі Цзіньпіном, російський диктатор розраховує на переговори з президентом Туреччини.   Цьогорічний саміт ШОС пройде в Астані 4 липня. Узаході візьмуть участь глави держав та представництв Казахстану, Індії, Ірану, Китаю, Киргизстану, Пакистану, Росії, Таджикистану, Узбекистану, Білорусі, Монголії, Азербайджану, Катару, ОАЕ, Туреччини та Туркменістану, а також генеральний секретар ШОС Чжан Мін та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.  Нагадаємо, це другий закордонний візит китайського лідера цього року. У травні Сі Цзіньпін здійснив європейське турне,  відвідавши Францію, Сербію та Угорщину . Раніше Сі Цзіньпін заявив, що Китай шукатиме врегулювання "кризи в Україні" (так китайські високопосадовці називають війну Росії проти України - ред.) у власний спосіб. 16-17 травня Путін перебував з візитом у Китаї . За підсумками переговорів Сі й Путін оголосили, що посилять співпрацю в оборонній сфері, а також заявили про спільність позицій в "українському питанні".

Пентагон стежить, чи не відправить КНДР свої війська в Україну

10:06:20

У Міністерстві оборони США наразі не бачать підтверджень того, що Північна Корея відправила свої інженерні війська на підтримку збройної агресії Росії проти України. Про це повідомила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх під час брифінгу.   "У мене немає нічого із цього приводу", - сказала вона.   Водночас Сінгх наголосила, що в США усвідомлюють позицію КНДР щодо війни Росії проти України. "Ми, безумовно, знаємо, що Північна Корея підтримує зусилля Росії в Україні, надаючи їй різну військову підтримку, але я не маю жодної інформації про конкретні війська, які зараз направляються в Росію", - зазначила заступниця речника Пентагону.   Нагадаємо, раніше південнокорейські ЗМІ заявили, що Північна Корея в межах угоди з Росією про "автоматичну військову допомогу" відправить свої інженерні війська на тимчасово окуповані території Донецької області України. Зазначалося, що вони можуть прибути в Україну вже в липні.   Як відомо, 19 червня лідери Росії та КНДР Володимир Путін та Кім Чен Ин підписали договір про всеосяжне стратегічне партнерство між двома країнами.  Аналітики ISW заявили, що поки що не бачать повідомлень, які б свідчили про те, що північнокорейські військовослужбовці мають намір брати участь у бойових діях в Україні .    Війська в Україні. Як ще КНДР може допомогти Росії