Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Україна відреагувала на зупинення Польщею пропуску вантажівок

13:03:05

Україна повідомила Європейській комісії про призупинення Польщею пропуску українських вантажівок, які не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення. Про це повідомив  заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у Facebook в понеділок, 1 липня.   Чиновник зауважив, що жодних дозволів на двосторонні перевезення українським перевізникам не потрібно. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС набула чинності ще 20 червня, однак до 10 липня діє перехідний період, який дозволяє перевізникам адаптуватись до нових правил.   "Про це відомо польській стороні, у першу чергу Міністерству інфраструктури Польщі. Офіційними каналами польська сторона, як і всі інші країни-члени ЄС, була повідомлена про оновлення угоди між Україною та Євросоюзом. Наразі це питання лише внутрішньої комунікації польської сторони", - заявив Деркач.   Заступник міністра повідомив, що українська сторона звернулась щодо ситуації до Міністерства інфраструктури Польщі, і польські колеги запевняють, що намагаються вирішити проблему з польською митною службою.   "Також, ми повідомили Єврокомісії про призупинення пропуску вантажівок. ЄК вже втрутилась в ситуацію зі свого боку та також намагається вплинути на вирішення проблеми", - зазначив Деркач.   Нагадаємо, з 1 липня Польща припинила пропуск на в’їзд та виїзд українських вантажівок , які не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення - дозволу або книжки ЄКМТ. Ліцензії ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорту) - багатосторонні дозволи на міжнародні перевезення вантажів, "проїзні", які видаються на рік і дозволяють перевізникам необмежено здійснювати різний вид перевезень на території понад 50 держав. Як відомо, 20 червня ЄС продовжив дію "транспортного безвізу" з Україною ще на рік із можливістю його автоматичної пролонгації до кінця 2025 року, але угода містить оновлення.

Сім'я Байдена переконала президента продовжити участь у виборах - ЗМІ

12:32:20

Родина президента США Джо Байдена закликала його залишитися в передвиборчих перегонах 2024 року. Про це повідомляє CNN в понеділок, 1 липня.   "Сім’я Джо Байдена заохочує президента залишитися на виборах 2024 року та приватно обговорила, чи слід звільнити провідних помічників у зв’язку з приголомшливо поганими результатами дебатів Байдена, які викликали безлад у його кампанії", - йдеться у повідомленні.   Зазначається, що родина Байдена, включно з першою леді Джилл Байден, сином Хантером Байденом та їхніми онуками, зібралася в резиденції Кемп-Девід на зустріч та просила президента продовжувати боротьбу за переобрання.   За словами одного з радників, родина президента була розчарована командою, яка готувала Байдена до дебатів з колишнім президентом Дональдом Трампом, та обговорювала, чи слід звільнити будь-кого з головних радників.   Як відомо, 60-ті президентські вибори у США відбудуться 5 листопада.  Нагадаємо,  перші дебати Байдена та Трампа у президентських перегонах закінчилися повним провалом  для чинного глави держави. Після цього демократи заговорили про можливу заміну кандидата. Байден відповів на критику свого виступу та намагається переконати спонсорів у тому, що він зможе перемогти Трампа .

FATF відхилила заклик України внести Росію до "чорного" списку

12:00:39

Міжнародна організація - група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) на пленарному засіданні 23-28 червня у Сінгапурі продовжила призупинення членства Росії, але знов не внесла її до "чорного списку". Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів в понеділок, 1 липня.   Зазначається, що відповідно до офіційної інформації FATF, зупинення членства РФ залишається в силі.   "FATF наголошує, що всі юрисдикції повинні бути пильними щодо поточних та нових ризиків обходу заходів, вжитих проти РФ з метою захисту міжнародної фінансової системи. Однак до чорного списку РФ знову не внесли", - йдеться у повідомленні.   "Ми очікували більш рішучих дій від FATF у зв'язку з численними доказами порушень з боку Росії...FATF, яка відповідає за безпеку глобальної фінансової системи, повинна дотримуватися свого мандату та прямо назвати країну, яка збільшила свої фінансові зв'язки з Північною Кореєю, порушуючи Резолюції Ради Безпеки ООН. Доказів такої співпраці достатньо", - зауважив міністр фінансів Сергій Марченко. FATF - це міжурядова організація, яка встановлює світові стандарти у сфері протидії відмиванню злочинних доходів і фінансуванню тероризму.   Нагадаємо, FATF призупинила членство Росії у лютому 2023 року. Україна неодноразово закликала організацію внести Росії до "чорного списку" , але FATF відмовляється це зробити.

Стало відомо, коли почнуться поховання на військовому кладовищі під Києвом

11:33:54

Перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі (НВМК) можуть розпочатися вже на початку або в середині осені 2024 року. Про це повідомив в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун в ефірі телемарафону в понеділок, 1 липня.   "Можу сказати, що перші поховання 100% відбудуться цього року. Але ми ці строки будемо прискорювати, і, я думаю, на початок осені, середину осені ми почнемо ховати наших воїнів", - сказав він.   Щодо дискусій із жителями села Мархалівка Гатненської територіальної громади, які виступають проти будівництва меморіального цвинтаря, в. о. міністра зазначив, що вони тривають і далі.   "Я особисто їздив тричі та спілкувався з місцевими жителями. Таке враження, що ми розмовляємо різними мовами. Люди захищають ліс, місцеві жителі не хочуть чути всі аргументи", - поскаржився Порхун.   Нагадаємо, у жовтні 2022 року Кабінет міністрів схвалив створення Міністерством у справах ветеранів Національного військового меморіального кладовища. Його  планували розмістити на території урочища Лиса гора в Києві . 

Польща обмежила пропуск українських вантажівок через кордон

10:11:19

З 1 липня польська сторона обмежила в'їзд українських вантажівок. Про це повідомив пресцентр Державної митної служби України.    "З 00:00 год. 01.07.2024 року польською стороною у пунктах пропуску призупинено пропуск на в'їзд та виїзд з/в Республіку Польща українських вантажних транспортних засобів, що не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення (дозвіл або книжка ЄКМТ - ред.)", - йдеться в повідомленні.   Зазначається, що пункти пропуску на інших ділянках кордону працюють у звичайному режимі. Ліцензії ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорту) - багатосторонні дозволи на міжнародні перевезення вантажів, "проїзні", які видаються на рік і дозволяють перевізникам необмежено здійснювати різний вид перевезень на території понад 50 держав.   Раніше Міністерство інфраструктури повідомляло, що на 2024 рік в Україні видали лише 5500 дозволів на перевезення ЄКМТ. Нагадаємо, угоди про вантажні перевезення (так званий транспортний безвіз) між Україною та ЄС були доповнені пунктами, що посилюють вимоги до Києва . Як відомо, для України  відкритий транспортний безвіз з 35 країнами , включно з державами Європейського Союзу.

Генштаб змінює формат сповіщень про ситуацію на фронті

10:03:33

Відсьогодні Генеральний штаб Збройних сил України переходить на триразове інформування щодо ситуації на фронті. Про це повідомив речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов в ефірі телемарафону в понеділок, 1 липня.   "Генштаб ЗСУ сьогодні переходить на триразове інформування про ситуацію щодо російського вторгнення та ситуацію в зоні бойових дій. Щоденно о 8 ранку на офіційних сторінках Генштабу ми будемо публікувати підсумкове зведення про перебіг бойових дій та втрати російських окупантів за минулу добу", - сказав він. Вдень на офіційних сторінках Генштабу будуть публікувати проміжне зведення щодо поточної ситуації на фронті станом на 16:00. "Наприкінці доби на офіційних сторінках Генштабу ми будемо публікувати зведення із загальною ситуацією на поточну добу станом на 22:00", - заявив речник Генштабу ЗСУ.   Ковальов додав, що у разі потреби Генштаб буде публікувати окремі експрес-повідомлення про значущі події щодо відсічі збройної агресії РФ проти України. Нагадаємо, минулої доби ЗСУ ліквідували 1110 окупантів . З початку повномасштабного вторгнення в Україну армія Росії втратила 543 810 солдатів. За словами президента Володимира Зеленського, на найгарячіших напрямках на фронті в Україні співвідношення втрат складає 6 росіян до 1 українця .