Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Стало відомо, коли почнуться поховання на військовому кладовищі під Києвом

11:33:54

Перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі (НВМК) можуть розпочатися вже на початку або в середині осені 2024 року. Про це повідомив в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун в ефірі телемарафону в понеділок, 1 липня.   "Можу сказати, що перші поховання 100% відбудуться цього року. Але ми ці строки будемо прискорювати, і, я думаю, на початок осені, середину осені ми почнемо ховати наших воїнів", - сказав він.   Щодо дискусій із жителями села Мархалівка Гатненської територіальної громади, які виступають проти будівництва меморіального цвинтаря, в. о. міністра зазначив, що вони тривають і далі.   "Я особисто їздив тричі та спілкувався з місцевими жителями. Таке враження, що ми розмовляємо різними мовами. Люди захищають ліс, місцеві жителі не хочуть чути всі аргументи", - поскаржився Порхун.   Нагадаємо, у жовтні 2022 року Кабінет міністрів схвалив створення Міністерством у справах ветеранів Національного військового меморіального кладовища. Його  планували розмістити на території урочища Лиса гора в Києві . 

Польща обмежила пропуск українських вантажівок через кордон

10:11:19

З 1 липня польська сторона обмежила в'їзд українських вантажівок. Про це повідомив пресцентр Державної митної служби України.    "З 00:00 год. 01.07.2024 року польською стороною у пунктах пропуску призупинено пропуск на в'їзд та виїзд з/в Республіку Польща українських вантажних транспортних засобів, що не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення (дозвіл або книжка ЄКМТ - ред.)", - йдеться в повідомленні.   Зазначається, що пункти пропуску на інших ділянках кордону працюють у звичайному режимі. Ліцензії ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорту) - багатосторонні дозволи на міжнародні перевезення вантажів, "проїзні", які видаються на рік і дозволяють перевізникам необмежено здійснювати різний вид перевезень на території понад 50 держав.   Раніше Міністерство інфраструктури повідомляло, що на 2024 рік в Україні видали лише 5500 дозволів на перевезення ЄКМТ. Нагадаємо, угоди про вантажні перевезення (так званий транспортний безвіз) між Україною та ЄС були доповнені пунктами, що посилюють вимоги до Києва . Як відомо, для України  відкритий транспортний безвіз з 35 країнами , включно з державами Європейського Союзу.

Генштаб змінює формат сповіщень про ситуацію на фронті

10:03:33

Відсьогодні Генеральний штаб Збройних сил України переходить на триразове інформування щодо ситуації на фронті. Про це повідомив речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов в ефірі телемарафону в понеділок, 1 липня.   "Генштаб ЗСУ сьогодні переходить на триразове інформування про ситуацію щодо російського вторгнення та ситуацію в зоні бойових дій. Щоденно о 8 ранку на офіційних сторінках Генштабу ми будемо публікувати підсумкове зведення про перебіг бойових дій та втрати російських окупантів за минулу добу", - сказав він. Вдень на офіційних сторінках Генштабу будуть публікувати проміжне зведення щодо поточної ситуації на фронті станом на 16:00. "Наприкінці доби на офіційних сторінках Генштабу ми будемо публікувати зведення із загальною ситуацією на поточну добу станом на 22:00", - заявив речник Генштабу ЗСУ.   Ковальов додав, що у разі потреби Генштаб буде публікувати окремі експрес-повідомлення про значущі події щодо відсічі збройної агресії РФ проти України. Нагадаємо, минулої доби ЗСУ ліквідували 1110 окупантів . З початку повномасштабного вторгнення в Україну армія Росії втратила 543 810 солдатів. За словами президента Володимира Зеленського, на найгарячіших напрямках на фронті в Україні співвідношення втрат складає 6 росіян до 1 українця . 

Під час обстрілів Донеччини за добу загинули двоє людей

09:12:08

Щонайменше дві людини загинули та 12 дістали поранення у результаті російських ударів по Донецькій області 30 червня. Про це повідомив голова Донецької ОВА Вадим Філашкін у Telegram в понеділок, 1 липня.   "Росія вбиває цивільних! За 30 червня росіяни вбили двох жителів Донеччини: у Торецьку і Сіверську. Ще 12 людей в області за добу дістали поранення", - написав він.   Загалом з початку повномасштабного вторгнення росіяни убили щонайменше 2 044 та поранили  щонайменше 5 210 мирних мешканців Донеччини.   Ці дані не повні, бо вони не враховують жертв росіян у тимчасово окупованих Маріуполі та Волновасі, зазначив Філашкін. Нагадаємо, 24 червня росіяни  вдарили по Покровську ракетами Іскандер-М.  Внаслідок обстрілу загинули чотири людини, десятки отримали поранення.

Китай кидає виклик НАТО та його цінностям - Столтенберг

08:52:56

Китай кидає виклик НАТО та його цінностям. Про це заявив  генеральний секретар Північноатлантичному альянсу Єнс Столтенберг в інтерв'ю японській газеті Yomiuri.   "НАТО не вважає Китай противником, але він кидає виклик нашим цінностям, інтересам і безпеці", - сказав він.   За словами генсека НАТО, Китай створює небезпеку для Тайваню та сусідніх країн, а також допомагає Росії та "розпалює найбільшу війну в Європі з часів Другої світової війни".   Нагадаємо, раніше  Китай пригрозив "розчавити" незалежність Тайваню . За словами китайського міністра, армія КНР діятиме "рішуче", щоб запобігти незалежності острова. Експерти вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень вважають, що  Китай має кілька варіантів захоплення Тайваню  без жодного пострілу.

Зеленський: Візит Путіна до КНДР - виделка в очі Сі Цзіньпіну

08:05:18

Російський диктатор Володимир Путін прилетів до Північної Кореї через політичну ізоляцію та нестачу артилерійських снарядів. Цей візит став "виделкою в очі" лідеру Китаю Сі Цзіньпіну. Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю колумністці The Philadelphia Inquirer Труді Рубін. Відповідаючи на питання, чи Китай непрямою підтримкою Росії хоче "кинути виделку в очі Америці", Зеленський сказав: "Зустріч Путіна в КНДР - це виделка в очі Сі Цзіньпіну. Путін все одно боїться Китаю, але в нього безвихідь була". За словами президента, понад 100 учасників Саміту миру і брак артилерії змусили Путіна шукати таких союзників, як КНДР. "Він (Путін - ред.) ризикує відносинами з Китаєм через брак снарядів. І це гарний сигнал для наших воїнів був - не все так добре на полі бою у Росії", - сказав глава держави.   За його словами, у запасах Пхеньяну є близько 5 мільйонів артилерійських снарядів, але навіть ця кількість менша за ту, які російська армія використала в Україні впродовж року.   "Це говорить про те, що все вони йому дати не можуть, бо їм потрібні запаси. Але є й розуміння для всіх партнерів, що давайте не будемо говорити про довгу війну, бо в нього сил немає. Ми не маємо бажання в Україні, а у нього бажання є, у нього немає сил", - додав Зеленський.   Нагадаємо, 18 червня Путін вперше за 24 роки перебував з візитом у КНДР, де підписав з Кім Чен Ином договір про стратегічне партнерство . Він передбачає взаємну допомогу "в разі агресії проти одного з учасників".