Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Під час обстрілу Сумщини загинула жінка, поранено її онуку

12:39:08

Унаслідок артобстрілу Есманської громади Шостинського району Сумської області загинула жінка й дістала поранень її онука. Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора в п'ятницю, 10 травня.   За даними слідства, сьогодні вранці окупанти протягом години з артилерії обстрілювали цивільну інфраструктуру Есманської громади Шосткинського району.   Унаслідок атаки ворога загинула 64-річна жінка, її 17-річна онука дістала поранень.   Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисними вбивствами.   Нагадаємо, 6 травня на Сумщині внаслідок російських обстрілів загинула людина , четверо дістали поранень, з яких двоє маленьких дітей. Росіяни  завдали ударів по енергетичній системі Сумщини .  Було знеструмлено  понад 400 тисяч споживачів.

ГУР попередило українців про посилення російської пропаганди

12:19:29

Росія в рамках нової інформаційно-психологічної операції (ІПСО) в Україні може готувати провокації у місцях масового скупчення людей. Наприклад, на вокзалах, у лікарнях. Про це повідомила пресслужба Головного управління розвідки Міноборони в п'ятницю, 10 травня.   Зазначається, що разом із загостренням обстановки на фронті противник посилює дестабілізаційні зусилля, спрямовані на розкол українського суспільства.   "Зокрема, може використовувати для цього масові заходи, куди вкидає власні провокації. Військовими цілями противника є не лише військові об’єкти, а також цивільна інфраструктура: лікарні, вокзали, скупчення людей", - йдеться у повідомленні.   У ГУР додали, що спроби російських інформаційних кампаній з використанням політичних гасел, що роз’єднують суспільство - паразитують на справжніх проблемах, але чимало з них спричинені агресією РФ.   "Українські фахівці з інформаційних операцій роблять усе можливе для захисту нашого суспільства, проте нам потрібні також ваші розуміння та допомога", - зазначили розвідники. Нагадаємо, раніше російські ЗМІ поширювали інформацію про те, що окупанти у ніч на 1 травня нібито завдали ракетного удару по штабу Збройних сил України в Одесі . Однак це фейк.

Вибори в ЄС: Туск провів перестановки в уряді Польщі

11:41:18

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск розпочав серію звільнень та призначень міністрів у зв’язку з їхньою участю у виборах до Європарламенту. Про це повідомляє  Onet в п'ятницю, 10 травня. Туск вже прийняв відставку чотирьох членів уряду, які балотуватимуться до Європарламенту.   Так, новим міністром внутрішніх справ та адміністрації замість Марчина Кєрвінського стане Томаш Сємоняк. Міністерство держактивів, яке очолював Борис Будка, передають Якубу Яворовському.   Міністра з питань розвитку і технологій Кшиштофа Гетьмана замінить Кшиштоф Пащик. Міністерство культури і національного спадку перейде від Бартоломея Сєнкевича до Ганни Вроблевської.    Видання зазначає, що вибори до ЄП дають Громадянській коаліції ще один шанс закріпити своє місце панівної політичної сили в Польщі після того, як вона  не змогла досягти остаточної перемоги над колишньою партією влади Право і справедливість на місцевих виборах. Нагадаємо, вибори до Європейського парламенту пройдуть 6-9 червня. Зміна політичного ландшафту в установі може вплинути на рівень європейської допомоги Україні. Вибори в Європарламент: на кону - майбутнє ЄС

На додаткову сесію НМТ можна зареєструватися з 10 по 15 травня

11:28:34

Додатковий період реєстрації для участі в національному мультипредметному тесті (НМТ) триватиме протягом 10-15 травня. Про це повідомила пресслужба Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО).   Цей період реєстрації передбачено для тих, хто реєструвався в основний період, але отримав відмову, і тих, хто не зміг із поважної причини вчасно зареєструватися.   В ці дні також здійснюють реєстрацію осіб, які за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань/слідчих ізоляторах.   "Тим, хто буде реєструватися в додатковий період, радимо після надсилання реєстраційних даних на обробку до регіонального центру оцінювання якості освіти щодень перевіряти в персональному кабінеті стан опрацювання реєстраційних документів, аби в разі виявлення недоліків у них встигнути про це дізнатися та виправити їх. Адже іншого шансу зареєструватися ви вже не матимете", - зазначили в Центрі.   Як відомо, НМТ у 2024 році міститиме три обов'язкові предмети (українська мова, математика та історія України 16-21 століть) і один на вибір абітурієнта (іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, фізика та хімія, українська література та географія). Тестування відбуватиметься під час основних (14 травня - 25 червня) та додаткових сесій (11-19 липня). Для участі в основній сесії НМТ-2024 зареєструвалося 287 тисяч осіб .