Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Е-кабінет військовозобов'язаного: Зеленський підписав закон

19:31:48

Президент Володимир Зеленський у вівторок, 2 квітня, підписав закон, який передбачає запуск електронного кабінету військовозобов'язаного. Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради.   Закон повернули до парламенту з підписом глави держави.   Як відомо, 16 січня Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо цифровізації армії . Документ передбачає запуск повноцінного електронного військового обліку в Україні. Зокрема, це стосується електронного кабінету військовозобов'язаного.   На першому етапі запуску такого е-кабінету у призовників буде можливість актуалізувати свої дані. Для цього нададуть часові рамки. Після цього ТЦК використовуватимуть ці дані у своїй щоденній роботі.   Питання про повістки в е-кабінетах поки що не вирішене. Воно розглядається у рамках законопроєкт про мобілізацію. Нагадаємо, сьогодні Зеленський підписав закон про зниження віку для мобілізації з 27 до 25 років . Також повідомлялося, що Україні  почався процес звільнення в запас  військовослужбовців строкової служби.

Український робот знищив логістичний міст росіян

18:43:11

Військові підірвали міст у селі Іванівське Донецької області завдяки роботу-камікадзе Ratel S, чим суттєво ускладнили логістику росіян. Про це повідомив  віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram у вівторок, 2 квітня. "Працює наземний робот-камікадзе Ratel S. Захисники підірвали роботом міст у селі Іванівське Донецької області, чим суттєво ускладнили логістику росіян", - заявив він.   Федоров розповів, що Ratel S - це наземний робот від розробників Brave1. За його словами, військові його використовують як мобільну боєголовку, що несе протитанкові міни чи бойовий модуль.   "Він працює дистанційно, а отже, оператор з безпечного місця може підірвати ворожий танк або бліндаж. Працюємо над тим, щоб технологій в армії було більше. Маєте круту розробку, яка посилить військових, - подавайте її на Brave1 та отримуйте гранти на розвиток", - наголосив міністр.

Збитки від фінансового шахрайства торік зросли на 73%

17:41:36

Торік постачальники платіжних послуг, торговці та клієнти зазнали 833 млн гривень збитків від незаконних дій із платіжними картками за минулий рік, що на 73% перевищує показник за 2022 рік. Про це повідомила пресслужба Національного банку України у вівторок, 2 квітня.   Кількість випадків фінансового шахрайства за 2023 рік зросла на чверть - до 272 тис. операцій. Середня сума однієї незаконної операції збільшилася до 3065 гривень торік, із 2200 гривень у 2022 році. Водночас кількість активних карток за 2023 рік зросла на 13%, що свідчить про активніше використання платіжних карток для проведення операцій, зазначили в НБУ. Частка збитків операторів поштового зв'язку та небанківських фінустанов, які мають право на здійснення емісії або еквайрингу електронних платіжних засобів, становила 0,4% у загальній сумі збитків за 2023 рік і 0,2% - за кількістю випадків.   Більшість випадків шахрайства з платіжними картками торік сталися в інтернеті - 83% від загальної кількості, тоді як 17% - через фізичні пристрої, зокрема торговельну мережу, банкомати, пристрої самообслуговування.   Середня сума однієї незаконної операції в інтернеті зросла на 31% і становила 3150 гривень 2023 року, порівняно з 2408 гривнями попереднього.   Переважна більшість випадків шахрайства спричинена розголошенням особистих даних клієнтами. 80% суми всіх збитків у 2023 році припало на соціальну інженерію, тоді як у 2022 році цей показник був на рівні 53%. Нагадаємо, від початку 2023 року  в Україні було відкрито більше проваджень за фактом шахрайства, аніж за весь 2021 рік . У найпоширеніших шахрайських схемах використовуються злам акаунтів у соцмережах, фейкові повідомлення від банку та смс про соцвиплати.

У ГУР розповіли, скільки масованих атак здатна здійснити Росія

17:23:27

У Росії залишається близько 950 високоточних ракет оперативно-стратегічного та стратегічного рівня великої дальності. Про це повідомив  представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький в коментарі для РБК-Україна.   "Зараз у Росії, за нашою оцінкою, залишається близько 950 високоточних ракет оперативно-стратегічного та стратегічного рівня з дальністю у понад 350 кілометрів. Ми спостерігаємо тенденцію, що вони, як правило, намагаються тримати свої запаси на рівні не менш як 900 ракет", - сказав він. За словами представника ГУР, у квітні цього року Росія прагне виробити близько 40 ракет Х-101.   "Ми прогнозуємо, що росіяни зможуть провести ще кілька масованих атак (2-3 - саме масованих), а далі будуть змушені знову взяти деяку паузу для накопичення ракет та "Шахедів". Проте окремі локальні обстріли можуть при цьому продовжуватись", - зазначив Скібіцький.   Також він описав ситуацію з російськими крилатими ракетами Калібр, які РФ майже не застосовує з осені 2023 року.   "Агресор накопичує запас крилатих ракет Калібр і має у своєму розпорядженні не менш як 260 одиниць. Причому в їхніх планах виробити 30 таких ракет у квітні цього року", - сказав представник ГУР.   Водночас він нагадав, що росіяни проводять модернізацію протикорабельних ракет Онікс.   "Що стосується швидкісних ракет, які летять з південного напрямку, наразі складно визначити, чи це ракети Циркон, чи модернізовані Онікси", - зауважив Скібіцький, додавши що запаси звичайних Оніксів у Росії становлять 440 одиниць. Нагадаємо, за останні тижні росіяни здійснили  кілька масштабних атак на енергосистему  України. Остання відбулася у ніч на 31 березня. Підрозділи ППО  збили більшу частину ворожих цілей .

За неявку до ТЦК на Буковині розшукують 5000 ухилянтів

16:50:36

В Чернівецькій області за неявку до територіального центру комплектування та соціальної підтримки подано в розшук понад 5000 чоловіків. Про це повідомила  начальниця служби зв'язків з громадськістю Чернівецького ОТЦК та СП Тетяна Гайдащук у коментарі для Еспресо.Захід.   За її словами, це ті військовозобов’язані, які були оповіщені представниками ТЦК, роботодавцями чи іншими уповноваженими особами.   Майже 30 тисяч військовозобов’язаних, дані яких внесені до електронного реєстру Оберіг, не прибули до ТЦК для уточнення своїх даних або для проходження військової служби.   "Тож військовослужбовцям доводиться проводити оповіщення  і нагадувати громадянам, що захист Вітчизни є конституційним обов'язком. Понад 80% військових, які здійснюють оповіщення, переведені до ТЦК та СП з бойових частин", - заявила Гайдащук. Нагадаємо, раніше у Волинському ТЦК розповіли, скількох ухилянтів розшукують в області . Торік  українці отримали 1274 вироки в судових справах про ухилення від військової служби . Йдеться про умовні та реальні строки позбавлення волі до п'яти років.

Жителя Волині засудили до 13 років за зґвалтування 4-річної дитини

16:18:09

Жителя одного з сіл Луцького району засудили до 13 років позбавлення волі за зґвалтування дитини. Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора у вівторок, 2 квітня.   Прокурори довели, що чоловік вчинив злочин у травні 2022 року. Він зґвалтував 4-річну дівчинку вдень на шкільному подвір’ї.   Суд визнав 20-річного чоловіка винним у зґвалтуванні малолітньої. Йому призначено покарання - 13 років позбавлення волі. Інформацію про кривдника дитини мають внести до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.   Нагадаємо, раніше на Полтавщині за зґвалтування 12-річної дівчинки чоловіка засудили до 15 років позбавлення волі. А жителя Рівненщини  засудили на сім років за зґвалтування дитини його колишньої співмешканки.