Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

РФ залучає бронегрупи до штурмів Авдіївки - ЗСУ

13:46:54

Російські війська залучають бронегрупи до штурмів Авдіївки та Новомихайлівки. Їх кидають на підтримку піхотних груп. Про це повідомив  командувач оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) Таврія Олександр Тарнавський у Telegram в неділю, 11 лютого.   "Ми бачимо мету противника - за будь-яку ціну і якнайшвидше захопити Авдіївку, Новомихайлівку та втрачені ним минулого літа території. До штурмових піхотних груп ворог дедалі частіше долучає бронегрупи", - зазначив він.   Тарнавський додав, що українські воїни стійко тримають оборону, нищать ворога та беруть у полон нові сили противника.   За добу на Таврійському напрямку ЗСУ знищили 458 росіян та 25 одиниць військової техніки, не враховуючи дронів. Серед знищеної або пошкодженої техніки: дев'ять танків, 11 бойових бронемашин, дві артилерійські системи, два автомобілі, одна одиниця спеціальної техніки.   Також злетів у повітря склад боєприпасів, знищено ще один важливий об’єкт росіян. Нейтралізовано або знищено 139 безпілотників різних типів.   10 лютого війська РФ завдали 25 авіаційних та два ракетних удари, вчинили 57 штурмових дій та 663 артобстріли. Нагадаємо, російські загарбники зосередили основні зусилля на Авдіївському напрямку . Їхній задум - встановити контроль над логістичними шляхами ЗСУ. Минулої доби на Авдіївському напрямку українські бійці відбили 33 атаки окупантів .

У Карпатах зійшли три снігові лавини

12:15:44

З гори Брескул у Карпатах зійшли три снігові лавини. Туристам радять утриматися від походів. Про це повідомила пресслужба Державної служби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області.   Сходження лавин зафіксували після обіду у суботу, 10 лютого.   "Зі східного схилу гори Брецкул зійшли три лавини мокрого снігу об'ємами 3300, 1050 та 3500 кв. м. Радимо утриматися від виходів у високогір'я!" - йдеться в повідомленні.   У неділю, 11 лютого, у Карпатах зберігається значна сніголавинна небезпека. На високогір'ї Івано-Франківської та Закарпатської областей можливе сходження лавин при низьких додаткових навантаженнях, окремих природних середніх та великих лавин. Нагадаємо, 23 січня  в Карпатах зійшла снігова лавина  об'ємом 2160 куб. м. Жертв і збитків немає. Раніше зі східного схилу гори Брескул зійшло дві лавини снігу. Тоді теж обійшлося без жертв.

Трамп закликав не надавати допомогу Україні

11:37:21

Колишній президент США Дональд Трамп розкритикував фінансову допомогу Сполучених Штатів для України, Ізраїлю та Тайваню. Він вважає, що гроші повинні даватися у борг, а не надаватися просто так. Про це політик написав у соцмережі Truth Social. Трамп заявив, що США не мають нікому давати гроші "під чесне слово" - лише як позику.   "Ми більше ніколи не повинні давати гроші без надії на повернення або без певних умов. Сполучені Штати більше не мають бути дурними", - написав він. Трамп вважає, що Сенат не має голосувати за пакет допомоги, який передбачає підтримку, зокрема, України та Ізраїлю.   "Вони хочуть дати майже 100 мільярдів доларів кільком країнам, 100 мільярдів доларів. Я сказав: "Чому ми це робимо? Якщо ви це робите, то дайте їм не 100 мільярдів доларів, а позику", - сказав експрезидент.   Нагадаємо, 8 лютого Сенат США ухвалив рішення, яке може наблизити виділення пакета допомоги Україні . Американські сенатори проголосували за початок дебатів щодо законопроєкту, який передбачає виділення близько 95 млрд доларів на допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню та інші потреби. Допомога Україні: чи зможуть домовитись в Конгресі США?

Зеленський провів кадрові перестановки у керівництві ЗСУ

11:08:52

Президент Володимир Зеленський провів нові перестановки у керівництві Збройних сил України. Зокрема, глава держави замінив командувачів Об'єднаних сил та Десантно-штурмових військ. Відповідні укази оприлюднені на сайті президента в неділю, 11 лютого.   Так, глава держави звільнив Сергія Наєва з посади Командувача об'єднаних сил ЗСУ. На цей пост призначено Юрія Содоля.   Крім того, Зеленський змінив командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ. Цю посаду обіймав Максим Миргородський. Новим командувачем став Ігор Скибюк.   Також було призначено нового командувача Сил територіальної оборони. Посаду отримав Ігор Плахута. Нагадаємо, 8 лютого Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, а на його місце  призначив Олександра Сирського , який до цього очолював Сухопутні війська.   З посади начальника Генштабу було звільнено Сергія Шапталу, а замість нього  призначили Анатолія Баргилевича , який до цього обіймав посаду командувача Сил ТрО.  Генерал-лейтенант Олександр Павлюк став новим командувачем Сухопутних військ .

Росіяни вдарили по інфраструктурі Миколаєва

10:48:10

Російські війська в ніч на 11 лютого атакували Миколаїв дронами-камікадзе. Сили протиповітряної оборони в Миколаївській області знищили 18 "шахедів". Про це повідомив голова ОВА Віталій Кім у Telegram.   У місті внаслідок влучань відбулося займання на відкритій території інфраструктурного об'єкта. Окрім цього, окупанти пошкодили адміністративну будівлю, газопровід, автомобілі, житлові будинки. "Поранення дістала одна людина - стан середнього ступеня тяжкості. Наразі чоловіку надається вся необхідна медична допомога", - розповів Кім. Нагадаємо, вночі війська РФ здійснили чергову повітряну атаку на Україну. Сили ППО збили 40 російських "шахеди" з 45 . Над Дніпровським районом Дніпропетровської області сили ППО збили два ворожих безпілотники. Внаслідок падіння уламків сталася пожежа, постраждав чоловік .

Зеленський призначив командувача Сухопутних військ

10:36:42

Президент Володимир Зеленський призначив Олександра Павлюка командувачем Сухопутних військ ЗСУ. Відповідний указ оприлюднений на сайті глави держави в неділю, 11 лютого. "Призначити генерал-лейтенанта Павлюка Олександра Олексійовича командувачем Сухопутних військ Збройних Сил України", - йдеться в документі.   Напередодні Павлюк, за рішенням Кабінету міністрів, був звільнений з Міністерства оборони . Там він обіймав посаду першого заступника міністра оборони.   Нагадаємо, 8 лютого Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, а на його місце призначив Олександра Сирського , який до цього очолював Сухопутні війська.   Перестановки торкнулися і Генерального штабу ЗСУ. 9 лютого з посади начальника Генштабу було звільнено Сергія Шапталу, а замість нього призначили Анатолія Баргилевича , який до цього обіймав посаду командувача Сил ТрО. 

У ГУР розповіли, чи з'явилися у росіян Starlink

09:53:06

Головне управління розвідки Міністерства оборони підтвердило, що російські війська почали використовувати на захоплених територіях України термінали Starlink. Про це повідомив представник ГУР Андрій Юсов в коментарі РБК-Україна. За його словами, це не поодинокі випадки - явище починає набирати системного характеру.   "Так, зафіксовані випадки використання російськими окупантами даних пристроїв. Це починає набирати системного характеру", - зазначив речник. Нагадаємо, 8 лютого ЗМІ поширили інформацію про те, що у російських окупантів з'явився Starlink з ліцензованими акаунтами. Росіяни отримують термінали Starlink через "паралельний імпорт" або через так званих волонтерів-реселерів. Закупівля йде через треті країни, підставними особами. У компанії SpaceX, яка забезпечує роботу мережі супутникового зв’язку Starlink, заявили, що не ведуть жодних справ із російським урядом або зі збройними силами РФ. При цьому в компанії заявили, що деактивуватимуть термінали, які були отримані без відповідної ліцензії.