Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Трамп закликав не надавати допомогу Україні

11:37:21

Колишній президент США Дональд Трамп розкритикував фінансову допомогу Сполучених Штатів для України, Ізраїлю та Тайваню. Він вважає, що гроші повинні даватися у борг, а не надаватися просто так. Про це політик написав у соцмережі Truth Social. Трамп заявив, що США не мають нікому давати гроші "під чесне слово" - лише як позику.   "Ми більше ніколи не повинні давати гроші без надії на повернення або без певних умов. Сполучені Штати більше не мають бути дурними", - написав він. Трамп вважає, що Сенат не має голосувати за пакет допомоги, який передбачає підтримку, зокрема, України та Ізраїлю.   "Вони хочуть дати майже 100 мільярдів доларів кільком країнам, 100 мільярдів доларів. Я сказав: "Чому ми це робимо? Якщо ви це робите, то дайте їм не 100 мільярдів доларів, а позику", - сказав експрезидент.   Нагадаємо, 8 лютого Сенат США ухвалив рішення, яке може наблизити виділення пакета допомоги Україні . Американські сенатори проголосували за початок дебатів щодо законопроєкту, який передбачає виділення близько 95 млрд доларів на допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню та інші потреби. Допомога Україні: чи зможуть домовитись в Конгресі США?

Зеленський провів кадрові перестановки у керівництві ЗСУ

11:08:52

Президент Володимир Зеленський провів нові перестановки у керівництві Збройних сил України. Зокрема, глава держави замінив командувачів Об'єднаних сил та Десантно-штурмових військ. Відповідні укази оприлюднені на сайті президента в неділю, 11 лютого.   Так, глава держави звільнив Сергія Наєва з посади Командувача об'єднаних сил ЗСУ. На цей пост призначено Юрія Содоля.   Крім того, Зеленський змінив командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ. Цю посаду обіймав Максим Миргородський. Новим командувачем став Ігор Скибюк.   Також було призначено нового командувача Сил територіальної оборони. Посаду отримав Ігор Плахута. Нагадаємо, 8 лютого Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, а на його місце  призначив Олександра Сирського , який до цього очолював Сухопутні війська.   З посади начальника Генштабу було звільнено Сергія Шапталу, а замість нього  призначили Анатолія Баргилевича , який до цього обіймав посаду командувача Сил ТрО.  Генерал-лейтенант Олександр Павлюк став новим командувачем Сухопутних військ .

Росіяни вдарили по інфраструктурі Миколаєва

10:48:10

Російські війська в ніч на 11 лютого атакували Миколаїв дронами-камікадзе. Сили протиповітряної оборони в Миколаївській області знищили 18 "шахедів". Про це повідомив голова ОВА Віталій Кім у Telegram.   У місті внаслідок влучань відбулося займання на відкритій території інфраструктурного об'єкта. Окрім цього, окупанти пошкодили адміністративну будівлю, газопровід, автомобілі, житлові будинки. "Поранення дістала одна людина - стан середнього ступеня тяжкості. Наразі чоловіку надається вся необхідна медична допомога", - розповів Кім. Нагадаємо, вночі війська РФ здійснили чергову повітряну атаку на Україну. Сили ППО збили 40 російських "шахеди" з 45 . Над Дніпровським районом Дніпропетровської області сили ППО збили два ворожих безпілотники. Внаслідок падіння уламків сталася пожежа, постраждав чоловік .

Зеленський призначив командувача Сухопутних військ

10:36:42

Президент Володимир Зеленський призначив Олександра Павлюка командувачем Сухопутних військ ЗСУ. Відповідний указ оприлюднений на сайті глави держави в неділю, 11 лютого. "Призначити генерал-лейтенанта Павлюка Олександра Олексійовича командувачем Сухопутних військ Збройних Сил України", - йдеться в документі.   Напередодні Павлюк, за рішенням Кабінету міністрів, був звільнений з Міністерства оборони . Там він обіймав посаду першого заступника міністра оборони.   Нагадаємо, 8 лютого Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, а на його місце призначив Олександра Сирського , який до цього очолював Сухопутні війська.   Перестановки торкнулися і Генерального штабу ЗСУ. 9 лютого з посади начальника Генштабу було звільнено Сергія Шапталу, а замість нього призначили Анатолія Баргилевича , який до цього обіймав посаду командувача Сил ТрО. 

У ГУР розповіли, чи з'явилися у росіян Starlink

09:53:06

Головне управління розвідки Міністерства оборони підтвердило, що російські війська почали використовувати на захоплених територіях України термінали Starlink. Про це повідомив представник ГУР Андрій Юсов в коментарі РБК-Україна. За його словами, це не поодинокі випадки - явище починає набирати системного характеру.   "Так, зафіксовані випадки використання російськими окупантами даних пристроїв. Це починає набирати системного характеру", - зазначив речник. Нагадаємо, 8 лютого ЗМІ поширили інформацію про те, що у російських окупантів з'явився Starlink з ліцензованими акаунтами. Росіяни отримують термінали Starlink через "паралельний імпорт" або через так званих волонтерів-реселерів. Закупівля йде через треті країни, підставними особами. У компанії SpaceX, яка забезпечує роботу мережі супутникового зв’язку Starlink, заявили, що не ведуть жодних справ із російським урядом або зі збройними силами РФ. При цьому в компанії заявили, що деактивуватимуть термінали, які були отримані без відповідної ліцензії.

Росія вивела в Чорне море чотири ракетоносії

09:33:12

Росія тримає 14 кораблів в Чорному морі, серед яких чотири носії крилатих ракет Калібр. Про це повідомила пресслужба Військово-морських сил України в неділю, 11 лютого.   "В Чорному морі 14 ворожих кораблів серед яких чотири носії крилатих ракет Калібр, загальний залп до 32 ракет", - йдеться в повідомленні.   В Азовському морі ворог утримує корабель. В Середземному морі - два кораблі, серед яких один носій Калібрів. Загальний залп складає до восьми ракет.   "За добу, в інтересах РФ, прохід Керченською протокою здійснили: до Азовського моря - 22 судна, з них одне рухалось з протоки Босфор; до Чорного моря - шість суден, з них одне продовжило рух у напрямку протоки Босфор", - додали у ВМС. Нагадаємо, Україна від початку широкомасштабного вторгнення Росії вивела з ладу 24 бойові кораблі її Чорноморського флоту , або близько його третини. Днями Сили спецоперацій ЗСУ знищили на одній з видобувних платформ у Чорному морі радіолокаційну станцію росіян та обладнання, яке допомагало РФ атакувати дронами південь України.

Трамп зізнався, як погрожував союзникам по НАТО

09:16:34

  Колишній президент Дональд Трамп заявив, що під час свого очільництва у США погрожував лідерам країн НАТО, що "заохочуватиме Росію робити все, що їй заманеться" з державами, які заборгували Альянсу гроші. Про це він розповів під час виступу в штаті Південна Кароліна 10 лютого, пише The New York Times. Трамп пригадав розмову з одним європейським лідером, який запитав, чи США будуть захищати його країну у разі нападу Росії, якщо держава має борг перед НАТО.   "Ні, я б не захищав вас. Насправді, я б заохочував їх (росіян, - ред.) робити все, що вони хочуть. Ви повинні сплатити свої рахунки", - сказав тоді колишній президент США. Білий дім назвав слова Трампа "жахливими та безглуздими".   "Заохочення вторгнень наших найближчих союзників з боку вбивчих режимів є жахливим і безпідставним - і це ставить під загрозу національну безпеку США, глобальну стабільність і нашу економіку вдома", - сказав речник Білого дому Ендрю Бейтс.   Раніше Трамп вже заявляв, що підтримка НАТО є надто обтяжливою для США. Альянс, на його думку, виснажує американські фінансові та військові ресурси.  Нагадаємо,  Трамп заявив, що "закінчить війну" в Україні ще до інавгурації. Він також дорікнув Європі, що "дала Україні у 10 разів менше грошей, ніж США". ЄС оцінює ризики президентства Трампа - Bloomberg

Якщо РФ переможе, то змусить українців воювати на своєму боці - МЗС Польщі

08:19:00

Президент Росії Володимир Путін змусить українців воювати за нього, якщо йому дозволять перемогти в Україні. Про це заявив  міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтерв'ю Spiegel.   Відповідаючи на запитання про можливий напад армії РФ на Польщу чи країни Балтії, глава МЗС Польщі заявив, що "Путін хоче увійти в історію як новий Петро Перший".   "Якщо він переможе, то зруйнує Україну вщент, покличе її мешканців до своєї армії та використає її як базу для нових війн. І тоді стримування чи перемога над ним обійдеться нам набагато дорожче, ніж допомога Україні зараз", - сказав Сікорський.   На його думку, Путін розуміє лише мову сили, тож світ повинен її продемонструвати.   "Розмірковуючи таким чином, він іде шляхом Радянського Союзу. Той зазнав краху, тому що почав гонитву озброєнь із Заходом, поки не розвалився. Зараз Путін змагається з половиною вільного світу, і йому не перемогти", - заявив польський міністр. Нагадаємо, в інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону Путін сказав, що поляки " загралися і змусили Гітлера почати Другу світову війну  саме з них", оскільки були "незговірливими".

Сили ППО збили 40 російських "шахеди" з 45

07:53:35

У ніч проти 11 лютого російські загарбники запустили для повітряної атаки по Україні 45 дронів-камікадзе типу "Шахед". Силами та засобами протиповітряної оборони було збито 40 з них. Про це повідомили Повітряні сили ЗСУ.   Безпілотники противника знищили у межах Київської, Вінницької, Житомирської, Кіровоградської, Миколаївської, Черкаської, Одеської, Дніпропетровської та Херсонської областей.    До відбиття повітряного нападу залучено підрозділи зенітних ракетних військ, мобільних вогневих груп Повітряних сил та Сил оборони України, засоби радіоелектронної боротьби. Нагадаємо, вночі війська РФ здійснили чергову повітряну атаку на Київ. У столиці було  оголошено повітряну тривогу через атаку "шахедів" . Протиповітряна оборона  збила усі дрони, які прямували на Київ . 

Генштаб назвав найгарячіший напрямок на фронті

07:42:21

Мар’їнський напрямок залишався найгарячішим протягом минулої доби - Сили оборони тут відбили 35 атак росіян. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в ранковому зведенні в неділю, 11 лютого. Загалом війська РФ завдали три ракетних та 64 авіаційних ударів, здійснили 93 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.  Протягом минулої доби на фронті відбулося 98 бойових зіткнень. На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. На Лиманському напрямку українські воїни відбили шість атак противника в районах населених пунктів Терни, південно східніше Виїмка, Роздолівка Донецької області.    На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 14 атак росіян в районах населених пунктів: Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.   На Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Сили оборони протягом минулої доби відбили 23 атаки окупантів в районах населених пунктів Новокалинове, Новобахмутівка, Авдіївка та ще 10 атак в районах Сєверного, Тоненького та Невельського Донецької області.   На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника в районах Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 35 атак.    На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито дві атаки ворога в районі Водяного Донецької області. На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито дві атаки росіян західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.   На Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів російських військ. Попри значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив дві безуспішні штурмові дії.   Водночас ЗСУ продовжують активними діями завдавати військам РФ втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.    Протягом минулої доби підрозділами ракетних військ нанесено ураження по трьох районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункту управління, двом артилерійських засобах та РЛС противника. Нагадаємо, вночі війська РФ здійснили чергову повітряну атаку на Київ. У столиці було оголошено повітряну тривогу через атаку "шахедів" . Протиповітряна оборона збила усі дрони, які прямували на Київ . 

Підсумки 10.02: Трагедія у Харкові, нові кадри Генштабу

07:01:31

  Трагічний наліт на Харків   Внаслідок удару росіян по АЗС у Харкові виникла масштабна пожежа, під час якої загинули семеро людей, троє з яких - діти.   В одному з житлових будинків загинула ціла родина – чоловік із дружиною та троє їхніх дітей.   В іншому будинку загинули 66-річний чоловік та його 65-річна дружина. Поранено дві жінки 61 і 39 років, а також 45-річний чоловік.   Неділю, 11 лютого, у Харкові оголосять Днем жалоби за загиблими.       Нові призначення до ЗСУ   Президент Володимир Зеленський провів нові призначення у керівництві української армії.   Заступниками Головкому Олександра Сирського стали полковник Вадим Сухаревський, який займатиметься безпілотними системами та розвитком застосування дронів, і полковник Андрій Лебеденко, його напрямок – це інновації, технологічний компонент армії та бойових систем.   Заступниками начальника Генерального штабу Збройних Сил України стали генерали Володимир Горбатюк, Олексій Шевченко та Михайло Драпатий.   Сирський у свою чергу заявив, що всі ці військові мають колосальні знання та досвід, який прискорить перемогу України у війні.     Подарунок “другу Путіна”   Керівник американського фонду Центр допомоги Україні в США Олексій Прокопенко під час конференції у Гарвардському університеті подарував міністру закордонних справ Угорщини Петеру Сійярто фрагмент російського танка, знищеного під час боїв у Київській області.   Керівники Угорщини часто виступають із заявами, що суперечать європейській політиці щодо України, тому волонтер вирішив знайти свої аргументи для міністра.   "Це зроблено в Росії, а спалено та перероблено в Україні. Носіть це як брелок із ключами від свого будинку, щоб не забути, що таке російський терор. Будь ласка, пам'ятайте уроки історії і те, що несли радянські танки на вулицях Будапешта 1956", – сказав Прокопенко, передаючи сувенір угорському міністру.   Сійярто ж заявив, що вважає несправедливим навішування на угорську владу ярлика "друзів Путіна" .     Катаклізм на Закарпатті   На Закарпатті через підтоплення перекрили шлях державного значення.     "На Хустщині між селами Гребля та Вільхівка внаслідок значних опадів підтопило автошлях державного значення Н-09 Мукачеве - Рогатин - Львів. У результаті на даному відрізку шляху рух перекритий. На місці працюють екіпажі поліції", - йдеться у повідомленні національної поліції.   В області підтоплено 330 га сільськогосподарських угідь, переважно у долині річки Боржава у Хустському та Берегівському районах.     Макрон обіцяє зброю   Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із президентом Франції Еммануелем Макроном.   "Обговорили поточну ситуацію на полі бою та оборонні потреби України, зокрема дрони, артилерійські системи та снаряди, засоби РЕБ та системи ППО, від переносних до далекобійних. Дякуємо за початок Францією та США Коаліції артилерії, в рамках якої Париж виготовить та передасть Україні десятки артилерійських систем Цезар, а також снарядів до них", – повідомив Зеленський.   Сторони також говорили про підготовку двостороннього документа щодо гарантій безпеки у рамках Вільнюської декларації G7.    

В РФ набирають сили протести родичів мобілізованих - ISW

06:24:14

  Родичі мобілізованих російських солдатів продовжують протестувати по всій Росії: збори зафіксовані в Москві, Санкт-Петербурзі, Владивостоці та Єкатеринбурзі, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).   За інформацією військових аналітиків, протести продовжуються, незважаючи на спроби Кремля цензурувати їх та придушити будь-який громадський рух на підтримку мобілізованих російських солдатів.   10 лютого російські опозиційні видання Сота та Mobilization News опублікували кадри, на яких видно, як учасники російського громадського руху Шлях додому покладають квіти та збираються біля пам'ятників у Москві, Санкт-Петербурзі, Владивостоці та Єкатеринбурзі, закликаючи до демобілізації своїх рідних.     Mobilization News повідомляли, що учасники Шляху додому також відвідали передвиборчий штаб кандидата у президенти Росії Владислава Даванкова у Москві та передали команді Даванкова листи з проханням про демобілізацію.   Нещодавно російська влада спробувала цензурувати акцію протесту учасників Шляху додому біля Могили невідомого солдата в Москві та на Манежній площі неподалік.   ISW вважає, що спроби Кремля цензурувати та дискредитувати громадський рух Шлях додому" підкреслюють відчайдушне бажання Кремля закрити ці рухи, особливо напередодні виборів президента Росії у березні 2024 року.  

У МЗС Франції побоюються нападу РФ на НАТО

05:54:58

  Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне висловив побоювання щодо можливого нападу Росії на НАТО та закликав збільшити інвестиції в оборону.   В інтерв'ю газеті Ouest France він наголосив, що Париж рішуче вирішив подвоїти фінансування військових програм, розглядаючи це як екзистенційне питання для Євросоюзу.   Сежурне зазначив, що у поточному геополітичному контексті важливо ставити собі правильні питання та забезпечувати адекватне фінансування військових бюджетів для протистояння можливим загрозам. Він також наголосив на необхідності більш узгодженої організації європейської оборони та зміцнення координації між арміями.     Раніше глава Мюнхенської безпекової конференції Крістоф Хойсген заявив, що не можна виключати можливість нападу Росії на країну-члена НАТО .   Ряд європейських країн НАТО протягом останніх тижнів також попереджали про ризик агресії РФ у найближчому майбутньому.   Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив у січні, що Альянс має готуватися до нападу Росії на країну НАТО протягом 5-8 років.

Санду вірить у геополітичне вирішення конфлікту у Придністров'ї

05:23:21

  Президент Молдови Майя Санду не відкидає, що в наступні кілька років з'явиться "геополітична можливість", яка дозволить вирішити конфлікт у Придністровському регіоні.   "Для нас, як і раніше, основною метою залишається підтримання миру та стабільності в країні. Ми намагаємося вирішувати питання поетапно, без особливого галасу", – цитує Санду видання Point.   Вона також вірить, що і у Придністровському регіоні "хочуть миру, як і тут".   "Ми вже бачили, як на початку війни, молоді люди з лівого берега перебиралися на правий, боячись, що їх відправлять воювати проти України (у складі ЗС РФ)... Ми демонструватимемо (позитивні) ефекти євроінтеграції – і я не уявляю, як там можуть відмовитись від євроінтеграції", – сказала президент.   За її словами, основною проблемою залишається присутність російських військ у регіоні.   "Ми бачимо, як "кремлівські слуги" тут з ранку до вечора висловлюють занепокоєння нейтралітетом Молдови. Але статус нейтралітету Молдови порушує виключно РФ. Жодна інша країна не порушує нейтралітет", - підкреслила Санду.   Нагадаємо, що кремлівські чиновники та пропагандисти встановлюють інформаційні умови для дестабілізації Молдови з метою запобігти інтеграції Молдови до ЄС та Заходу.

Ізраїль знайшов командний пункт ХАМАС у тунелі під штаб-квартирою ООН

04:32:20

ХАМАС мав командний тунель під штаб-квартирою ООН у Секторі Газа (UNRWA), повідомляє Reuters.   Армійські інженери провели репортерів іноземних ЗМІ через тунелі в UNRWA. Штаб-квартира UNRWA розташована в місті Газа.   Репортери увійшли до шахти поряд зі школою на периферії комплексу ООН і спустилися до викладеного бетоном тунелю. За словами підполковника армії, який проводив екскурсію, двадцять хвилин ходьби по задушній спеці, вузькому та місцями звивистому проходу привели їх під штаб-квартиру UNRWA.   Тунель, довжина якого, за словами військових, становила 700 метрів, а глибина - 18 метрів, подекуди подвоювався, утворюючи бічні кімнати. Там було офісне приміщення зі сталевими сейфами та кахельний туалет. Одна велика камера заповнена комп'ютерними серверами, інша - промисловими акумуляторними батареями.   За словами ізраїльських військових, електроенергія в тунелі подавалася саме зі штаб-квартири ООН.   ЦАХАЛ вважає, що це був один із центральних командних пунктів розвідки ХАМАСу, звідки вони керували здебільшого боями.   ХАМАС евакуювався та перерізав кабелі зв'язку, які проходять крізь підлогу підвалу штаб-квартири UNRWA.   У своїй заяві UNRWA повідомило, що звільнило штаб-квартиру 12 жовтня, за п'ять днів після початку війни, і тому "не може підтвердити чи іншим чином прокоментувати" ізраїльську знахідку.   ООН розпочало внутрішнє розслідування, а низка країн-донорів заморозила фінансування через звинувачення Ізраїлю минулого місяця в тому, що деякі з його співробітників одночасно є бойовиками ХАМАСу.   Палестинці звинуватили Ізраїль у фальсифікації інформації з метою заплямувати UNRWA, що забезпечує роботою 13 000 людей у Секторі Газа і вже багато років є рятівним колом для населення, яке залежить від допомоги. Агентство керує школами, клініками первинної медичної допомоги та іншими соціальними службами, а також розподіляє допомогу, описуючи свою діяльність як суто гуманітарну.   Нагадаємо, що ЦАХАЛ готує масштабну операцію у місті, де знаходиться 1,3 млн біженців.