Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Полярники показали снігові "пончики" в Антарктиді

23:03:38

Українські полярники зі станції Академік Вернадський показали доволі рідкісне явище - сувої зі снігу, які ще називають сніговими рулонами, "пончиками", або сніжками вітру. Національний антарктичний науковий центр опублікував  відповідні фото у Facebook в суботу, 27 січня.   "Це кількашарові згортки снігу, всередині яких зазвичай є порожнеча. Вони можуть бути як зовсім невеликими - від кількох сантиметрів у діаметрі, так і досить помітними - діаметром понад метр, нагадуючи тюки сіна на полі. Таке явище є досить рідкісним, зокрема й для Антарктики, хоча зустріти його можна не лише тут", - розповіли у центрі.   Для утворення снігових сувоїв, які "будуються" з двох різних шарив снігу, потрібна низка погодних умов. Нижній шар - підмерзлий або вкритий льодовою кіркою, він являє собою своєрідну підкладку. Верхній - свіжий, пухкий та мокрий та має вкривати нижній, але не прилипати до нього. Температура повітря повинна бути близька до точки танення льоду (тобто дещо вище 0°С); сила вітру така, щоб переміщати грудки снігу, але не руйнувати їх.

Обмін військовополоненими відбудеться - Буданов

22:32:15

Обмін військовополоненими між Україною і Росією таки відбудеться в найближчому майбутньому. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в ефірі телемарафону в суботу, 27 січня.   "Життя наших людей - військовослужбовців чи цивільних - не має бути в небезпеці. І в тих жахливих умовах, в яких їх там утримують. Все що можна зробити - ми зробимо. Я впевнений, що найближчим часом обмін все ж таки відбудеться", - сказав він   Буданов додав, що Україна з часом дізнається, що сталося з Іл-76 та нібито військовополоненими, які були на його борту.   Нагадаємо, Україна і РФ з початку повномасштабного вторгення провели декілька обмінів військовополоненими. Останній обмін відбувся 3 січня. Додому повернулись 230 українських захисників . Обмін полоненими з РФ, який був запланований на 24 січня  та не відбувся через падіння російського Іл-76, мав стати один із найбільших за історію повномасштабної війни. Росіяни заявили, що на борту літака нібито знаходились українські військовополонені , яких везли на обмін.   Буданов заявив, що нині відсутня достовірна та вичерпна інформація з приводу того, хто міг дійсно перебувати на борту Іл-76 .

Байден заявив, що готовий закрити кордон із Мексикою у разі ухвалення відповідного законопроєкту Конгресом

21:32:56

Президент США Джо Байден заявив, що готовий закрити кордон із Мексикою у разі ухвалення відповідного законопроєкту Конгресом. Про це повідомляє пресслужба Білого дому.  “Занадто довго ми всі знаємо, що кордон порушено. Це давно пора виправляти. Ось чому два місяці тому я доручив своїй команді розпочати переговори з двопартійною групою сенаторів, щоб серйозно та нарешті вирішити прикордонну кризу. Ось що вони робили протягом кількох тижнів. Працюємо цілодобово, у свята та вихідні”, – сказав Байден. Він зазначив, що якщо буде прийнято закон – він стане найжорсткішим і найсправедливішим набором реформ для забезпечення безпеки кордону, який будь-коли проводився в країні. “ Це дало б мені, як президенту, нові надзвичайні повноваження закрити кордон, коли він стане перевантаженим . І якби мені дали ці повноваження, я б використав їх у день, коли підпишу законопроєкт”, – сказав Байден.