Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Полярники показали снігові "пончики" в Антарктиді

23:03:38

Українські полярники зі станції Академік Вернадський показали доволі рідкісне явище - сувої зі снігу, які ще називають сніговими рулонами, "пончиками", або сніжками вітру. Національний антарктичний науковий центр опублікував  відповідні фото у Facebook в суботу, 27 січня.   "Це кількашарові згортки снігу, всередині яких зазвичай є порожнеча. Вони можуть бути як зовсім невеликими - від кількох сантиметрів у діаметрі, так і досить помітними - діаметром понад метр, нагадуючи тюки сіна на полі. Таке явище є досить рідкісним, зокрема й для Антарктики, хоча зустріти його можна не лише тут", - розповіли у центрі.   Для утворення снігових сувоїв, які "будуються" з двох різних шарив снігу, потрібна низка погодних умов. Нижній шар - підмерзлий або вкритий льодовою кіркою, він являє собою своєрідну підкладку. Верхній - свіжий, пухкий та мокрий та має вкривати нижній, але не прилипати до нього. Температура повітря повинна бути близька до точки танення льоду (тобто дещо вище 0°С); сила вітру така, щоб переміщати грудки снігу, але не руйнувати їх.

Обмін військовополоненими відбудеться - Буданов

22:32:15

Обмін військовополоненими між Україною і Росією таки відбудеться в найближчому майбутньому. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в ефірі телемарафону в суботу, 27 січня.   "Життя наших людей - військовослужбовців чи цивільних - не має бути в небезпеці. І в тих жахливих умовах, в яких їх там утримують. Все що можна зробити - ми зробимо. Я впевнений, що найближчим часом обмін все ж таки відбудеться", - сказав він   Буданов додав, що Україна з часом дізнається, що сталося з Іл-76 та нібито військовополоненими, які були на його борту.   Нагадаємо, Україна і РФ з початку повномасштабного вторгення провели декілька обмінів військовополоненими. Останній обмін відбувся 3 січня. Додому повернулись 230 українських захисників . Обмін полоненими з РФ, який був запланований на 24 січня  та не відбувся через падіння російського Іл-76, мав стати один із найбільших за історію повномасштабної війни. Росіяни заявили, що на борту літака нібито знаходились українські військовополонені , яких везли на обмін.   Буданов заявив, що нині відсутня достовірна та вичерпна інформація з приводу того, хто міг дійсно перебувати на борту Іл-76 .

Байден заявив, що готовий закрити кордон із Мексикою у разі ухвалення відповідного законопроєкту Конгресом

21:32:56

Президент США Джо Байден заявив, що готовий закрити кордон із Мексикою у разі ухвалення відповідного законопроєкту Конгресом. Про це повідомляє пресслужба Білого дому.  “Занадто довго ми всі знаємо, що кордон порушено. Це давно пора виправляти. Ось чому два місяці тому я доручив своїй команді розпочати переговори з двопартійною групою сенаторів, щоб серйозно та нарешті вирішити прикордонну кризу. Ось що вони робили протягом кількох тижнів. Працюємо цілодобово, у свята та вихідні”, – сказав Байден. Він зазначив, що якщо буде прийнято закон – він стане найжорсткішим і найсправедливішим набором реформ для забезпечення безпеки кордону, який будь-коли проводився в країні. “ Це дало б мені, як президенту, нові надзвичайні повноваження закрити кордон, коли він стане перевантаженим . І якби мені дали ці повноваження, я б використав їх у день, коли підпишу законопроєкт”, – сказав Байден.

На Рамштайні оголосили про дев’ять пакетів для ЗСУ - Зеленський

21:03:31

Під час засідання контактної групи у форматі Рамштайн було оголошено про дев’ять пакетів військової допомоги для ЗСУ, зокрема і з "дефіцитними речами". Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час вечірнього відеозвернення в суботу, 27 січня.   "Оборонні пакети для України. Маємо за місяць непогану динаміку. Звичайно, потребуємо більшого, щоб досягти контролю в небі й більших можливостей на землі, передусім артилерійських. Але, хоч би як було складно, маємо постачання і артилерії, і ракет, і боєприпасів для ППО", - сказав глава держави.    Зеленський наголосив, що уже сотні російських ракет і дронів було збито за цей місяць, і робота із партнерами триває.   "Чекаємо на відповідне рішення Сполучених Штатів - це критично важливо. Дякую кожній країні, яка анонсувала нові пакети підтримки на нещодавній зустрічі у форматі Рамштайн, а це девʼять пакетів підтримки і, зокрема, деякі дефіцитні речі для нашої оборони", - сказав президент.   За словами Зеленського, на лютий готується "ще більше" домовленостей з партнерами. Нагадаємо, 27 грудня  США оголосили про надання Україні останнього у 2023 році пакета військової допомоги  вартістю 250 мільйонів доларів.   Президент США Джо Байден у жовтні звернувся до Конгресу з проханням схвалити додаткове фінансування, зокрема  понад 60 мільярдів доларів для України . Але воно досі блокується республіканцями через суперечності між партіями в питанні безпеки кордону з Мексикою.

Президент розповів про успіхи в питанні активів РФ

20:27:37

За січень Україна наблизилася до рішення Заходу щодо конфіскації російських активів. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні в суботу, 27 січня.   "Хочу відзначити результати комунікації з партнерами щодо російських активів: за цей місяць ми наблизилися до рішення, якого потребуємо, яке буде справедливим. Усі російські активи - активи самої держави-терориста та повʼязаних з нею осіб, - які є в різних юрисдикціях та заморожені, мають працювати для захисту від російської ж агресії", - заявив глава держави.   Зеленський підкреслив, що російські активи мають бути конфісковані.   "І ми робимо все, щоб це рішення було змістовно підготовлено найближчим часом. Дякую кожному й кожній, хто допомагає нам просувати цей механізм відновлення справедливості", - додав він.   При цьому президент додав, що потрібен новий санкційний пакет Європейського Союзу. "І ми готуємо його. А також готуємо нові кроки, щоб обмежити російську здатність обходити санкції", - сказав глава держави. Нагадаємо, Євросоюз почав технічні роботи по реалізації пропозицій щодо  використання заморожених російських активів  в інтересах України. Комітет Сенату США схвалив закон, який поможе Вашингтону конфіскувати російські активи й передати їх Україні . 

Пройшла перша зустріч Ради з питань підтримки підприємництва

20:02:51

  Голова Офісу президента Андрій Єрмак зустрівся із членами новоствореної Ради підприємців. Про це він розповів у Telegram в суботу, 27 січня.   На зустрічі були всі члени Ради: Олег Гороховський (monobank), Костянтин Єфименко (Biopharma), Тарас Кицмей (SoftServe), В'ячеслав Климов (Нова пошта), Олександр Конотопський (Ajax), Артем Бородатюк (Netpeak), Дмитро Олійник (голова ради Федерації роботодавців України, Костопільський склозавод).   Учасники зустрічі обговорили подальші дії, організацію роботи. Крім цього, темою розмови була ще одна ініціатива президента - Всеукраїнська економічна платформа Зроблено в Україні , ідея якої полягає в діалозі влади, зокрема, з малим та середнім бізнесом із регіонів.   "Ми всі добре знаємо, що бізнес - це рушійна сила держави. Ми всі зацікавлені, щоб він процвітав і наша країна була заможною... Обговорили подальші дії, нашу дорожню карту. Фокусуємось на практичних рішеннях і конкретних результатах", - резюмував Єрмак.

ЗСУ відбили на Авдіївському напрямку 20 атак

19:39:52

Протягом дня на Авдіївському напрямку українські захисники відбили 20 ворожих атак, загалом на фронті відбулося 64 боєзіткнення. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в вечірньому зведенні в суботу, 27 січня.   Також протягом доби війська РФ завдали ракетний удар, здійснили 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах.    На Куп’янському напрямку українськими захисниками відбито п'ять атак ворога в районах населених пунктів Синьківка Харківської області та Стельмахівка Луганської області, де окупанти намагалися прорвати оборону ЗСУ.  На Лиманському напрямку відбито 11 атак ворога в районах населених пунктів Терни, Ямполівка, Торське Донецької області та Білогорівка Луганської області, де противник намагався прорвати оборону ЗСУ.    На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито шість атак противника в районах населених пунктів Іванівське, Кліщіївка Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення.    На Авдіївському напрямку українськими захисниками відбито вісім атак ворога в районах населених пунктів Степове, Авдіївка та ще 12 атак в районах Тоненького, Первомайського Донецької області, де окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону ЗСУ.   На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області, де ворог 10 разів безуспішно намагався покращити тактичне положення.    На Шахтарському напрямку захисниками відбито три атаки окупантів в районах південніше Золотої Ниви та західніше Старомайорського Донецької області. На Запорізькому напрямку відбито атаку ворога в районі західніше Вербового Запорізької області. Противник не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби війська РФ здійснили безуспішну спробу штурму позицій українських військ.   Впродовж доби авіація Сил оборони завдала удару по чотирьох районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян. Підрозділи ракетних військ завдали ударів по артилерійському засобу та двом складах боєприпасів противника.  Нагадаємо, минулої доби ЗСУ ліквідували 770 окупантів . Росія з початку повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 381 370 військових.