Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

НМТ-2024: затверджено завдання і схеми нарахування балів

16:14:26

Український центр оцінювання якості освіти затвердив загальні характеристики предметних тестів основного і додаткового блоків національного мультипредметного тесту (НМТ) 2024 року і схеми нарахування балів за виконання завдань. Про це повідомила пресслужба УЦОЯО в четвер, 25 січня.   Тести з української мови, української літератури, історії України, біології, хімії та географії міститимуть по 30 завдань, з математики та фізики - 22 і 20 відповідно, а з іноземних мов (англійської, іспанської, німецької, французької) - по 32 завдання.   З української мови та української літератури буде по 30 завдань, з яких 25 із вибором однієї правильної відповіді та п'ять на встановлення відповідності (логічна пара), за які можна заробити по 45 тестових балів.   З математики буде 22 завдання, з яких 15 із вибором однієї правильної відповіді, три на встановлення відповідності (логічна пара) і чотири з короткою відповіддю, за які можна заробити 32 тестові бали.   З історії України буде 30 завдань, із яких 20 із вибором однієї правильної відповіді, чотири на встановлення відповідності (логічна пара), три зі встановленням правильної послідовності та три з вибором трьох відповідей із семи запропонованих, за які можна заробити 54 тестових бали.   З іноземних мов буде 32 завдання, з яких 11 на встановлення відповідності, п'ять із вибором однієї правильної відповіді та 16 на заповнення пропусків у тексті, за які можна заробити 32 тестових бали.   З географії буде 30 завдань, із яких 20 з вибором однієї правильної відповіді, чотири з короткою відповіддю та шість із вибором трьох відповідей із семи запропонованих, за які можна заробити 46 тестових балів.   З біології буде 30 завдань, із яких 24 із вибором однієї правильної відповіді, чотири на встановлення відповідності (логічна пара) та два з вибором трьох відповідей із трьох груп варіантів, за які можна заробити 46 тестових балів.   З хімії буде 30 завдань, із яких 22 із вибором однієї правильної відповіді, два на встановлення відповідності (логічна пара) та шість з короткою відповіддю, за які можна заробити 40 тестових балів.   З фізики буде 20 завдань, із яких 12 із вибором однієї правильної відповіді, два на встановлення відповідності (логічна пара) і шість із короткою відповіддю, за які можна заробити 32 тестових бали.   Як відомо, 2024-й буде вже третім роком, коли через повномасштабне вторгнення Росії неможливо провести повноцінне зовнішнє оцінювання. Тому ЗНО замінили на національний мультипредметний тест.  У 2024 році Національний мультипредметний тест включатиме три обов'язкових предмети (українська мова, математика та історія України) і один на вибір абітурієнта (іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, фізика та хімія, українська література та географія). За результатами основної сесії НМТ у 2023 році  253 учасники не склали тест з української мови  та 10755 учасників - з математики.

Вбивають за п’ять хвилин: РФ збільшила використання газових гранат

15:56:56

Російські війська почали частіше використовувати хімічну зброю на фронті, зокрема, новий вид гранат з отруйними речовинами. Про це повідомив представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Андрій Рудик під час брифінгу в Military Media Center у четвер, 25 січня.   "У грудні вперше зафіксовано застосування гранати РГ-Во. Ця граната містить хлорацетофенон - речовина задушливої дії, заборонена Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів", - розповів він.   У Центрі припускають, що в разі потрапляння в приміщення або бліндаж достатньо п'яти хвилин, аби вбити там людей.   Зазначається, що досліджений зразок виготовлений у 2023 році на заводі, який працює ще з часів СРСР.

Словаччина підтримає виділення Україні €50 млрд - Фіцо

15:17:36

Словаччина не чинитиме жодних перешкод в схваленні 50 млрд євро з боку Європейського союзу Україні. Про це заявив прем'єр-міністра країни Роберта Фіцо під час пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.   "Я розумію, що деякі наші заяви можуть викликати суперечки. Але нас просять затвердити 50 мільярдів євро для України на наступні чотири роки. Словаччина погоджується і буде погоджуватися. Ми не будемо чинити жодних перешкод", - сказав він. Фіцо також нагадав про те, що Словаччина не виступала проти запрошення України приєднатись до ЄС попри те, що підготовка країни, на його думку, "дуже низька".   "Гаразд, ми також сказали "так" на це і припускаємо, що тепер будуть переговори про вступ, які можуть зайняти більше часу, але які повинні бути виконані. Я перепрошую, але я публічно представлю свою позицію так, як я її бачу", - додав  словацький прем'єр.   На думку Фіцо, війну в Україні не можна завершити військовим шляхом. Тому він підтримує всі мирні ініціативи, які існують, оскільки Україна налаштована перемогти лише війною.   "Отже, одна річ - це конкретна підтримка України. Без "реверсу" газу, що ми робили кілька років тому - тоді ми допомагали Україні саме таким чином. Сьогодні ми також допомагаємо гуманітарною допомогою. Гадаю, я все ще можу назвати речі своїми словами, чи не так?", - додав прем'єр Словаччини. Тиждень тому повідомлялося, що  Фіцо підтримав позицію прем’єра Угорщини  Віктора Орбана про необхідність переробити план ЄС про фінансову допомогу Україні на 50 млрд євро.

У Києві директор підприємства поставив ЗСУ неякісний одяг на 25 млн

15:00:49

Директору приватного підприємства, який поставив Збройним силам України неякісний одяг на 25 мільйонів гривень, оголосили підозру. Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора в четвер, 25 січня.   За даними слідства, наприкінці 2022 року підозрюваний уклав договір з однією з військових частин у Києві на поставку зимового форменого одягу для захисників України. Грошові кошти для забезпечення одягом підрозділів ЗСУ було виділено на підставі рішень КМВА з бюджету місцевої адміністрації.   Встановлено, що поставлений одяг неякісний, не відповідає затвердженим технічним умовам та не може використовуватись за цільовим призначенням у ЗСУ.   Внаслідок протиправних дій підозрюваного державі заподіяно понад 25 мільйонів гривень збитків.  Директору підприємства повідомлено про підозру у заволодінні бюджетними коштами в особливо великих розмірах. Йому обрано запобіжний захід.