Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Словаччина підтримає виділення Україні €50 млрд - Фіцо

15:17:36

Словаччина не чинитиме жодних перешкод в схваленні 50 млрд євро з боку Європейського союзу Україні. Про це заявив прем'єр-міністра країни Роберта Фіцо під час пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.   "Я розумію, що деякі наші заяви можуть викликати суперечки. Але нас просять затвердити 50 мільярдів євро для України на наступні чотири роки. Словаччина погоджується і буде погоджуватися. Ми не будемо чинити жодних перешкод", - сказав він. Фіцо також нагадав про те, що Словаччина не виступала проти запрошення України приєднатись до ЄС попри те, що підготовка країни, на його думку, "дуже низька".   "Гаразд, ми також сказали "так" на це і припускаємо, що тепер будуть переговори про вступ, які можуть зайняти більше часу, але які повинні бути виконані. Я перепрошую, але я публічно представлю свою позицію так, як я її бачу", - додав  словацький прем'єр.   На думку Фіцо, війну в Україні не можна завершити військовим шляхом. Тому він підтримує всі мирні ініціативи, які існують, оскільки Україна налаштована перемогти лише війною.   "Отже, одна річ - це конкретна підтримка України. Без "реверсу" газу, що ми робили кілька років тому - тоді ми допомагали Україні саме таким чином. Сьогодні ми також допомагаємо гуманітарною допомогою. Гадаю, я все ще можу назвати речі своїми словами, чи не так?", - додав прем'єр Словаччини. Тиждень тому повідомлялося, що  Фіцо підтримав позицію прем’єра Угорщини  Віктора Орбана про необхідність переробити план ЄС про фінансову допомогу Україні на 50 млрд євро.

У Києві директор підприємства поставив ЗСУ неякісний одяг на 25 млн

15:00:49

Директору приватного підприємства, який поставив Збройним силам України неякісний одяг на 25 мільйонів гривень, оголосили підозру. Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора в четвер, 25 січня.   За даними слідства, наприкінці 2022 року підозрюваний уклав договір з однією з військових частин у Києві на поставку зимового форменого одягу для захисників України. Грошові кошти для забезпечення одягом підрозділів ЗСУ було виділено на підставі рішень КМВА з бюджету місцевої адміністрації.   Встановлено, що поставлений одяг неякісний, не відповідає затвердженим технічним умовам та не може використовуватись за цільовим призначенням у ЗСУ.   Внаслідок протиправних дій підозрюваного державі заподіяно понад 25 мільйонів гривень збитків.  Директору підприємства повідомлено про підозру у заволодінні бюджетними коштами в особливо великих розмірах. Йому обрано запобіжний захід.

У ГУР розповіли, хто мав бути на борту Іл-76

14:37:55

На борту Іл-76, який напередодні впав у Бєлгородській області, мали бути військово-політичні VIP-персони РФ, але в останній момент ФСБ заборонила їм сідати. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі Радіо Свобода.   "Відомо, що на борту мали дійсно перебувати кілька VIP офіційних від військово-політичного представництва країни-агресора. Їхні прізвища відомі та будуть названі, матеріали будуть передані в рамках міжнародного розслідування, але в останній момент ФСБ фактично наказало їм не сідати на цей борт і скористатися іншими видами транспорту", - розповів він.   Представник ГУР також зазначив, що до місцевого моргу в Бєлгороді доправили лише п'ять тіл, а російським рятувальникам не дозволили провести огляд місця падіння Іл-76.   Українська розвідка передасть ці матеріали для міжнародного розслідування.

Світовий лідер зварювального обладнання потрапив до списку спонсорів війни

14:27:33

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло американсько-шведську промислову компанію Elektriska Svetsnings-Aktiebolaget (ESAB) до переліку міжнародних спонсорів війни. Про це повідомила пресслужба НАЗК в четвер, 25 січня.   Зазначається, що світовий лідер у сфері виробництва зварювального обладнання та матеріалів принципово залишається у РФ, утримує там заводи та постачає свої товари через систему державних закупівель російському Газпрому.   Компанія працює в Росії більш як 20 років та створила там вже понад 6000 робочих місць. ESAB має понад 150 дистриб'юторів, представлених у всіх федеральних округах РФ, а також має на території Росії два заводи та технологічний центр, який здійснює відпрацювання технологій, навчання та демонстрацію обладнання.   У межах російської програми імпортозаміщення, на цих заводах компанії виробляють російські та фірмові зварювальні матеріали ESAB, а також електроди, дроти та флюси. Так компанія допомагає РФ справлятися з наслідками накладених на неї санкцій, а також, забезпечує технологічні спроможності країни-агресора.   У червні 2022 року ESAB офіційно оголосила про продовження роботи у Росії. У 2023 році компанія також продовжувала представляти та анонсувати нове високотехнологічне зварювальне обладнання власного виробництва в Росії.   ESAB здійснює свою діяльність у Росії через ТОВ Эсаб, фінансовий звіт по роботі у РФ за 2022 рік компанія так і не опублікувала.   З 24 лютого 2022 року по жовтень 2023 року компанія імпортувала до Росії товарів на понад 60 млн доларів. Серед них: матеріали, обладнання, запчастини та інструменти для зварювання з Німеччини, КНР, Угорщини, Південної Кореї, В’єтнаму, Швеції, Австрії, Індії, Туреччини.   На внутрішньому ринку Росії продукція під брендом ESAB продовжує постачатися через систему державних закупівель. Споживачами продукції є підприємства паливно-енергетичного комплексу РФ: Газпром Метанол, Газпром Трансгаз Грозный тощо. Нагадаємо, німецький виробник будівельних матеріалів Knauf потрапив до списку спонсорів війни . До переліку міжнародних спонсорів війни також було внесено одну з  найбільших у світі компаній з виробництва та експорту діамантів Shree Ramkrishna Exports  (SRK).