Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Українські пілоти вже літають на F-16 з інструкторами - Ігнат

11:51:20

Триває процес підготовки українських пілотів на американських винищувачах F-16. Льотчики вже літають у небі з інструкторами. Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону в понеділок, 22 січня.   "Партнери дуже-дуже конфіденційно навчають наших пілотів. Не оприлюднюється особливо ніяка інформація. Є чіткий план дій партнерів в рамках нашої авіаційної коаліції, до якої навіть долучилися країни, які навіть не мають на озброєнні F-16. Але все ж готують авіаційних фахівців, не лише пілотів, але й інших. Процес іде, льотчики вже літають у небі з інструкторами", - розповів він.   За словами Ігната, потрібно налітати певну кількість годин. "Є фактор погодних умов, є фактор того, що були вихідні, канікули різдвяні. Всі повернулися до роботи, продовжують навчатися у повітряному просторі, йдеться про Данію та США, де проходять підготовку. Не забуваємо і про Велику Британію", - додав речник ПС.   Ігнат нагадав, що також навчають інших фахівців у різних країнах. Вони мають підготуватися обслуговувати F-16 та керувати бойовими діями.  Нагадаємо,  Нідерланди обіцяли 42 винищувачі F-16  для України. Своєю чергою Данія надасть 19 літаків.  Передачу F-16 анонсувала і Норвегія , у розпорядженні якої близько 60 таких літаків.

Українцям почали надсилати фейкові повідомлення про евакуацію

11:34:13

Українці в понеділок, 22 січня, почали отримувати повідомлення нібито від Державної служби з надзвичайних ситуацій щодо плану евакуації мешканців з підозрілими посиланнями. В пресслужбі відомства заявили , що це фейк і робота шахраїв.   "Офіційно повідомляємо: це робота кібершахраїв! ДСНС не здійснювала розсилку цих повідомлень, а переходити за посиланнями вкрай небезпечно", - зазначили в ДСНС.   У відомстві попросили довіряти лише перевіреним джерелам і пам’ятати, що вся актуальна інформація завжди розміщується на офіційному сайті та сторінках ДСНС у соціальних мережах. Нагадаємо, у Харківській області розширили зону обов’язкової евакуації сімей з дітьми. Так, запроваджується обов'язкова евакуація населення з Кіндрашівської та Куриливської громад Куп'янського району.  Командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв закликав евакуюватися жителів прикордонних регіонів на півночі України .

Росіяни завдали ракетного удару по Мирнограду: є поранені

11:19:57

  В ніч на 22 січня російські військові обстріляли Мирноград, що на Донеччині. Двоє людей зазнали поранень, пошкоджено багатоквартирні будинки. Про це повідомила пресслужба поліції Донецької області.   Начальник Мирноградської міської військової адміністрації Юрій Ключка розповів  Суспільному Донбас подробиці ворожого удару.   "Обстріл стався близько опівночі. Поранені чоловік та жінка. Жінка наразі в лікарні, чоловік від госпіталізації відмовився. Пошкоджені вісім будинків - вибиті понад чотириста вікон, побиті 50 автівок", - зазначив очільник громади.   За попередньою інформацією, удар був нанесений ракетами, додав Ключка. Раніше повідомлялося, що внаслідок ворожих ударів по Купʼянському району Харківщини одна людина загинула і одна дістала поранення .  За ніч українська ППО знищила всі вісім дронів-камікадзе , які були випущені російськими військами на територію України.

Двоє морпіхів США загинули під час захоплення іранського судна

11:05:26

Двоє спецпризначенців ВМС США, які зникли безвісти 11 січня під час операції з перехоплення іранської зброї, призначеної для єменських хуситів, вважаються загиблими. Про це повідомило Центральне командування США (CENTCOM) в соцмережі Х в понеділок, 22 січня.   "Ми з жалем повідомляємо, що після десятиденних виснажливих пошуків, двоє зниклих морських котиків ВМС США не були знайдені, та їхній статус був змінений на загиблих", - йдеться у заяві.   У Пентагоні розповіли, що під час операції в Аравійському морі біля берегів Сомалі був шторм із висотою хвиль 2,4 метра. Коли "морські котики" наблизилися до підозрілого корабля і почали підійматися на його борт, висока хвиля збила в море одного спецпризначенця, а інший пірнув за ним.   Впродовж наступних десяти днів рятувальні команди зі США, Японії та Іспанії шукали зниклих військових на площі понад 21 тисячі квадратних миль. Однак пошуки не дали результату.   Раніше повідомлялося, що 11 січня американські ВМС перехопили іранську зброю, яку мали доставити хуситам . Постачання здійснювали за допомогою судна. Корабель штурмували американські військові за підтримки вертольотів та безпілотників. Це сталося поблизу узбережжя Сомалі у міжнародних водах Аравійського моря. Як відомо, 12 січня військова авіація та кораблі США та Великобританії  здійснили перші удари по військових об'єктах хуситів у Ємені  у відповідь на атаки на торгові судна у Червоному морі. 

РФ обійшла Саудівську Аравію і стала головним постачальником нафти до Китаю

10:40:03

Росія випередила Саудівську Аравію і стала найбільшим постачальником сирої нафти до Китаю у 2023 році. Про це повідомляє Reuters в понеділок, 22 січня.   За даними китайської митниці, минулого року Росія поставила до Китаю рекордні 107,02 млн тонн сирої нафти, що еквівалентно 2,14 млн барелів на добу, що набагато більше, ніж в інших великих експортерів нафти, таких як Саудівська Аравія та Ірак. Імпорт із Саудівської Аравії, що раніше була найбільшим постачальником Китаю, впав на 1,8% до 85,96 млн тонн.   Російська сира нафта, яку уникали багато міжнародних покупців після західних санкцій через вторгнення РФ до України у 2022 році, більшу частину минулого року торгувалася зі значними знижками порівняно з міжнародними базовими цінами на тлі прийнятого Заходом цінового обмеження. Китайські нафтопереробні заводи використовують посередників для транспортування та страхування російської нафти, щоб уникнути західних санкцій.   Покупці також використовують води біля берегів Малайзії як перевалочний пункт для вантажів, що підпадають під санкції, з Ірану та Венесуели. Імпорт, позначений як те, що походить з Малайзії, торік зріс на 53,7%.   Постачання до Китаю зі США минулого року зросло на 81,1%, попри геополітичну напруженість між Пекіном і Вашингтоном, оскільки видобуток нафти в США зріс.   Загальний імпорт сирої нафти до Китаю у 2023 році зріс до рекордних 563,99 млн тонн, що еквівалентно 11,28 млн барелів на добу. Нагадаємо, у грудні минулого року Туреччина імпортувала морем рекордні за всю історію обсяги російської нафти , які досягли 444 тис. барелів на добу.  Індія заявила, що, купуючи дешеву російську нафту, врятувала світ від зростання цін на нафту .