Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Двоє морпіхів США загинули під час захоплення іранського судна

11:05:26

Двоє спецпризначенців ВМС США, які зникли безвісти 11 січня під час операції з перехоплення іранської зброї, призначеної для єменських хуситів, вважаються загиблими. Про це повідомило Центральне командування США (CENTCOM) в соцмережі Х в понеділок, 22 січня.   "Ми з жалем повідомляємо, що після десятиденних виснажливих пошуків, двоє зниклих морських котиків ВМС США не були знайдені, та їхній статус був змінений на загиблих", - йдеться у заяві.   У Пентагоні розповіли, що під час операції в Аравійському морі біля берегів Сомалі був шторм із висотою хвиль 2,4 метра. Коли "морські котики" наблизилися до підозрілого корабля і почали підійматися на його борт, висока хвиля збила в море одного спецпризначенця, а інший пірнув за ним.   Впродовж наступних десяти днів рятувальні команди зі США, Японії та Іспанії шукали зниклих військових на площі понад 21 тисячі квадратних миль. Однак пошуки не дали результату.   Раніше повідомлялося, що 11 січня американські ВМС перехопили іранську зброю, яку мали доставити хуситам . Постачання здійснювали за допомогою судна. Корабель штурмували американські військові за підтримки вертольотів та безпілотників. Це сталося поблизу узбережжя Сомалі у міжнародних водах Аравійського моря. Як відомо, 12 січня військова авіація та кораблі США та Великобританії  здійснили перші удари по військових об'єктах хуситів у Ємені  у відповідь на атаки на торгові судна у Червоному морі. 

РФ обійшла Саудівську Аравію і стала головним постачальником нафти до Китаю

10:40:03

Росія випередила Саудівську Аравію і стала найбільшим постачальником сирої нафти до Китаю у 2023 році. Про це повідомляє Reuters в понеділок, 22 січня.   За даними китайської митниці, минулого року Росія поставила до Китаю рекордні 107,02 млн тонн сирої нафти, що еквівалентно 2,14 млн барелів на добу, що набагато більше, ніж в інших великих експортерів нафти, таких як Саудівська Аравія та Ірак. Імпорт із Саудівської Аравії, що раніше була найбільшим постачальником Китаю, впав на 1,8% до 85,96 млн тонн.   Російська сира нафта, яку уникали багато міжнародних покупців після західних санкцій через вторгнення РФ до України у 2022 році, більшу частину минулого року торгувалася зі значними знижками порівняно з міжнародними базовими цінами на тлі прийнятого Заходом цінового обмеження. Китайські нафтопереробні заводи використовують посередників для транспортування та страхування російської нафти, щоб уникнути західних санкцій.   Покупці також використовують води біля берегів Малайзії як перевалочний пункт для вантажів, що підпадають під санкції, з Ірану та Венесуели. Імпорт, позначений як те, що походить з Малайзії, торік зріс на 53,7%.   Постачання до Китаю зі США минулого року зросло на 81,1%, попри геополітичну напруженість між Пекіном і Вашингтоном, оскільки видобуток нафти в США зріс.   Загальний імпорт сирої нафти до Китаю у 2023 році зріс до рекордних 563,99 млн тонн, що еквівалентно 11,28 млн барелів на добу. Нагадаємо, у грудні минулого року Туреччина імпортувала морем рекордні за всю історію обсяги російської нафти , які досягли 444 тис. барелів на добу.  Індія заявила, що, купуючи дешеву російську нафту, врятувала світ від зростання цін на нафту .

Наводив ракети на шпиталі ЗСУ: у Миколаєві затримали інформатора РФ

10:21:30

Служба безпеки затримала інформатора спецслужб РФ, який збирав розвіддані про Сили оборони у Миколаєві. Росіян цікавили локації військових шпиталів та інших медзакладів, де проходили лікування та реабілітацію українські захисники. Про це повідомила пресслужба СБУ в понеділок, 22 січня.   Зловмисник також намагався виявити місця базування бойових підрозділів ЗСУ та з’ясувати про наявне озброєння. Крім того, він "малював" для росіян схеми оборонних пунктів поблизу ключових мостів, якими могла рухатись військова техніка Сил оборони.   За наявними даними, окупанти розраховували отримати розвідвідомості від свого інформатора для підготовки ракетно-дронових ударів по військовій інфраструктурі Миколаєва.   Співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисника, задокументували його злочинні дії і затримали у власному помешканні.   Ворожим поплічником виявився співробітник місцевого комунального підприємства. Чоловік потрапив у поле зору росіян через свої прокремлівські погляди, які оприлюднював у соцмережах. Через це на нього дистанційно вийшов представник спецслужб РФ і запропонував співпрацю у війні проти України.

Боєць Нацгвардії застрелив чотирьох людей на Донбасі - ДБР

09:22:39

У місті Лиман Донецької області знайшли убитими чотирьох людей - двох правоохоронців і двох цивільних жінок. За підозрою у скоєнні злочину затримали військовослужбовця Національної гвардії. Про це повідомила пресслужба Держаного бюро розслідувань у понеділок, 22 січня.   Зазначається, що вранці 21 січня у Лимані слідчо-оперативну групу поліцейських викликала місцева мешканка через конфлікт з військовослужбовцем. Через певний час з поліцейськими, які виїхали на виклик, зник зв’язок, після цього на місце події поїхала інша група. Правоохоронці виявили тіла двох своїх колег з вогнепальними пораненнями та тіла двох цивільних жінок - пенсіонерки та її дочки.   Повідомляється, що за гарячими слідами за підозрою у вбивстві затримали військовослужбовця Нацгвардії.   За даним фактом відкрили кримінальне провадження за статтею Умисне вбивство та статтею Посягання на життя працівника правоохоронного органу КК України.   Слідчі ДБР встановлюють обставини події. Призначено низку експертиз. Досудове розслідування триває. Нагадаємо, на початку січня у Миколаївські області старшина застрелив з автомата заступника командира роти , а потім покінчив життя самогубством.  У листопаді 2023 року  троє військовослужбовців влаштували п'яну поножовщину в Кам'янці-Подільському. В результаті інциденту одна людина загинула та ще п'ятеро отримали поранення.