Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Путін вимагає знайти закордонне майно Російської імперії

05:30:51

Російський диктатор Володимир Путін розпорядився виділити гроші на пошук, оформлення та юридичний захист закордонної нерухомості, що належить Росії, включаючи період часів СРСР та Російської імперії, повідомляють росЗМІ.   Зазначається, що субсидія на ці цілі буде направлена до Підприємства з управління власністю за кордоном, яке є частиною Управління справами президента Росії. Виділені кошти призначені для покриття витрат, пов'язаних зі "здійсненням пошуку нерухомого майна РФ, колишньої Російської імперії, колишнього СРСР, належним оформленням прав та юридичним захистом цього майна".   У 2021 році правила субсидування на пошук закордонної нерухомості були скориговані, і цей процес перестав бути основою виділення коштів. Новий указ повертає механізм субсидування, наказуючи конкретне уповноважене підприємство здійснювати пошук та забезпечувати юридичний захист російських активів за кордоном.   Можливо, нове майно РФ, якщо воно знайдеться, також буде заморожене, як і інші активи РФ. Як відомо, зараз у США та Європі триває робота над пошуками шляхів передачі заморожених російських активів Україні .   Раніше ЗМІ повідомили, що  США почали термінові переговори про активи РФ . Зокрема, адміністрація Джо Байдена тисне на Британію, Францію, Німеччину, Італію, Канаду та Японію, щоб вони підготували стратегію використання заморожених грошей до другої річниці вторгнення Росії в Україну.

Путін вимагає, щоб у РФ з'явилися вчені "світового рівня" у сфері ШІ

02:54:55

Російський диктатор Володимир Путін доручив завести в країні вчених "світового рівня" у сфері штучного інтелекту. Таке доручення він дав за підсумками конференції Подорож у світ штучного інтелекту у четвер, 18 січня, повідомляє The Moscow Time s.   Згідно з дорученням, комплекс заходів, спрямованих на підготовку вчених-розробників, урядовцям слід запровадити спільно з вишами та Сколківським інститутом. Вони мають прозвітувати перед президентом з доповіддю до 1 вересня.   Уряду, згідно з дорученням Путіна, слід подати пропозиції про додаткове фінансування досліджень та розробок у галузі ШІ за рахунок федерального бюджету. Мета - "створення проривних рішень у галузі штучного інтелекту".   Зазначається, що добиватися "прориву" чиновники мають в умовах скорочення витрат на ШІ та масового від'їзду вчених з Росії. За підрахунками Нової газети, з початку війни не менше 2,5 тисяч дослідників покинули РФ, у тому числі співробітники провідних вишів, таких як МФТІ, МДУ та ВШЕ.   Станом на початок 2022 року кількість вчених у Росії вже була мінімальною за всю сучасну історію -340 тисяч. Порівняно з початком 1990-х кількість дослідників скоротилася майже втричі.   Також повідомляється, що згідно із законом про бюджет, асигнування на федеральний проект "Штучний інтелект" у 2024 році будуть урізані майже на 20% - з 6,4 до 5,2 млрд рублів.   Раніше повідомлялося, що дефіцит бюджету РФ виявився вдвічі гіршим , ніж прогнозував Путін.   Зросла кількість росіян, які прагнуть отримати громадянство Молдови

Більшість членів Конгресу підтримують допомогу Україні - Байден

23:05:25

Більшість у Конгресі підтримує узгодження військової допомоги Україні, проте не виключається негативний результат голосування. Про це заявив президент США Джо Байден, відповідаючи на запитання журналістів про зустріч із членами Конгресу, повідомляє Голос Америки.   "Я вважаю, що більшість членів Конгресу підтримують допомогу Україні. Питання - чи зможе незначна меншість заблокувати її, що було б катастрофою", - зазначив американський лідер.   Сенат США може розглянути фінансування допомоги для України наступного тижня.   Нагадаємо, у жовтні 2023 року Байден звернувся до Конгресу з проханням схвалити додаткове фінансування, зокрема  понад 60 мільярдів доларів для України . Але воно застрягло в Сенаті через суперечності між партіями в питанні безпеки кордону з Мексикою. Американська допомога затримується: що буде з Україною

Справа Гринкевича: суд арештував першого фігуранта

22:37:12

Печерський райсуд Києва в четвер, 18 січня, призначив одному з фігурантів справи щодо поставок неякісного одягу для ЗСУ, у якій фігурують бізнесмен Ігор Гринкевич і його син Роман, арешт із можливістю застави у розмірі 500 мільйонів гривень. Про це повідомила речниця Офісу генпрокурора Надія Максимець, передає Укрїнформ.   "Маємо перше рішення. Клопотання прокурора задоволено, одному з підозрюваних обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 16 березня із заставою 500 мільйонів гривень. Розгляд інших двох клопотань триває", - сказала вона. Для усіх трьох фігурантів справи просять запобіжний захід у вигляді арешту з можливістю внесення застави у 500 мільйонів гривень для кожного.   Нагадаємо, правоохоронці оголосили в розшук одного з членів злочинного угруповання - сина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича - Романа , якого, за інформацією слідства, було викритого на оборудках із закупівлями одягу для ЗСУ.   Наприкінці грудня 2023 року ДБР затримало одного з найбільших постачальників Міноборони - львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича. Він  пропонував 500 тисяч доларів  одному із керівників Головного слідчого управління ДБР. За це підприємець хотів "сприяння" у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування кримінального провадження.   ДБР порушило кілька кримінальних проваджень за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на 1,5 млрд гривень. Міноборони розірвало договори, укладені з Гринкевичем. На майно сім’ї та підконтрольних компаній бізнесмена накладено арешт.

США продовжать бити по хуситах - Байден

22:21:05

  Американські військові продовжать завдавати ударів по підтримуваних Іраном повстанцях-хуситах у Ємені, оскільки останні атаки проти них не зупинили нападів на судна в Червоному морі. Про це заявив президент США Джо Байден в четвер, 18 січня, передає АР.   Під час спілкування з журналістами лідер США заявив, що Сполучені Штати продовжать знищувати військовий потенціал хуситів, коментуючи останні удари, що стались напередодні.   "Коли ви кажете, що вони працюють, чи зупиняють вони хуситів - ні. Чи будуть вони продовжуватись - так", - зазначив Байден. Нагадаємо, з початку війни у секторі Газа єменські хусити, які підтримують ХАМАС,  атакують судна у Червоному морі  та влаштовують ракетні атаки на ізраїльські міста. 12 січня військова авіація та кораблі США та Великобританії  здійснили перші удари по військових об'єктах хуситів у Ємені  у відповідь на атаки на торгові судна у Червоному морі.  США повернули хуситів до переліку світових терористичних організацій через їхній напад на торговельні судна в Червоному морі.

Індія стала третім у світі найбільшим покупцем цивільних літаків

21:56:44

Індія стала третім після США та Китаю найбільшим покупцем цивільних літаків на світовому ринку. Про це повідомив міністр цивільної авіації Джіотірадтія Мадхаврао Шіндія, передає  The Economic Times.   Індійська влада планує довести пасажиропотік в авіаперевезеннях до 300 мільйонів і збільшити до 200 кількість аеропортів у країні до 2030 року. "Вирішенню цього завдання сприяє наше зростання закупівель цивільних літаків. За цим показником Індія вийшла на третє місце у світі", - заявив міністр.   У 2023 році флагманський індійський авіаперевізник Air India розмістив замовлення на купівлю 540 літаків у Boeing та Airbus. Компанія IndiGo розмістила замовлення на покупку майже 500 літаків виробництва Boeing та Airbus. Нещодавно створена індійська авіакомпанія Akasa замовила у закордонних авіавиробників 240 літаків. Нагадаємо, раніше  Індія анонсувала першу місію з вивчення Сонця . У жовтні 2023 року Індія вперше запустила ракету в межах орбітальної місії Gaganyaan . Мова поки йде про безпілотні випробування.