Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Зеленський заявив, що тиск на журналістів неприпустимий

00:39:59

Президент України Володимир Зеленський відреагував на заяви медіаспільноти про системний тиск на журналістів та розслідувачів, зокрема на ситуацію, пов'язану з прослуховуванням та відеозйомкою співробітників проєкту Bihus.Info. Про це у середу, 17 січня, він  згадав  у своєму вечірньому відеозверненні.   "Окремо щодо ситуації з нашими журналістами, зокрема фактом стеження за журналістами. СБУ почала розслідування і з’ясує всі обставини. Будь-який тиск на журналістів неприпустимий", - сказав він.    Раніше в СБУ повідомили, що  розслідують незаконне прослуховування та відеозйомку представників Bihus.Info. У відомстві зазначили, що безперешкодна та прозора діяльність незалежних та професійних ЗМІ є ключовою умовою для прогресу України як демократичної держави. 

Зеленський провів Ставку щодо ситуації на фронті

22:59:36

Президент Володимир Зеленський провів у середу, 17 січня, засідання Ставки верховного головнокомандувача щодо ситуації на основних оперативно-тактичних напрямках на фронті. Про це глава держави повідомив у вечірньому відеозверненні.   "Провів Ставку. Оперативний рівень: ситуація на фронті зараз. Доповідали командувачі. Різні напрямки: схід, південь. Також північ - протидія диверсійним групам, зміцнення кордону", - заявив Зеленський.   За словами президента, "був стратегічний рівень обговорення: наші дії цього року не лише оборонні".   "Україна потребує амбітної, активної перспективи, щоб саме наша держава мала ініціативу, а не ворога, щоб саме від українських дій залежало завершення війни", - сказав глава держави.   "Світ підтримує тих, хто має перспективу. І це фундаментальне завдання - зберегти ініціативу, щоб була можливість ставати сильнішою", - додав Зеленський. Нагадаємо, Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що окупанти не досягли тих цілей, які вони ставили в останні місяці.  Наступ армії Росії зазнає невдачі . Представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький виключив перехід ЗСУ в "глуху оборону" , оскільки росіяни спробують цим скористатися.

Блінкен назвав найкращу відповідь Путіну на війні в Україні

22:37:19

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати зосереджені на тому, щоб зробити все можливе, аби Україна мала все необхідне для того, щоб сильно пройти через цей 2024 рік. Про це він заявив в інтерв'ю CNBC у Давосі.   Блінкен також назвав, яка може бути найкраща відповідь президенту РФ Володимиру Путіну на війні в Україні. За його словами, залучення інвестицій приватного сектора в Україну, допомога інших країн під час відбиття російської агресії та реформи на шляху до Європейського Союзу - це найкраща відповідь Путіну.   "Якщо поєднати ці три речі разом, то можна побачити Україну, яка не лише виживе, але й процвітатиме. Це найкраща відповідь Путіну. І це також найкраща відповідь для нас, тому що це означає, що вони зможуть стати на власні ноги", - заявив Блінкен.   Нагадаємо, раніше  Путін заявив, що державність України може зазнати "непоправного удару" , якщо війна буде тривати. Свою чергу президент України Володимир Зеленський наголосив, що  український народ ніколи не пробачить Путіну .

В Україні відкриють другий у світі GovTech-центр

22:06:19

Віцепрем'єр-міністр з інновацій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, президент Всесвітнього економічного форуму Бьорге Бренде та керівний директор Джеремі Юргенс підписали угоду про відкриття урядового технологічного центру в Києві. Про це урядовець повідомив у Telegram в середу, 17 січня.   "GovTech-центр займатиметься цифровою трансформацією уряду, розвитком електронного врядування та цифрових навичок. Завдяки центру українські стартапери та інноватори зможуть обмінюватися досвідом з іноземними партнерами й прискорювати цифрові реформи в Україні", - зазначив Федоров.   Перший такий центр найближчим часом запрацює в Берліні. Україна стане другою країною у світі, де буде відкрито таку платформу.   "Це доводить, що міжнародні партнери високо оцінюють розвиток інновацій і технологій в Україні. Поступово ми стаємо глобальними лідерами цифрової трансформації урядів і держав", - додав міністр. Нагадаємо, раніше міністр оборони Рустем Умєров обговорив з учасниками IT-коаліції асиметричні відповіді РФ. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що вітчизняні дипломати почали використовувати інструменти штучного інтелекту у своїй роботі.

У Давосі закликали об’єднатись для відновлення економіки України

21:46:17

  Енергетична компанія ДТЕК закликала світових лідерів та інвесторів посилити захист економіки України, створивши умови для надходження приватного капіталу в країну.  Про це  заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в ході Всесвітнього економічного форуму у Давосі.   "Захист нашої економіки - один із найважливіших елементів, необхідних для перемоги в цій війні. В Україні є компанії, які здатні це робити, а також масштабні проєкти, що можуть отримувати фінансування від банків. Проте для їхньої реалізації нині необхідний додатковий капітал, і тут ми сподіваємося на підтримку від урядів та міжнародних фінансових організацій", - сказав він.   За словами Тімченка, Міжнародний валютний фонд може спрямовувати свої потоки фінансування не лише на державні структури. "Настав час звернути увагу на приватний сектор для відновлення української економіки", - додав він. Під час заходу, який був присвячений відновленню українського бізнесу, було створено маніфест із закликом до невідкладних дій від партнерів для захисту економіки України.   Зокрема, в документі закликали іноземні уряди та МФО підвищити фінансування приватного бізнесу України, створити інвестиційну групу для координації внутрішніх та глобальних дій з відродження бізнесу.   Крім того, для відродження українського бізнесу міжнародних інвесторів закликали будувати відносини з українськими партнерами, які мають необхідний досвід, а також працювати з українським бізнесом за межами країни.   Також в рамках маніфесту було сформовано звернення до українського уряду та вітчизняного бізнесу скористатися моментом для прискорення реформ і лібералізації ринків.  Нагадаємо, 16 січня президент Володимир Зеленський узяв участь у зустрічі Керівники великого бізнесу – Україні у межах Всесвітнього економічного форуму в Давосі, де зустрівся з найбільшими інвесторами . Мінекономіки  прогнозує зростання ВВП на 4,6%  у 2024 році. Очікується, що інвестиції зростуть на 29,6% порівняно з 2023 роком, що сформує найбільший позитивний внесок серед компонентів у зростання ВВП.

Нідерланди з Данією підготували для України перші Leopard 2

21:33:58

Перші два з 14 танків Leopard 2, що були придбані Нідерландами та Данією для України, пройшли капітальний ремонт на потужностях німецького оборонного концерну Rheinmetall і готові до відправлення. Про це повідомила глава Міністерства оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен у соцмережі Х.   "Перші два із 14 танків Leopard 2 для України готові до використання. Нідерланди та Данія замовили їх у промисловості. Після підготовки українських військових, сучасні бойові танки будуть доставлені в Україну в найкоротші терміни", - написала вона.   Спочатку танки відправлять до Польщі для навчання українських військовослужбовців. Також, невдовзі Rheinmetall відремонтує наступні 12 танків. Згідно з планом, танки з запчастинами та боєприпасами будуть доставлені в Україну літа. Нагадаємо, в червні 2023 року стало відомо, що Rheinmetall від імені уряду Нідерландів передасть Україні 14 танків Leopard 2 . В грудні уряд Нідерландів прийняв рішення про підготовку перших 18 винищувачів F-16 до передачі Україні . 

Tesla знизила ціни на Model Y по всій Європі

20:52:00

Американський автовиробник Tesla знизив ціни на свої автомобілі Model Y у кількох країнах Європи через тиждень після того, як оголосив про аналогічне зниження цін на Model 3 і Model Y у Китаї. Про це повідомляє CNBC в середу, 17 січня.   Зазначається, що компанія Ілона Маска знизила ціни на автомобілі в Німеччині, Франції, Норвегії та Нідерландах.   У Німеччині задньопривідна модель Model Y тепер продається за 42 990 євро (46 760 доларів), що становить приблизно 4,2% знижки від попередньої роздрібної вартості автомобіля. Model Y Long Range тепер коштує 49 990 євро, що на 8,1% нижче від попередньої ціни, а задньопривідна модель Model Y продається за 42 990 євро, що на 4,2% нижче.   У Франції Tesla знизила ціни на свої автомобілі Model Y на 6,7%, а в Нідерландах Tesla знизила ціни на Model Y до 7,7%. У Норвегії компанія знизила ціни від 5,6% до 7,1%.   Нагадаємо, конкуренція на ринку електромобілів загострюється протягом останнього року, і Tesla стикається з конкуренцією з іншими автовиробниками. Китайський автовиробник BYD витіснив Tesla з позиції найбільшого світового виробника електромобілів у 2023 році. В Україні росте попит на електромобіл і. Лише за листопад 2023 року українці купили 4,3 тис. електроавтомобілів, що майже утричі більше, ніж рік тому.