Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Нідерланди з Данією підготували для України перші Leopard 2

21:33:58

Перші два з 14 танків Leopard 2, що були придбані Нідерландами та Данією для України, пройшли капітальний ремонт на потужностях німецького оборонного концерну Rheinmetall і готові до відправлення. Про це повідомила глава Міністерства оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен у соцмережі Х.   "Перші два із 14 танків Leopard 2 для України готові до використання. Нідерланди та Данія замовили їх у промисловості. Після підготовки українських військових, сучасні бойові танки будуть доставлені в Україну в найкоротші терміни", - написала вона.   Спочатку танки відправлять до Польщі для навчання українських військовослужбовців. Також, невдовзі Rheinmetall відремонтує наступні 12 танків. Згідно з планом, танки з запчастинами та боєприпасами будуть доставлені в Україну літа. Нагадаємо, в червні 2023 року стало відомо, що Rheinmetall від імені уряду Нідерландів передасть Україні 14 танків Leopard 2 . В грудні уряд Нідерландів прийняв рішення про підготовку перших 18 винищувачів F-16 до передачі Україні . 

Tesla знизила ціни на Model Y по всій Європі

20:52:00

Американський автовиробник Tesla знизив ціни на свої автомобілі Model Y у кількох країнах Європи через тиждень після того, як оголосив про аналогічне зниження цін на Model 3 і Model Y у Китаї. Про це повідомляє CNBC в середу, 17 січня.   Зазначається, що компанія Ілона Маска знизила ціни на автомобілі в Німеччині, Франції, Норвегії та Нідерландах.   У Німеччині задньопривідна модель Model Y тепер продається за 42 990 євро (46 760 доларів), що становить приблизно 4,2% знижки від попередньої роздрібної вартості автомобіля. Model Y Long Range тепер коштує 49 990 євро, що на 8,1% нижче від попередньої ціни, а задньопривідна модель Model Y продається за 42 990 євро, що на 4,2% нижче.   У Франції Tesla знизила ціни на свої автомобілі Model Y на 6,7%, а в Нідерландах Tesla знизила ціни на Model Y до 7,7%. У Норвегії компанія знизила ціни від 5,6% до 7,1%.   Нагадаємо, конкуренція на ринку електромобілів загострюється протягом останнього року, і Tesla стикається з конкуренцією з іншими автовиробниками. Китайський автовиробник BYD витіснив Tesla з позиції найбільшого світового виробника електромобілів у 2023 році. В Україні росте попит на електромобіл і. Лише за листопад 2023 року українці купили 4,3 тис. електроавтомобілів, що майже утричі більше, ніж рік тому.

ЗМІ назвали місце проведення Глобального саміту миру

20:31:16

Швейцарія обрала Женеву місцем проведення запланованого Глобального саміту щодо запропонованої Україною Формули миру. Про це повідомило агентство Keystone-SDA з посиланням на джерела з Федеральної ради Швейцарії.   Офіційно швейцарська та українська сторони не повідомляли багато деталей про те, де відбудеться майбутня зустріч на найвищому рівні стосовно Формули миру.   Швейцарія погодилась організувати саміт на прохання України, про що обидві держави оголосили 15 січня під час візиту президента Володимира Зеленського до Берна.   Країни вже почали роботу над зустріччю, але низка деталей ще не були узгоджені. Зеленський натякнув, що Росію на Глобальний саміт миру запрошувати не будуть.   Нагадаємо, 14 січня у швейцарському Давосі відбулася зустріч на рівні радників з національної безпеки щодо української Формули миру. Участь взяли понад 80 країн та міжнародних організацій, вони розглянули другу п’ятірку пунктів української Формули миру та провели дві спеціальні сесії.  Китай пропустив цю зустріч .   Очікувалось, що у Давосі відбулась остання зустріч такого рівня перед проведенням Глобального саміту миру.

Путін воюватиме до самої смерті - Кулеба

19:51:08

Президент країни-агресора РФ Володимир Путін буде вести різні війни, поки не помре. Говорити з ним немає ніякого сенсу. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на дискусії у Давосі 17 грудня,  повідомляє Укрінформ.   "Путін чітко сказав два дні тому: "Ми не збираємося віддавати те, чого ми досягнули". Який сенс говорити з ним?... Я думаю, що він буде вести різні війни, доки не помре. Нам просто треба зрозуміти одне: ми - не лише українці, а й люди, які захищають певні правила - несемо історичну відповідальність за те, щоб виграти цю війну", - сказав він.   Кулеба також порівняв війну з Росією із боротьбою з пандемією і підготовкою до нових вірусів.   "Не можна перестати боротися з пандемією, тому що "ми втомилися від того, щоб придумувати нові вакцини". Ви ж не кажете: "Ну, все! Я більше не буду цим займатися! Я втомився викидати гроші". На кону життя людства та у цій війні на кону світовий порядок, яким ми його знаємо. Тому ми повинні інвестувати знову і знову, адже це робить і ворог", - заявив міністр. Нагадаємо, напередодні Путін заявив, що державність України може зазнати "непоправного удару" , якщо війна буде тривати. Свою чергу президент України Володимир Зеленський наголосив, що український народ ніколи не пробачить Путіну .

Закон про мобілізацію: омбудсмен назвав антиконституційні пункти

19:36:42

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв'ю NV назвав положення законопроєкту про мобілізацію, які суперечать Конституції та порушують міжнародні зобов’язання України та права людей.   Прямим порушенням Конституції омбудсмен назвав додаткові повноваження Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які додаються в запропонованій редакції законопроєкту. "ТЦК - це є військові підрозділи. Згідно з Конституцією, військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України, навіть якщо юридично у нас введений воєнний статус. Це пряма норма нашої Конституції. Я, наприклад, не зрозумів: якщо у нас всі бачать проблеми по діяльності саме ТЦК, то чому ми додаємо їм повноваження, щоб вони перевіряли документи?" - сказав Лубінець. За його словами, перевіряти документи мають право Національна поліція, Державна прикордонна служба, Національна гвардія. "Але точно не військові", - наголосив омбудсмен.   Також уповноважений ВР застеріг щодо пункту, за яким керівник ТЦК своїм рішенням може впливати на те, чи буде громадянин України розпоряджатись своїм майном в повному об'ємі, чи ні. На його думку,  це нонсенс, коли військовий приймає рішення, що хтось не може продати свою квартиру.   "Для цього, знову ж таки, є відповідні органи виконавчої влади. Прописуйте це, якщо ви через цю призму хочете збільшити потік мобілізованих в Україні", - додав Лубінець.   Третє застереження омбудсмена стосується осіб з інвалідністю третьої групи, яких законопроєкт пропонує залучати до війська. За його словами, це порушує ратифіковану Україною конвенцію ООН та чинне законодавство.    Лубінець сподівається, що всі застереження і зауваження, які були висловлені офіційно та направлені на профільний комітет, будуть враховані. 

Україна не піде у "глуху оборону" на фронті - ГУР

19:11:34

  Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький виключив перехід Збройних сил у "глуху оборону", оскільки росіяни спробують цим скористатися. Про це генерал-майор заявив на брифінгу у швейцарському Давосі, в середу, 17 січня.   "Ніхто зараз не говорить про "глуху оборону", а тим більше про припинення вогню. Тому що будь-яке припинення вогню РФ намагатиметься використати для поліпшення тактичного положення і набуття більшої спроможності для відновлення чи відкриття нових напрямків", - сказав він.   Представник ГУР наголосив, що, навіть попри складні погодні умови, бойові дії будуть продовжені.   "Ми просто не можемо допустити того, щоб ми втратили свою територію через бездіяльність", - підкреслив Скібіцький. Нагадаємо, за даними ГУР,  щодня до лав російської армії приходить близько 1000-1100 осіб – приблизно 30 тисяч в місяць. У росіян є мотивація йти в армію – це заробітна плата, особливо в кризових регіонах, де або низькі зарплати, або взагалі немає робочих місць. Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що окупанти не досягли тих цілей, які вони ставили в останні місяці. Наступ армії Росії зазнає невдачі .