Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

РФ формує загони найманців для відправки в Африку - ГУР

16:19:35

Росія формує загони так званих "військових інструкторів" для подальшої відправки до країн Африки з метою розширення впливу на цій території. Про це повідомило  Головне управлінні розвідки Міністерства оборони України в середу, 17 січня.   За даними української розвідки, "наполегливий рекрутинг" Москва проводить і на тимчасово окупованих територіях України, зокрема - в тимчасово окупованому Криму. Контракти пропонують підписувати військовим запасу армії РФ - спеціалістам з обслуговування систем протиповітряної оборони російського виробництва, військовим морякам та деяким іншим фахівцям військово-технічної сфери.   Угоди розраховані на декілька років із місячною зарплатою, співмірною грошовому забезпеченню російських загарбників, які воюють проти України. Найманців приваблюють не лише високими заробітками, а й можливістю уникнути участі у війні проти України.   "Метою відправки відповідного контингенту Москва вбачає розширення свого впливу в Африці", - зазначили в ГУР.  Раніше повідомлялося, що Росія після залучення ПВК Вагнер заробила понад 2,5 мільярда доларів на торгівлі африканським золотом з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

CБУ відкрила справу через прослуховування Bihus.Info

16:02:58

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників журналістського проєкту Bihus.Info. Про це повідомила пресслужба СБУ в середу, 17 січня. Кримінальне провадження відкрите за статтею незаконного придбання, збуту або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації. "На переконання СБУ, прозора і безперешкодна робота незалежних і фахових ЗМІ є важливою умовою розвитку України, як демократичної держави. Подібним фактам стеження слід дати правову оцінку, незалежно від того, були чи ні в матеріалах прихованої зйомки оприлюднені факти можливого порушення закону, які стосуються обігу наркотичних речовин", - йдеться у заяві СБУ.   Нагадаємо, напередодні у мережі з'явилося відео, на якому співробітники Bihus.Info нібито вживають наркотики на новорічному корпоративі. Засновник проєкту Денис Бігус заявив, що на відео - частина команди, а саме оператори. Журналісти, за його словами, наркотики не вживали.   "Команда усвідомлює всю жесть ситуації. Звісно, прослуховування і спостереження були незаконними, а цілі тих, хто записував, зрозумілі. Та це не є виправданням тому, що ми побачили на відео - а саме вживанню заборонених речовин кількома нашими колегами", - зазначили в команді.   За словами Бігуса, за членами команди Bihus.Info стежили близько року. А новорічний корпоратив "став частиною операції силовиків". Нагадаємо, раніше видання The Wall Street Journal писало, що найбагатша людина світу, американський бізнесмен Ілон Маск відвідує закриті вечірки, під час яких вживає наркотичні засоби .  Мільярдер заперечив розповсюджену інформацію .

Черги на кордоні: в ДПСУ розповіли про проблемні напрямки

15:33:19

У чергах на кордонах України станом на 17 січня стоять понад 2000 вантажівок, блокування наразі фіксується лише на території Румунії у напрямку українських пунктів пропуску Порубне та Красноїльськ. Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, передає  Укрінформ.   За даними польських прикордонників, в чергах на чотирьох напрямках в бік України перебувають 1900 вантажівок, найбільше - навпроти пункту пропуску Шегині.   Залишається також черга на території Словаччини в бік України на напрямку пункту пропуску Ужгород та черга з вантажівок на території Угорщини на напрямку пункту пропуску Тиса - 430 та 500 вантажівок відповідно.   Блокування вантажівок відмічається наразі лише на території Румунії у напрямку українських пунктів пропуску Порубне та Красноїльськ. Міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака в ефірі RMF заявив, що ситуація на розблокованих пунктах пропуску на польсько-українському кордоні стабілізується найближчим часом. Черги вантажівок повинні зникнути за декілька днів.   Нагадаємо, вчора, 16 січня, на території Польщі припинилося блокування напрямків пунктів пропуску Рава-Руська - Гребенне, Краківець - Корчова, Ягодин - Дорогуськ. Раніше був розблокований рух на напрямку пункту пропуску Шегині - Медика. Мінінфраструктури Польщі підписало угоду з організаторами блокади , згідно з якою протестувальники призупиняють до 1 березня свій протест, а до цього часу польський уряд зобов’язується розв'язувати їхні проблеми.   Україна пішла на зустріч Польщі щодо скасування електронної черги для порожніх фур на польській реєстрації, які повертаються з України. Також термін перебування в Україні польських вантажівок продовжили з 20 до 60 днів.