Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

ЄС почав працювати над пропозиціями щодо заморожених активів РФ

20:34:10

Європейський Союз почав технічні роботи по реалізації пропозицій щодо використання заморожених російських активів в інтересах України. Про це повідомив міністр фінансів Бельгії Вінсент ван Петтегем на пресконференції у Брюсселі у вівторок, 16 січня. "Робота на технічному рівні розпочалася, і ми прагнемо досягти швидкого прогресу", - сказав він.   За словами міністра, Фінансова рада ЄС наразі зосередилася на двох ключових питаннях: макрофінансовій підтримці України та заморожених російських активах, які можна використати в інтересах України.   "У нас сьогодні був дуже конструктивний обмін думками щодо економічних та фінансових наслідків російської агресії проти України. Був круглий стіл, де всі чітко заявили і висловили підтримку Україні", - сказав глава Мінфіну Бельгії.   Ван Петтегем зазначив, що у ЄС вже завершують роботу над так званим українським фондом, який допоможе продовжити фінансову підтримку для Києва. Нагадаємо, спецпредставник США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер заявила, що рішення про використання заморожених активів Росії для потреб України має бути колективним, а це означає тривалу підготовчу роботу. Раніше ЗМІ повідомили, що  США почали термінові переговори про активи РФ . Зокрема, адміністрація Джо Байдена тисне на Британію, Францію, Німеччину, Італію, Канаду та Японію, щоб вони підготували стратегію використання заморожених грошей до другої річниці вторгнення Росії в Україну.

Генштаб розповів про успіхи ЗСУ на фронті

19:55:37

Протягом доби відбулось 85 бойових зіткнень. На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 15 атак російських загарбників. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в вечірньому зведенні у вівторок, 16 січня. Загалом ворог завдав два ракетних та 13 авіаційних ударів, здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.   На Куп’янському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. На Лиманському напрямку захисники відбили дев'ять атак окупантів в районах Тернів, Ямполівки, Торського Донецької області та ще 15 атак біля Макіївки, Білогорівки Луганської області та північніше Григорівки, Веселого Донецької області.  На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито шість атак росіян в районах Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. На Авдіївському напрямку ЗСУ відбито 15 атак ворога поблизу Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 15 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області. Тут окупанти, за підтримки авіації, намагалися покращити тактичне положення.    На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах  Красногорівки, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. На цьому напрямку загарбники, за підтримки авіації, 16 разів безуспішно намагалися прорвати оборону українських військ.    На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. На Запорізькому напрямку захисники відбили атаку окупантів західніше Вербового Запорізької області, де противник безуспішно намагався відновити втрачене положення.   Росіяни не відмовляються від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник шість разів безуспішно штурмував позиції українських військ.   Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.   Підрозділами ракетних військ завдано ураження по району зосередження особового складу,  пункту управління та складу боєприпасів противника.  Нагадаємо, за минулу добу ЗСУ ліквідували 1110 окупантів . Таким чином, загальні бойові втрати росіян станом на 16 січня склали близько 372 тисяч 090 осіб. 

Покарання для Угорщини: Фіцо пообіцяв Орбану імунітет

19:05:18

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо пообіцяв угорському колезі Віктору Орбану ветувати будь-які рішення, спрямовані на обмеження прав Угорщини в Європейському Союзі. Про це пише SITA у вівторок, 16 січня.   Глава словацького уряду коментував наміри Європейського парламенту ухвалити резолюції із критикою ситуації з верховенством права у Словаччині та Угорщині, зокрема наміри позбавити останню права голосу в ЄС. Фіцо зазначив, що ніколи б не погодився з тим, щоб країну карали за те, що вона "бореться за свій суверенітет і за свої національні інтереси".   "Я, Роберт Фіцо, прем'єр-міністр Словаччини, заявляю, що ніколи не погоджуся з такою атакою на Угорщину, оскільки це суперечить моїм поглядам на важливість суверенітету і захисту національно-державних інтересів окремих країн-членів ЄС", - наголосив він. Обмеження прав Угорщини вимагає згоди всіх країн-членів Європейського Союзу. Нагадаємо, минулого тижня депутат Європарламенту  ініціював петицію про позбавлення Угорщини права голосу в Раді ЄС  9 січня. Відповідну петицію підтримали 120 євродепутатів із різних політичних груп і з кількох держав-членів.   Петиція з'явилась після того, як голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що достроково залишить свою посаду, щоб балотуватися в Європарламент. Як ЄС планує нейтралізувати поганий вплив Орбана на рішення щодо України

Рух вантажівок відновлено: поляки розблокували пункт пропуску Рава-Руська

18:33:20

Польські перевізники завершили блокування перед пунктом пропуску Рава-Руська, рух вантажівок відновлено. Заблокованим лишається один ПП на кордоні з Польщею - Ягодин-Дорогуськ. Про це повідомила пресслужба ДПСУ у вівторок, 16 січня.   "За інформацією, отриманою від Прикордонної варти Польщі сьогодні близько 16:00 (за київським часом) завершилася акція протесту перед пунктами пропуску Краківець-Корчова та Рава-Руська-Гребенне", - ідеться у дописі.   Зазначається, що оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі.   Прикордонники спільно з працівниками контрольних служб працюють, аби забезпечити пропуск  максимальної кількості вантажівок.   На даний час на вʼїзд в Україну перед цими пунктами пропуску очікують майже 700 вантажівок. Водіїв та перевізників просять врахувати цю інформацію під час планування міжнародних перевезень. Раніше стало відомо, що польські протестувальники розблокували пункт пропуску Корчова - Краківець .  Нагадаємо, Міністерство інфраструктури Польщі  підписало угоду  з організаторами блокади пунктів пропуску на кордоні з Україною. Протестувальники погодилися призупинити свій протест принаймні до 1 березня, чекаючи на розв'язання своїх проблем новим урядом Польщі.