Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Умєров назвав стратегічну мету України

22:33:25

Вихід на кордони 1991 року залишається стратегічним завданням України. Про це заявив міністр оборони України Рустем Умєров на брифінгу в Давосі в неділю, 14 січня, передає Інтерфакс-Україна.   "Я б лише уточнив, що стратегічна мета України - дістатися до кордону 1991 року. Військові цілі можуть бути різними. Якщо росіяни продовжать чинити тиск, якщо вони й далі будуть не зачеплені санкціями, вони будуть купувати нафту і газ, будуть купувати сталь і метали, будуть купувати хімікати й мінерали, і всі матеріали з них будуть купувати, це зажадає від нас більше ресурсів", - сказав він.   Умєров наголосив, що Україна боротиметься доти, доки не досягне стратегічної мети й для цього їй потрібна партнерська підтримка. Нагадаємо, сьогодні у швейцарському Давосі  відбулася четверта зустріч радників із питань нацбезпеки  та політичних радників щодо української Формули миру. Участь у заході взяли представники 81 країни та міжнародних організацій.  Китай проігнорував зустріч . Умєров запропонував створити міжнародну групу з виведення армії Росії з України .

Ми маємо потенціал перемогти - Зеленський

21:49:26

Україна матиме більше дронів і засобів радіоелектронної боротьби. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні в неділю, 14 січня.   "Перші два тижні цього року вже додали Україні сили й можливостей. Є нові пакети підтримки для наших воїнів. Є дуже потрібні домовленості про спільне виробництво зброї та снарядів, особливо чутливе питання - дрони. Дронів буде більше", - сказав глава держави.   За словами Зеленського, готуються чергові хороші новини щодо ППО. "Пам’ятаємо про ракети, про засоби радіоелектронної боротьби - буде більше. І незмінно, місяць за місяцем нарощуємо наше, українське виробництво артилерії", - додав президент.   "Україна має достатній потенціал, щоб пройти цей важкий шлях війни. Ми маємо потенціал, щоб об’єднувати світ. Маємо потенціал перемогти. Головне - вірити у свої сили. І вірити в Україну", - наголосив Зеленський. Нагадаємо, раніше президент дорікнув Заходу через нестачу ППО . Глава держави заявив, що якби партнери передали Україні сім систем Patriot, то в Одесі, Харкові та Херсоні не гинули б люди.

Місцеві громади можуть купувати засоби РЕБ для захисту - Ігнат

21:16:48

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат запропонував місцевим громадам закуповувати засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ) для захисту від ворожих ракет і дронів у цивільних виробників. Про це він заявив в ефірі телемарафону в неділю, 15 січня.   "Це стандартна практика (протидія ворожим повітряним атакам за допомогою засобів радіоелектронної боротьби - ред.). У нас є підприємства, які давно цим займаються. Зараз чимало цивільних підприємств долучені до виготовлення систем РЕБ", - сказав Ігнат.   За словами спікера Повітряних сил, нині в цьому напрямі ведеться активна робота.   "І це те, що можуть закуповувати місцеві громади, залучати ресурс. Зброю ж не купиш - стрілецьку, гармати, і ППО не купиш, але системи РЕБ, зокрема цивільних виробників, якщо вони робочі, їх треба перевіряти - це допомагає зберегти життя. І від дронів працює РЕБ, і може впливати на засоби повітряного нападу противника. Ракета може бути відведена, не долетіти до своєї цілі", - зазначив Ігнат.   Він додав, що зараз керівники певних компаній уже думають про свій особистий захист, щоб захистити свої об'єкти. "Це вже робиться... За цим майбутнє. Не потрібно витрачати дорогі ракети, якщо можна таким чином зупинити ворога", - заявив речник Повітряних сил. Нагадаємо, в ніч на 13 січня  Повітряні сили ЗСУ застосували РЕБ проти російських ракет . Понад 20 не досягли своїх цілей, внаслідок активної протидії засобами радіоелектронної боротьби.  8 січня українські воїни знищили російський комплекс орбітального подавлення супутників Тірада-2 на Донецькому напрямку

Виверження вулкану в Ісландії: лава дісталася міста

20:58:41

На південному заході Ісландії в неділю, 14 січня, почалося виверження вулкана. Лава досягла невеликого рибальського містечка Гріндавік. Про це повідомляє  RUV.   Лава досягла вулиць міста та охопила частину спершу одного будинку, який спалахнув, а потім і іншого. Ніхто з людей не постраждав. Майже 4000 населення Гріндавіка завчасно евакуювали.   Незадовго до того, як лава дісталась до міста, нова тріщина з’явилась всього за 50 метрів до найближчих будинків населеного пункту.   Мер Гріндавіка Фаннар Юнассон раніше назвав виверження вулкана "великим і серйозним шоком для населення". Він пояснив, що виверження відбувається достатньо близько, тому лаві залишиться подолати відносно короткий шлях до міста.    Президент Ісландії Ґудні Йоганнессон заявив, що життю людей нічого не загрожує, хоча інфраструктура може бути під загрозою. 

У Генштабі розповіли, що відбувається на фронті

20:40:41

Протягом доби на фронті відбулося 86 боєзіткнень, на Авдіївському напрямку українські військові відбили 22 атаки, на Мар’їнському - 15, на Лиманському - 14. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ в вечірньому зведенні в неділю, 14 січня.   Зазначається, що загалом ворог завдав три ракетних та 60 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.   На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили три атаки в районах Синьківки та Петропавлівки Харківської області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону. На Лиманському напрямку захисниками відбито 14 атак біля Макіївки, Білогорівки Луганської області та Верхньокам’янського Донецької області, де окупанти намагалися покращити тактичне положення.    На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито п'ять атак противника поблизу Кліщіївки та Андріївки Донецької області. На Авдіївському напрямку захисниками відбито дев'ять атак росіян в районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 13 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області. Тут окупанти, за підтримки авіації, безуспішно намагалися покращити тактичне положення.   На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут ворог, за підтримки авіації, 15 разів безуспішно намагався прорвати оборону українських військ.    На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. На Запорізькому напрямку захисниками відбито дев'ять атак поблизу Червоного, західніше Вербового та Роботиного Запорізької області, де росіяни безуспішно намагалися відновити втрачене положення.    Війська РФ не відмовляються від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив шість безуспішних штурмових дій. Українські воїни й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.   Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по чотирьох районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян. Також силами та засобами протиповітряної оборони знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59 .   Підрозділами ракетних військ завдано ураження по трьох районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, засобу протиповітряної оборони та двох складах боєприпасів противника. Нагадаємо, раніше командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що росіяни не досягли тих цілей, яких вони ставили в останні місяці . Наступ армії Росії зазнає невдачі.

Зеленський завтра відвідає Швейцарію з робочим візитом

20:27:47

Президент Володимир Зеленський в понеділок, 15 січня, розпочне робочий візит до Швейцарії. Про це повідомила пресслужба Офісу президента.   У межах візиту глава держави зустрінеться з головами обох палат парламенту, лідерами партій та президенткою Швейцарії.   Крім того, президент візьме участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі та проведе низку двосторонніх зустрічей.  Нагадаємо, раніше організатори Всесвітнього економічного форуму анонсували очний виступ Зеленського на одному з заходів 16 січня. Як повідомлялося, 14 січня в Давос  відбулася четверта зустріч радників із питань нацбезпеки  та політичних радників щодо української Формули миру. Участь у заході взяли представники 81 країни та міжнародних організацій.  Китай проігнорував зустріч .   Представник Швейцарії у Давосі заявив, що  до переговорів про настання миру в Україні має бути залучена Росія . 

Умєров презентував у Давосі 6-й пункт Формули миру

20:02:32

Міністр оборони Рустем Умєров запропонував створити міжнародну робочу групу на рівні міністрів оборони та радників з питань нацбезпеки, щоб спільно напрацювати механізм виведення військ Росії з України. Про це глава Міноборони повідомив у Facebook в неділю, 14 січня.   Відповідну пропозицію очільник відомства вніс на четвертій зустрічі радників з питань нацбезпеки щодо української Формули миру, презентувавши учасникам 6-ий пункт ініціативи: Виведення російських військ з території України.   За словами Умєрова, запропонована президентом Володимиром Зеленським Формула миру на сьогодні обʼєднує вже 83 країни світу.   На зустрічі радників міністр наголосив на неможливості говорити про відновлення суверенітету й територіальної цілісності України без повного виведення та роззброєння російських військ і терористичних угруповань із тимчасово окупованих територій.

Президент Мальдівів закликав Індію вивести війська з островів

19:27:28

Президент Мальдівів Мохамед Муїцзу закликав уряд Індії вивести свої війська з островів до 15 березня. Про це повідомляє The Telegraph в неділю, 14 січня.   Ця заява прозвучала після того, як обидві сторони обговорювали пошук взаємного рішення, щоб забезпечити продовження роботи індійських військових в острівній державі. Сторони вирішили створити групу з цього питання після зустрічі прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді та президента Мальдівів на полях саміту COP28 у Дубаї минулого місяця.   17 листопада 2023 року Муїцзу склав присягу як новий президент Мальдівів. Через день після вступу на посаду він закликав вивести індійських військових з Мальдівів.   "Ми можемо бути маленькими, але це не дає вам (Індії - ред.) права залякувати нас", - заявив він.   Муїцзу також оголосив про плани зменшити залежність країни від Індії, включаючи забезпечення імпорту основних продовольчих товарів, медикаментів і витратних матеріалів з інших країн. Кількість індійських військ на Мальдівах невідома. Угода між Індією та урядом колишнього президента Мальдівів мала секретний характер. Відомо, що індійські військові керують двома гелікоптерами та допомагають у пошуково-рятувальних операціях для людей, які опинились на мілині або зазнали лиха на морі. Нагадаємо, у 2022 році президент Шрі-Ланки Готабая Раджапакса втік із країни на тлі масових протестів через економічну кризу. Заробіток на кризах. Розквіт Індії

Енергетики повернули світло до восьми населених пунктів Донеччини

18:46:27

Упродовж 12 та 13 січня енергетики ДТЕК повернули світло мешканцям восьми населених пунктів Донецької області, що постраждали від російських обстрілів. Про це повідомила пресслужба компанії у неділю, 14 січня.  "Попри постійну небезпеку, фахівцям ДТЕК Донецькі електромережі протягом двох діб вдалося повернути електропостачання 7013 родинам у восьми населених пунктах Донеччини", - зазначили енергетики. Нагадаємо, за перший тиждень 2024 року ремонтно-відновлювальні бригади ДТЕК підключили до електрики 554 тисяч споживачів , що постраждали через обстріли окупантів у Києві, Київській, Донецькій та Дніпропетровській областях.    За грудень 2023 року енергетикам ДТЕК довелося відновлювати електропостачання для 463 тисяч споживачів , що лишилися світла внаслідок російських обстрілів.

Біля Кривого Рогу збили російську ракету

18:35:34

У Криворізькому районі Сили оборони збили російську ракету. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак у Telegram в неділю, 14 січня. "У Криворізькому районі працювала ППО. Наші захисники збили ворожу ракету", - написав він.   Повітряні сили ЗСУ о 16:55 повідомили, що повітряна тривога в Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій областях пов’язана з активністю ворожої тактичної авіації. Після цього з’явилося повідомлення "Кривий Ріг - в укриття!"   Нагадаємо, раніше президент Володимир  Зеленський дорікнув Заходу через нестачу ППО . Глава держави заявив, що якби партнери передали Україні сім систем Patriot, то в Одесі, Харкові та Херсоні не гинули б люди. Наразі в України немає повноцінного захисту ППО від російських атак , а також особливо не вистачає систем захисту від балістичних ракет, зазначи президент.

Китай треба залучити до переговорів України з РФ - МЗС Швейцарії

18:24:09

  Китай має бути залучений до зусиль, спрямованих на припинення війни між Україною та Росією. Про це заявив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс, передає Reuters.   "Китай відіграє важливу роль. Ми повинні знайти шляхи співпраці з Китаєм у цьому питанні", - сказав він.   Зауважимо, що Китай не був представлений на зустрічі радників з нацбезпеки щодо української Формули миру в Давосі.   Це вже четверта подібна зустріч, організована Україною, яка, за словами Кассіса, має прокласти шлях до переговорів між Москвою та Києвом про припинення війни.   "Мир для українського народу вкрай необхідний... Ми повинні зробити все, щоб закінчити цю війну", - сказав глава МЗС Швейцарії,  додавши, що поки що Росія й Україна не бажають йти на поступки. Нагадаємо, Кассіс заявив, що до переговорів про настання миру в Україні має бути залучена Росія . За його словами, "без Росії рішення не існує".

Китай пропустив зустріч щодо Формули миру України

16:41:45

Представника Китаю не було серед учасників четвертої зустрічі радників з нацбезпеки щодо української Формули миру у неділю, 14 січня, в Давосі. Про це повідомила Європейська правда.   Серед учасників сьогоднішньої давоської зустрічі була 81 країна та міжнародна організація , однак Китаю серед них не було, попри те, що Пекін отримав запрошення. Відсутність КНР виданню підтвердили два джерела.    За їх даними, місцем чергової зустрічі щодо Формули миру навмисне обрали Давос для того, аби вона відбувалась у місці, де представники Китаю зараз перебувають - у Давосі в ці дні проходить Всесвітній економічний форум. Однак Пекін відмовився від участі.   Глава Офісу президента Андрій Єрмак у коментарі на запитання ЄП з приводу учасників зустрічі заявив, що країни Заходу і Глобального Півдня беруть активну участь.    "В нас зростає кількість учасників - вже понад 80 країн та міжнародних організацій, у попередній зустрічі на Мальті було 66", - сказав він, наголосивши, що "дуже багато країн висловлюють свою думку, особливо Глобального Півдня".   Нагадаємо, що із чотирьох зустрічей щодо Формули миру представник Китаю брав участь в одній, яка пройшла торік на початку серпня в Джидді. Глава МЗС Дмитро Кулеба тоді називав участь Китаю "історичною перемогою" .   На наступній зустрічі, що пройшла восени на Мальті, Китай не був присутній. В Офісі президента пояснили це "розбіжністю графіків".