Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Біля Кривого Рогу збили російську ракету

18:35:34

У Криворізькому районі Сили оборони збили російську ракету. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак у Telegram в неділю, 14 січня. "У Криворізькому районі працювала ППО. Наші захисники збили ворожу ракету", - написав він.   Повітряні сили ЗСУ о 16:55 повідомили, що повітряна тривога в Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій областях пов’язана з активністю ворожої тактичної авіації. Після цього з’явилося повідомлення "Кривий Ріг - в укриття!"   Нагадаємо, раніше президент Володимир  Зеленський дорікнув Заходу через нестачу ППО . Глава держави заявив, що якби партнери передали Україні сім систем Patriot, то в Одесі, Харкові та Херсоні не гинули б люди. Наразі в України немає повноцінного захисту ППО від російських атак , а також особливо не вистачає систем захисту від балістичних ракет, зазначи президент.

Китай треба залучити до переговорів України з РФ - МЗС Швейцарії

18:24:09

  Китай має бути залучений до зусиль, спрямованих на припинення війни між Україною та Росією. Про це заявив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс, передає Reuters.   "Китай відіграє важливу роль. Ми повинні знайти шляхи співпраці з Китаєм у цьому питанні", - сказав він.   Зауважимо, що Китай не був представлений на зустрічі радників з нацбезпеки щодо української Формули миру в Давосі.   Це вже четверта подібна зустріч, організована Україною, яка, за словами Кассіса, має прокласти шлях до переговорів між Москвою та Києвом про припинення війни.   "Мир для українського народу вкрай необхідний... Ми повинні зробити все, щоб закінчити цю війну", - сказав глава МЗС Швейцарії,  додавши, що поки що Росія й Україна не бажають йти на поступки. Нагадаємо, Кассіс заявив, що до переговорів про настання миру в Україні має бути залучена Росія . За його словами, "без Росії рішення не існує".

Китай пропустив зустріч щодо Формули миру України

16:41:45

Представника Китаю не було серед учасників четвертої зустрічі радників з нацбезпеки щодо української Формули миру у неділю, 14 січня, в Давосі. Про це повідомила Європейська правда.   Серед учасників сьогоднішньої давоської зустрічі була 81 країна та міжнародна організація , однак Китаю серед них не було, попри те, що Пекін отримав запрошення. Відсутність КНР виданню підтвердили два джерела.    За їх даними, місцем чергової зустрічі щодо Формули миру навмисне обрали Давос для того, аби вона відбувалась у місці, де представники Китаю зараз перебувають - у Давосі в ці дні проходить Всесвітній економічний форум. Однак Пекін відмовився від участі.   Глава Офісу президента Андрій Єрмак у коментарі на запитання ЄП з приводу учасників зустрічі заявив, що країни Заходу і Глобального Півдня беруть активну участь.    "В нас зростає кількість учасників - вже понад 80 країн та міжнародних організацій, у попередній зустрічі на Мальті було 66", - сказав він, наголосивши, що "дуже багато країн висловлюють свою думку, особливо Глобального Півдня".   Нагадаємо, що із чотирьох зустрічей щодо Формули миру представник Китаю брав участь в одній, яка пройшла торік на початку серпня в Джидді. Глава МЗС Дмитро Кулеба тоді називав участь Китаю "історичною перемогою" .   На наступній зустрічі, що пройшла восени на Мальті, Китай не був присутній. В Офісі президента пояснили це "розбіжністю графіків".

Україна і Румунія почали переговори з гарантій безпеки

16:08:18

Україна почала переговори з Румунією щодо угоди про гарантії безпеки для нашої країни. Про це повідомила пресслужба глави держави в неділю, 14 січня.   На полях четвертої зустрічі радників з питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо реалізації Формули миру у швейцарському Давосі українська сторона за участю керівника Офісу президента Андрія Єрмака розпочала двосторонні переговори з державним секретарем МЗС Румунії Юліаном Фото щодо укладення двосторонньої угоди про безпеку.   Переговори розпочато за дорученням президента Володимира Зеленського в межах спільної декларації G7 щодо підтримки України.   "Це стало логічним продовженням домовленостей за результатами телефонної розмови президентів України та Румунії від 9 січня 2024 року та кроком на виконання спільної декларації лідерів обох держав від 10 жовтня 2023 року", - йдеться в повідомленні. Румунія стала 9-ю країною, яка започаткувала з Україною двосторонні безпекові переговори та підтвердила непохитну підтримку незалежності й територіальної цілісності нашої держави, а також її європейського та євроатлантичного шляху.   Сторони обговорили основні елементи майбутньої двосторонньої безпекової угоди та погодили модальності подальших переговорів. Нагадаємо, у липні 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі  країни G7 схвалили декларацію , яка передбачає довгострокову підтримку України у сфері безпеки та економіки. До цієї декларації G7 може приєднатися будь-яка країна, яка на двосторонньому рівні офіційно погодиться надати ті чи інші гарантії Україні. 12 січня  Україна і Велика Британія підписали угоду у сфері безпеки . За словами Зеленського, Київ і Лондон досягли найвищого та найбільш змістовного рівня відносин за весь час. 

Папа Римський під час недільної молитви закликав не забувати про Україну

16:08:10

Папа Римський Франциск під час недільної зустрічі з паломниками знову закликав не забувати про страждання різних народів від війни, згадавши зокрема про Україну. Про це повідомляє Vatican News . "І не забуваймо про тих, хто страждає від жорстокості війни в багатьох частинах світу, особливо в Україні, Палестині та Ізраїлі... На початку року ми обмінювалися побажаннями миру, але зброя і далі вбиває і руйнує. Молімося, щоб ті, хто має вплив на ці конфлікти, замислилися над тим, що війна не є способом їх вирішення, бо вона сіє смерть серед мирного населення, руйнує міста та інфраструктуру. Іншими словами, війна сьогодні сама в собі є злочином проти людяності. Не забуваймо про це: війна сама в собі є злочином проти людяності. Люди потребують миру! Світ потребує миру!", - сказав понтифік.

Румунські фермери знову блокують кордон з Україною

15:24:28

Румунські фермери в неділю, 14 січня, знову заблокували пункт пропуску Сірет на кордоні з Україною. Про це повідомив пресцентр Державно прикордонної служби України.   Зазначається, що близько 14:00 представники прикордонної поліції Румунії повідомили про поновлення блокування румунськими фермерами та аграріями руху вантажів у напрямку пункту пропуску Сірет.   Румунський КПП знаходиться навпроти українського пункту пропуску Порубне, який розташований у Чернівецькій області.   "Оформлення всіх видів транспортних засобів, а також пішоходів на виїзд з України здійснюється встановленим порядком", - зазначають прикордонники.   Нагадаємо, вчора, 13 січня, фермери в Румунії також блокували рух вантажівок через пункт пропуску Сірет. Блокада тривала п'ять годин .