Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Четверо українців потрапили у полон в Сомалі

20:16:16

Міністерство закордонних справ України підтверджує захоплення чотирьох українців на території Сомалі, підконтрольній антиурядовим силам. Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко у Facebook в п'ятницю, 12 січня.   "Наші громадяни були членами екіпажу гелікоптера Місії ООН в Сомалі, який зазнав аварії. Їхні особи встановлені. Разом з українцями на борту були також п‘ятеро іноземців", - розповів він.   За словами речника, посольство України в Кенії та постійне представництво України при ООН в Нью-Йорку вже отримали термінові доручення МЗС України вжити необхідних заходів.   "З’ясовуємо всі деталі аварії та захоплення, стан українців, встановлюємо звʼязок із компанією-власником гелікоптера задля координації дій. Тримаємо цю ситуацію на особливому контролі разом з іншими причетними відомствами нашої держави", - додав Ніколенко. Раніше повідомлялося, що бойовики сомалійського угруповування Аш-Шабааб захопили вертоліт ООН , коли він здійснив вимушену посадку в районі, контрольованому ісламістським угрупуванням. Президент Володимир Зеленський заявив, що в Ємені у полоні в хуситів перебуває четверо українських моряків . 

Перший договір про безпеку. Візит Сунака до Києва

19:55:07

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак привіз в Україну не лише новини про 3 млрд доларів військової допомоги на 2024 рік, а й договір з безпеки, який одразу назвали "історичним". Про що ж домовилися Київ та Лондон?   До вступу до НАТО   Документ під назвою "Угода про співпрацю у сфері безпеки між Україною та Сполученим королівством Великобританії та Північної Ірландії" підписали лідери двох країн після переговорів у Маріїнському палаці у Києві.   Ця угода стала першою серед угод з безпеки на виконання домовленостей, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами Великої сімки та державами, які до них приєдналися.   Зобов'язання Великобританії щодо цього документу діятимуть до вступу України до НАТО, повідомив після підписання президент Володимир Зеленський.   "Якби таких гарантій було досягнуто в 1991 році, зокрема з Британією, то війна б не почалася", - переконаний він.   Ріші Сунак зі свого боку підкреслив, що це "перше із запевнень щодо безпеки, які підписує Україна". Британський прем'єр наголосив, що Великобританія першою надавала Україні також летальну зброю, танки, далекобійні ракети тощо.   Лідери також повідомили, що в угоді прописано термін її дії – десять років із можливістю продовження. Однак у разі вступу України до НАТО до закінчення терміну дія зобов'язань щодо безпеки завершиться і буде інкорпорована до системи НАТО.  

Росіяни зупинили наступ під Куп’янськом - Bild

19:48:33

  Російські військові зупинили наступ під Куп'янськом Харківської області й частково перейшли в оборону. Про це повідомив  військовий оглядач німецького видання Bild Юліан Рьопке в п'ятницю, 12 січня.   За його словами, з кінця грудня російські загарбники припинили масштабні атаки бронетехніки на село Синьківка Харківської області, яке вони намагалися взяти з метою подальшого наступу на Куп'янськ.   "Вже близько двох тижнів в атаку там йдуть тільки окремі піхотні частини без підтримки бронетехніки", - пише журналіст.   Разом з тим, Рьопке зазначає, що Силам оборони України вдалося перейти в частковий контрнаступ і зайняти деякі російські позиції поблизу Куп'янська.   "В атаках українці використовують важку бронетехніку, наприклад, шведські БМП Strf 90. Вони підходять на відстань декількох метрів до російських окопів, що надає не тільки вогневий, але і психологічний вплив на противника", - пише оглядач. Нагадаємо, командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що росіяни не досягли тих цілей, які вони ставили в останні місяці . Наступ армії Росії зазнає невдачі.  Про провал зимового наступу російських військ в Україні писав раніше й Рьопке. За його словами, через три місяці від початку штурмів у Донецькій і Харківській областях окупанти не досягли нічого, крім величезних втрат як в особовому складі, так і в техніці.

На Закарпатті створять новий індустріальний парк

19:27:30

Кабінет міністрів на засіданні в п'ятницю, 12 січня, ухвалив рішення про створення чергового індустріального парку на Закарпатті. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в Telegram.   За його словами, йдеться про довгострокові інвестиції на суму в понад 5 млрд гривень та створення близько 2 тисяч нових робочих місць.   "Цього року ми вперше в бюджеті заклали кошти на розширення мережі індустріальних парків. Це 1 млрд гривень, які дозволять дати поштовх розвитку цих промислових майданчиків", - сказав Шмигаль. Крім того, 3 млрд грн буде виділено на державну підтримку великих інвестиційних проєктів в Україні. "Будемо підтримувати аграріїв, будівельну галузь, створення та розширення переробних підприємств, - зазначив прем'єр. У Міністерстві економіки повідомили , що до реєстру індустріальних парків внесено індустріальний парк БФ Термінал в Берегівському районі Закарпатської області. Спеціалізацією парку стане виробництво плит МДФ та CLT, ламінату і паркету. На його території працюватиме перевантажувальний комплекс.    "Важливо, що для виготовлення продукції можуть використовуватися відходи виробництва місцевих діючих деревообробних підприємств. Тож створення парку матиме посилений позитивний ефект для економіки всього регіону", - зазначили у відомстві.   БФ Термінал став першим парком, включеним реєстру індустріальних (промислових) парків цього року та 74-м у цьому переліку. Нагадаємо, у жовтні минулого року Кабінет міністрів  збільшив кількість індустріальних парків в Україні . Парки будуть працювати в переробній промисловості та створять загалом понад 1800 робочих місць. У листопаді 2023 року  Данія підписала перші контракти про інвестиції в Україну .

НАТО буде сильнішим з Україною - Сунак

19:02:40

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підтримав курс України на членство в НАТО й заявив, що Альянс стане від цього сильнішим. Про це він заявив під час виступі на пленарному засіданні Верховної Ради в п'ятницю, 12 січня.   "Я вважаю, що законне місце України - в НАТО. Але річ не лише в тому, яку користь НАТО принесе Україні, йдеться також про те, яку користь Україна принесе НАТО. Ваше розуміння сучасної війни походить не з підручника, а з поля бою, ваші Збройні сили - досвідчені, інноваційні й хоробрі. Україна належить до НАТО, і НАТО буде сильнішим із вами", - сказав Сунак.   Британський прем'єр зазначив, що якщо Росія коли-небудь знову вторгнеться в Україну, Велика Британія прийде на допомогу, надаючи швидку й сталу допомогу у сфері безпеки. "Ми надамо сучасне обладнання на суходолі, морі та в небі, санкції проти російської економіки та тісно співпрацюватимемо з союзниками над цим. Вам не доведеться просити, вам не доведеться доводити, що вам це потрібно. Сполучене Королівство буде з вами від першого до останнього моменту", - наголосив Сунак. Сполучене Королівство не припинить надавати допомогу Україні у війні з Росією, запевнив прем'єр Великої Британії.   "Путін змушений випрошувати зброю в Ірану та Північної Кореї, відчайдушно жертвуючи сотнями тисяч чоловіків у надії, що Україна поступиться або що її друзі підуть. Що ж, Україна не здасться, і Сполучене Королівство ніколи не відступить.. Історія свідчить, що демократії, які витримують, завжди перемагають.. І саме тому Україна переможе", - сказав Сунак. Нагадаємо, сьогодні Україна і Велика Британія підписали угоду у сфері безпеки . Відповідний документ підписали Зеленський і Сунак у Києві. За словами президента України, Київ і Лондон досягли найвищого та найбільш змістовного рівня відносин за весь час.

У Зеленського зросла впевненість, що США нададуть допомогу Україні

18:39:16

Президент Володимир Зеленський заявив, що зараз більш позитивно розглядає питання потенційного отримання військової та фінансової допомоги США, яка була затримана через позицію республіканців. Про це глава держави  сказав  на пресконференції з прем'єром Великої Британії в Києві в п'ятницю, 12 січня.   "Що стосується допомоги Вашингтона: я дивлюся на це з більшим позитивом, ніж це було в грудні. Думаю, що ми також додавимо до результату", - заявив Зеленський.   Глава держави додав, що рішення про надання Україні довготривалої підтримки в розмірі 50 млрд євро Європейського Союзу буде відоме 1 лютого.   Нагадаємо, 27 грудня  США оголосили про надання Україні останнього у 2023 році пакета військової допомоги  вартістю 250 мільйонів доларів.   Президент США Джо Байден у жовтні звернувся до Конгресу з проханням схвалити додаткове фінансування, зокрема понад 60 мільярдів доларів для України . Але воно застрягло в Сенаті через суперечності між партіями в питанні безпеки кордону з Мексикою.