Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

НАТО буде сильнішим з Україною - Сунак

19:02:40

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підтримав курс України на членство в НАТО й заявив, що Альянс стане від цього сильнішим. Про це він заявив під час виступі на пленарному засіданні Верховної Ради в п'ятницю, 12 січня.   "Я вважаю, що законне місце України - в НАТО. Але річ не лише в тому, яку користь НАТО принесе Україні, йдеться також про те, яку користь Україна принесе НАТО. Ваше розуміння сучасної війни походить не з підручника, а з поля бою, ваші Збройні сили - досвідчені, інноваційні й хоробрі. Україна належить до НАТО, і НАТО буде сильнішим із вами", - сказав Сунак.   Британський прем'єр зазначив, що якщо Росія коли-небудь знову вторгнеться в Україну, Велика Британія прийде на допомогу, надаючи швидку й сталу допомогу у сфері безпеки. "Ми надамо сучасне обладнання на суходолі, морі та в небі, санкції проти російської економіки та тісно співпрацюватимемо з союзниками над цим. Вам не доведеться просити, вам не доведеться доводити, що вам це потрібно. Сполучене Королівство буде з вами від першого до останнього моменту", - наголосив Сунак. Сполучене Королівство не припинить надавати допомогу Україні у війні з Росією, запевнив прем'єр Великої Британії.   "Путін змушений випрошувати зброю в Ірану та Північної Кореї, відчайдушно жертвуючи сотнями тисяч чоловіків у надії, що Україна поступиться або що її друзі підуть. Що ж, Україна не здасться, і Сполучене Королівство ніколи не відступить.. Історія свідчить, що демократії, які витримують, завжди перемагають.. І саме тому Україна переможе", - сказав Сунак. Нагадаємо, сьогодні Україна і Велика Британія підписали угоду у сфері безпеки . Відповідний документ підписали Зеленський і Сунак у Києві. За словами президента України, Київ і Лондон досягли найвищого та найбільш змістовного рівня відносин за весь час.

У Зеленського зросла впевненість, що США нададуть допомогу Україні

18:39:16

Президент Володимир Зеленський заявив, що зараз більш позитивно розглядає питання потенційного отримання військової та фінансової допомоги США, яка була затримана через позицію республіканців. Про це глава держави  сказав  на пресконференції з прем'єром Великої Британії в Києві в п'ятницю, 12 січня.   "Що стосується допомоги Вашингтона: я дивлюся на це з більшим позитивом, ніж це було в грудні. Думаю, що ми також додавимо до результату", - заявив Зеленський.   Глава держави додав, що рішення про надання Україні довготривалої підтримки в розмірі 50 млрд євро Європейського Союзу буде відоме 1 лютого.   Нагадаємо, 27 грудня  США оголосили про надання Україні останнього у 2023 році пакета військової допомоги  вартістю 250 мільйонів доларів.   Президент США Джо Байден у жовтні звернувся до Конгресу з проханням схвалити додаткове фінансування, зокрема понад 60 мільярдів доларів для України . Але воно застрягло в Сенаті через суперечності між партіями в питанні безпеки кордону з Мексикою.

ЄС надає Румунії 126 мільйонів євро на розширення портів для українського експортурту

18:10:58

Європейська комісія схвалила виділення  126 мільйонів євро Румунії для підтримки інвестицій у порти, які зіткнулися з збільшенням торгових потоків після повномасштабного вторгнення."Цей захід сприятиме потокам торгівлі в Україну та з України відповідно до цілей плану дій ЄС "Шляхи солідарності", – йдеться у повідомленні Єврокомісії. Згідно зі схемою, допомога надаватиметься у формі грантів до 10 мільйонів євро логістичним компаніям, які працюють у портах Румунії, що розташовані на східному кордоні ЄС (Констанца, Галац, Джурджу); канал Дунай – Чорне море (Пуарта Альба, Мідія та Наводарі); Сулінський канал або в портах-супутниках Констанці (Мідія та Мангалія). "Ця схема вартістю 126 мільйонів євро дозволить Румунії зменшити вузькі місця, створені раптовим сплеском товарів, які надходять до портів узбережжя Дунаю та Чорного моря", – зазначила Маргрете Вестагер, віцепрезидентка Єврокомісії з конкурентної політики.Вона додала, що це зробить внесок у план дій ЄС "Шляхи солідарності", не порушуючи конкуренцію на єдиному ринку.Румунія повідомила Комісію, що планує підтримати компанії, які працюють у певних румунських портах, щоб інвестувати в додаткові потужності для переробки товарів, які відхилилися від їхніх звичайних торгових маршрутів через війну РФ проти України.Триватиме програма  до кінця цього року.

Група нелегалів з Ірану незаконно пробралася з РФ до Фінляндії

18:06:56

У Фінляндії другу добу поспіль нелегали перетнули державний кордон із Росії поза межами КПП, які залишаються закритими до середини лютого. Про це пише  Yle в п'ятницю, 12 січня.   Зазначається, що 11 січня фінські прикордонники затримали 11 шукачів притулку з Ірану, які перейшли кордон на ділянці між Нуйямаа і Йоусено на Карельському перешийку. Чоловіки прибули однією групою і разом попросили про притулок.    У розмові з мігрантами стало відомо про "помічника" з російського боку, який допоміг їм перейти кордон. Конкретних деталей про цю особу поки не відомо.    У Прикордонній службі повідомили, що сконтактували з російською стороною і провели зустріч, щоб ретельно з’ясувати деталі інциденту.    Попередній такий випадок стався 10 січня. Тоді російсько-фінський кордон непоміченими перейшли четверо шукачів притулку. Прикордонники дізналися про них від місцевих мешканців, яким мігранти постукали у вікно.   Як відомо, до цього часу шукачі притулку прибували на фінський кордон лише через КПП велосипедами, доки Фінляндія не ухвалила рішення про закриття пунктів пропуску .  Прем’єр-міністр країни Петтері Орпота заявив, що Росія веде проти Фінляндії гібридну атаку на кордоні .

Рано казати, що Україна має комплексний захист ППО - Зеленський

17:49:19

  Наразі в України немає повноцінного захисту ППО від російських атак, а також особливо не вистачає систем захисту від балістичних ракет. Про це заявив президент Володимир Зеленський на пресконференції з прем'єром Великої Британії в Києві в п'ятницю, 12 січня.   "Що стосується систем ППО: тут рано говорити про те, що у нас є комплексний захист нашої держави. Не вистачає систем Patriot, не вистачає відповідних систем інших радіусів дії. Але, тим не менш, потроху воно приходить. Щось у дорозі, про щось нове ми вже домовилися", - сказав глава держави. Зеленський не став розкривати деталей, але зазначив, що відповідних систем, які борються проти балістики особливо - точно бракує в Україні.   Нагадаємо, напередодні Зеленський заявив, що якби партнери передали Україні сім систем Patriot , то в Одесі, Харкові та Херсоні не гинули б люди. Британський прем'єр-міністр Ріші Сунак після зустрічі з українським президентом оголосив, що Британія надасть Україні військову допомогу на 2,5 млрд фунтів .