Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Українці в грудні купили рекордний за 11 років обсяг валюти

13:47:56

У грудні 2023 року чиста купівля іноземної валюти українцями досягла рекордного показника - 1,026 мільярда доларів. Про це свідчать дані Національного банку України.   Дані демонструють, що українці у грудні купували більше валюти, ніж продавали.   Минулого місяця купівля валюти українцями досягла максимуму за 11 років (у 2012 році чиста купівля становила у жовтні - 2,17 млрд доларів, а потім у листопаді 1,52 млрд доларів)   У грудні українці зменшили продаж готівкової іноземної валюти до 1,26 млрд доларів, натомість купівля зросла до 2,06 млрд доларів.   Також збільшили купівлю безготівкової валюти фізичні особи - до 530 млн доларів із 507 млн доларів у листопаді.    Продаж безготівкової валюти у грудні зріс до із 260 млн доларів у листопаді до 312 млн доларів. У листопаді чиста купівля валюти населенням становила 622 млн доларів.

ЄС ввів санкції проти алмазного гіганта Росії

12:19:09

Рада Європейського Союзу в середу, 3 січня, внесла у санкційний список російського алмазодобувного гіганта, компанію Алроса, на яку припадає понад 90% всього російського видобутку алмазів, та її генерального директора Павла Маріничева. Відповідне рішення опубліковане на сайті Ради ЄС.   "Нові списки стосуються ПАТ Алроса, який є найбільшою алмазодобувною компанією у світі, що належить російській державі та на яку припадає понад 90% всього російського видобутку алмазів", - йдеться у повідомленні.   У Раді ЄС зазначають, що дана компанія є важливою частиною економічного сектору, що забезпечує значні доходи уряду Росії.   Заборона на російські алмази є частиною зусиль G7 з розробки міжнародно скоординованої заборони на імпорт алмазів, яка має на меті позбавити Росію цього важливого джерела доходів.   Нагадаємо, з 2024 року у Європейському Союзі набула чинності повна заборона на прямий імпорт російських непромислових природних і синтетичних алмазів , а також ювелірних прикрас із діамантами. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія планує обходити санкції Євросоюзу проти її алмазів .    Наразі в цілому санкції ЄС проти Росії охоплюють майже 1950 фізичних та юридичних осіб, чиї активи є замороженими, а їх власники - позбавленими можливості надавати послуги на території Євросоюзу.

Під Житомиром сталася масштабна ДТП: зіштовхнулися п'ять авто

12:07:37

Під Житомиром зранку 3 січня сталася масштабна аварія - рух транспорту трасою Київ-Чоп ускладнений. Про це повідомила пресслужба патрульної поліції Житомирської області.      ДТП сталася близько 9-ї години, 3 січня, на 142 км автодороги М-06 Київ - Чоп (об'їзна міста Житомира, поблизу села Сонячне), за участю п’яти автомобілів. Обійшлося без жертв.   Рух транспорту частково ускладнений в обох напрямках, організовано реверсивний рух. Водії просять планувати маршрут поїздки з урахуванням цієї інформації. Нагадаємо, 26 грудня на Дніпропетровщині сталась ДТП за участю шести автомобілів , серед яких вантажівка. Постраждали шестеро людей. 31 грудня  у Польщі під час ДТП загинули троє українців . Автомобіль Audi A6, за кермом якого перебував 40-річний водій, на повороті зіткнувся з автомобілем Audi A4, з’їхав з дороги й зіткнувся з деревом.

Росіяни намагаються наступати на Часів Яр

11:15:22

Російські війська продовжують інтенсивні наступальні дії на Куп’янському і Бахмутському напрямках та перегруповуються на Лиманському. Намагаються наступати на Часів Яр Донецької області. Про це повідомив  командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський в Telegram в середу, 3 січня.   "На Бахмутському напрямку тривають напружені бої поблизу населеного пункту Богданівка. Також противник намагається наступати в напрямку міста Часів Яр. На Куп’янському напрямку тривають щоденні штурми російських військ поблизу населеного пункту Синьківка для створення плацдарму та подальшого наступу на місто Куп’янськ", - розповів він.   На Лиманському напрямку росіяни після зазнаних втрат здійснюють перегрупування і підготовку до ведення наступальних дій. Водночас на цьому напрямку ворог активно застосовує авіацію для завдання ударів керованими авіаційними бомбами.   Сирський зазначив, що на напрямках наступу окупанти збільшили кількість використання техніки, за допомогою якої намагаються підтримати штурмові дії піхоти. Також для продовження штурмових дій ворог використовує штурмові підрозділи, сформовані з колишніх злочинців Шторм Z та Шторм V. Крім того, війська РФ продовжують перекидати резерви з інших напрямків.   "Наші воїни, попри складні умови, мужньо тримають оборону та не дають ворогу просунутися вперед", - наголосив командувач.   Сирський додав, що в органах управління усіх рівнів постійно проводиться робота щодо вироблення рішень, спрямованих насамперед на випередження дій військ РФ, ведення ефективної контрбатарейної боротьби, знищення резервів окупантів на шляхах їх висування та збереження життя наших військовослужбовців. Нагадаємо, в ранковому зведенні Генштаб ЗСУ повідомив, що на Запорізькому напрямку в районі Вербового українські війська просунулися вперед , змусивши росіян покинути деякі позиції. Минулої доби ЗСУ ліквідували 680 окупантів . Від початку повномасштабного вторгнення в Україну російські війська втратили орієнтовно 361 500 бійців убитими.

Ексгенерал СБУ Наумов вийшов із в'язниці у Сербії

11:03:41

Колишній генерал Служби безпеки України Андрій Наумов, якого в Сербії засудили до року ув'язнення за відмивання коштів, вийшов на волю. Про це 3 січня  повідомляє ВВС News Україна з посиланням на Високий суд міста Ніш.   Колишній посадовець СБУ, якого Сербія відмовилася видати в Україну , де він є фігурантом кількох кримінальних справ, вийшов із сербської в'язниці на початку грудня. Однак через розгляд апеляції на вирок у нього вилучили документи та заборонили залишати територію країни.    Адвокати Наумова подали скаргу на рішення про заборону на виїзд з Сербії, аргументуючи загрозою для життя клієнта, однак суд її не задовольнив.   Нагадаємо, Наумов очолював Головне управління внутрішньої безпеки СБУ з літа 2019 року до липня 2021 року. Усього за кілька годин до початку масштабного вторгнення РФ у ніч на 24 лютого він покинув Україну. Для втечі ексчиновник використав кілька мікроавтобусів, перевантажених готівкою та коштовностями, включаючи дорогоцінне каміння.   Президент Володимир Зеленський оголосив про позбавлення його звання. У розпал повномасштабної війни ім’я Наумова почали пов’язувати зі справою про державну зраду колишнього керівника Кримського УСБУ Олега Кулініча. Під час розслідування стало відомо, що Кулініч лобіював призначення Наумова першим заступником голови СБУ.    Після втечі з країни Наумов перебував у Німеччині до свого арешту в Сербії, де його затримали з незадекларованою готівкою. Сербська поліція виявила в нього незадекларовані 600 тисяч євро та 120 тисяч доларів, а також два смарагди. З того часу Наумов перебував у слідчому ізоляторі міста Ніш. Рішення у справі Наумова про відмивання коштів  сербський суд оголосив у вересні  2023 року, ув'язнивши його на рік. На той час він практично вже відбув річний термін ув'язнення.   І захист, і звинувачення подали апеляційні скарги на це рішення. Їх розгляд триває.

Україні треба дати далекобійні ракети - МЗС Польщі

10:25:08

Світ має посилити санкції проти Росії та надати Україні ракети дальнього радіуса дії після масованої атаки РФ по Україні 2 січня. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в соцмережі X в середу, 3 січня.   "Ми повинні відповісти на останню атаку по Україні мовою, яку розуміє Путін (президент РФ Володимир Путін - ред.)", - написав він.   Польський міністр закликав посилити санкції проти Росії, щоб Москва не могла "створювати нову зброю з контрабандних компонентів", а також надати Києву ракети дальнього радіуса дії, які дозволять Україні знищити пускові майданчики й командні центри росіян. Нагадаємо, зранку 2 січня  війська РФ випустили по Україні 99 ракет різних типів  та 35 дронів-камікадзе. Силам ППО вдалося знищити 72 ракети та усі безпілотники. Внаслідок обстрілів  загинули п'ятеро осіб , понад 100 - постраждали.