Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Так сильно бояться. Удар по музею Шухевича

22:41:48

  Росія продовжує воювати не лише із мирними українськими містами, а й із музеями. У новорічну ніч у Львові уламки російського дрону впали на музей Романа Шухевича, головного командира Української повстанської армії. Втрачено меморіальні речі Шухевича: стіл, крісла, фортепіано, бюст Шухевича та скульптура Степана Бандери.   Легендарний будинок   У будинку-музеї була остання штаб-квартира головного командира УПА. На першому поверсі було п'ять тематичних залів. Другий поверх відтворював побут Шухевича під час його перебування на цій підпільній квартирі (весна 1948–1950 рр.).   Важливим історичним об'єктом будинку була схованка, що знаходилася біля входу на горище, фактично — перегородка, що відділяла горище від кімнати подвійною дощатою стіною. Вхід у схованку здійснювався зі сходового майданчика. Потрапити до нього можна було з окремого входу. Саме цим входом користувався Роман Шухевич, який вступив у останній бій із підрозділами МДБ 5 березня 1950 року. Сходи були збережені без змін. Внутрішня частина схованки та вхід до неї відреставровані із збереженням усіх пропорцій та своєрідності будівлі.   Власне, сам будинок і був найціннішим пам'ятником, але тепер його нема.   "Найцінніший пам'ятник – це зруйнований будинок. Більшість основного фонду забрали з музею на початку війни, і він уцілів. Окремі речі були у музеї, які були габаритні", - розповів Петро Слободян, заступник директора Львівського історичного музею, відділом якого є музей Шухевича .

Росія запустила 300 ракет з 29 грудня - Зеленський

22:38:17

  Жодна держава у світі, як сьогодні вночі Україна, раніше не відбивала таких комбінованих ударів дронами, крилатими та балістичними ракетами, які по ній випустила Росія. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні у вівторок, 2 січня.   "Лише за кілька цих днів, з 29 грудня і по сьогодні, Росія застосувала проти України вже майже 300 ракет і понад 200 "Шахедів". Ще жодна держава не відбивала подібних ударів - комбінованих: і дрони, і ракети, зокрема аеробалістичні. Тільки за сьогодні збито 10 Кинджалів", - сказав глава держави.   Зеленський подякував кожному воїну Повітряних сил ЗСУ, усім бійцям мобільних вогневих груп, зенітникам, які були причетні до відбиття атаки.   Зеленський також повідомив, що наразі тривають рятувальні операції, команди рятувальників працюватимуть цілодобово. "Усім, хто був поранений, - а це 130 осіб - надається і буде надаватися необхідна допомога: Харків і область, Київ і область, Запоріжжя, всі міста і райони, які постраждали", - заявив президент.   Крім того, він наголосив, що Україні на тлі масованих російських атак критично необхідно більше систем ППО і ракет для ППО. Нагадаємо, Зеленський закликав українців звертати увагу на сигнали повітряної тривоги найближчими днями.  Як відомо, сьогодні зранку  війська РФ випустили по Україні 99 ракет різних типів  та 35 дронів-камікадзе. Силам ППО вдалося знищити 72 ракети та усі безпілотники.

Польша назвала умови скасування заборони на ввезення зерна з України

21:35:26

Польща повинна зберегти ембарго на імпорт українського зерна до розробки нових правил на рівні Європейського Союзу. Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський в ефірі телеканалу TVP Info.   "Ми повинні зберігати ембарго, доки не домовимось про умови, які його замінять. Я вважаю, що хорошим рішенням буде запровадження ліцензування транспорту, при одночасному використанні транзитних шляхів за межами Польщі", - сказав він.   За словами міністра, Польща хоче допомогти Україні, але їй потрібні норми щодо квот і перехідних періодів.    "Це переговори не лише між Польщею та Україною, а й за участю ЄС", - додав Секерський.   Міністр вважає, що експорт українського зерна має йти іншим шляхом, ніж європейський чи польський. "Тому що завжди є певний ризик, навіть транзитом, що частина зерна та іншої сільськогосподарської продукції залишається в Польщі", - пояснив він. Нагадаємо, навесні 2023 року Польща, Румунія, Угорщина, Болгарія та Словаччині запровадили заборону на імпорт українського зерна. Це було пов'язано з тим, що імпорт сильно впливав ціни на внутрішніх ринках держав. Пізніше це рішення запровадили на рівні Єврокомісії. Воно діяло до 15 вересня.   Після цього очікувалося, що заборону імпорту повністю скасують . Але Польща, Угорщина та Словаччина вирішили продовжити такі заходи в односторонньому порядку .