Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

ГУР назвало головні цілі ворога на 2024 рік

14:35:25

Росіяни вважають, що довга війна в Україні може призвести до дестабілізації всередині самої Росії, тож, схоже, у 2024 році держава-агресор посилить репресивну внутрішню політику. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України в неділю, 31 грудня.   Зазначається, що у РФ наголошують на скороченні фінансової допомоги для України з боку держав-партнерів. "Водночас радники вождів терористичної Росії застерігають від думки, ніби західна допомога наступного року припиниться - "это недопустимо и опасно", - зауважила розвідка. "Утвердження прозахідного вектора розвитку України та збереження виходу нашої держави до Чорного моря оцінюється Москвою як загроза, що в майбутньому може призвести до "намного больших проблем", - додали в ГУР.   Тотальну огиду і зневагу до Росії в українському суспільстві окупанти характеризують як особливу небезпеку. Зокрема, в країні-агресорці вважають критичним для себе перехід російськомовних громадян України на рідну мову.   Розвідка наголосила, що суспільний консенсус, який виник в Україні внаслідок повномасштабного російського вторгнення, є "джерелом глибокої фрустрації вождів у Кремлі".   "Аби знову "привабити" колишніх прихильників Росії серед українців, московські "стратеги" наголошують на необхідності представити "образ будущего для украинцев при разных сценариях "СВО". Що саме мають на увазі в Кремлі - не уточнюють, але наголошують, що вирішити проблему всередині України на користь Росії можна тільки "кардинальной сменой элит и силовыми чисткам", - повідомила розвідка.   Водночас окупанти вважають, що довга війна в Україні при нинішній конфігурації глобальних сил може призвести до дестабілізації всередині самої Росії, тож, схоже, у 2024 році держава-агресор посилить репресивну внутрішню політику, додали в ГУР. Нагадаємо, раніше розвідка повідомляла, що  Росія прагне зруйнувати єдність всередині України . Наближені до Кремля "аналітики" підготували пропозиції вищому військово-політичному керівництву РФ для "ефективнішого" продовження війни проти України у 2024 році.

РФ назвала удари по Харкову "помстою за Бєлгород"

13:42:44

Міністерство оборони Росії заявило, що при обстрілі Харкова "було знищено представників ГУР МОУ і ЗСУ, які брали участь у плануванні та виконанні атаки на Бєлгород". В українській розвідці назвали ці заяви хворобливою маячнею.   Російське Міноборони в Telegram звинуватило Збройні сили України у завданні удару з використанням реактивних систем залпового вогню по місту Бєлгород, унаслідок якого загинули мирні жителі, зокрема діти. У відповідь збройні сили РФ нібито "уразили центри ухвалення рішень і військові об'єкти в місті Харків".   Зокрема, росіяни стверджують, що "ракетним ударом по колишньому готельному комплексу Kharkiv Palace знищено представників ГУР і ЗСУ, які брали безпосередню участь у плануванні та виконанні теракту в Бєлгороді".   "Ударами високоточних ракет по будівлі служби безпеки України в Харківській області та пункту тимчасової дислокації націоналістичного формування Правий сектор ліквідовано представників рухомого складу СБУ, іноземних найманців і бойовиків підрозділу Кракен, які безпосередньо здійснювали підготовку диверсій на російській території", - йдеться в повідомленні МО РФ. Представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов у коментарі Українській правді заявив , що під час російського ракетного удару вчора по Харкову жоден співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони, відповідно як і жоден боєць спецпідрозділу ГУР МО Кракен, не постраждав.   "В  той же час агресор вчергове вдарив по цивільних, і аж ніяк не військових об'єктах. Це постійна практика РФ і її терористичних ракетних ударів, які спрямовані саме проти цивільної інфраструктури і мирних мешканців. Усі інші заяви про уявні "ураження" представників ГУР МОУ - чергова хвороблива фантазія людей, що живуть у паралельній реальності та ведуть геноцидну війну проти України, за що безумовно будуть покарані", - сказав Юсов.   Нагадаємо, 30 грудня під час масованого обстрілу Харкова росіяни вдарили зенітними ракетами С-300 по будівлі готелю Kharkiv Palace. Внаслідок ворожої атаки на центр міста поранено 28 осіб , серед них діти та іноземець.   У результаті обстрілів пошкоджено готель, багатоквартирні житлові будинки, дитячий садок, адміністративні будівлі, магазини, ресторани, торгівельні павільйоні та автомобілі.   30 грудня в російському Бєлгороді лунали вибухи, після роботи російської ППО в центрі міста впали уламки . В результаті невдалої роботи російської ППО  загинули понад 20 людей .

США збили дві ракети у Червоному морі, запущені хуситами

13:02:52

Сполучені Штати 30 грудня збили дві протикорабельні ракети, націлені єменськими хуситами на контейнеровоз у Червоному морі. Про це повідомило Центральне командування США у соцмережі Х.   Контейнеровоз Maersk Hangzhou повідомив, що в нього влучили ракети під час проходження через південну частину Червоного моря. Судно під прапором Сінгапура, яке належить та оперується Данією, звернулось по допомогу до двох американських есмінців - Graveley та Labon.    "Під час відповіді (військовий корабель - ред.) США Graveley збив дві протикорабельні балістичні ракети, випущені з районів, контрольованих хуситами в Ємені, у бік кораблів", - розповіли в Центральному командуванні США.   Там додали, що після відбитої атаки контейнеровоз Maersk Hangzhou придатний до плавання, постраждалих немає.   Це вже 23-й незаконний напад хуситів на міжнародне судноплавство з 19 листопада, йдеться у дописі. Нагадаємо, 18 грудня у Пентагоні оголосили про початок спецоперації під назвою Вартовий процвітання для захисту судноплавства в Червоному морі. Єменські хусити атакували танкер в Червоному морі

У Херсоні внаслідок обстрілу поранені троє людей

12:38:29

Російські війська обстріляли Херсон, поранень зазнали троє людей. Про це повідомив начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко в Telegram в неділю, 31 грудня.   "Обстрілу зазнав Корабельний район міста. Наразі відомо про трьох поранених у Херсоні внаслідок "братських привітань" з лівого берега. Чоловіки 52 і 55 років та 71-річна жінка ушпиталені з травмами різного ступеня тяжкості", - написав він.   За інформацією Офісу генерального прокурора, військові РФ обстріляли Херсон з артилерійської зброї. Тяжких поранень зазнав чоловік, який у момент атаки перебував на вулиці. Йому надають допомогу у лікарні.   До медзакладу також доправили 71-річну жінку, яка дістала травми внаслідок обстрілу за місцем проживання.   У місті пошкоджень зазнали магазин, житлові будинки, автотранспорт.   Нагадаємо, в ніч на 30 грудня  у Херсоні внаслідок атаки дрона було знищено адміністративну будівлю . У навколишніх будинках вибуховою хвилею повибивало вікна. В ніч на 31 грудня українські захисники збили 21 із 49 ударних дронів , запущених російськими військами по території України.

Глава МЗС Литви - Заходу: Не треба чекати на новий Перл-Харбор

12:01:21

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив у соцмережі Х, що Захід може повторити історичні помилки у питанні військової допомоги Україні, та закликав союзників не чекати на "ефект Перл-Харбору".   "Ми вже 25 років займаємося відкладанням і намагаємося стримати імперіалізм Путіна (президента РФ Володимира Путіна - ред.) діалогом та дипломатією, доки він продовжує ігнорувати кордони й рівняє з землею міста", - написав глава литовського МЗС.   За його словами, проблема російського імперіалізму не зникла у 2014 році, і для більшості країн східного флангу НАТО "було зрозуміло, що наступна фаза вторгнення буде дорожчою і страшнішою".   "Так і сталося. Коли Росія знов напала, війна зненацька стала проблемою сьогодення. І знов ми думаємо, що можемо щось вирішити, відклавши проблему "на завтра". Але ж передумови не змінилися - імперські реваншистські амбіції Росії залишаться", - додав Ландсбергіс.   На його думку, наступна фаза війни, яку спричинить Росія, може бути націлена не тільки проти України, Грузії чи Молдови, а й проти однієї з країн НАТО, і ціна відбиття такої агресії буде ще більшою.    "Ми можемо почекати те, що я називаю "ефектом Перл-Харбора" - поворотного моменту в історії, коли проблеми майбутнього раптом стають проблемою сьогодення, але з дуже збільшеною ціною вирішення. Або ж ми можемо дивитися на це як проблему сьогодення і почати вирішувати її зараз. Ми на межі повторення історичних помилок", - заявив глава МЗС Литви. Нагадаємо, раніше посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що Україна потребує фінансування вже зараз . А прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак наголосив, що міжнародні партнери та союзники України не дадуть Росії перемогти .

Росіяни інакше б'ють по Україні дронами - Ігнат

11:21:25

Російські військові інакше використовують проти України іранські дрони типу "Шахед". Про це в ефірі Ми-Україна 31 грудня розповів спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.   За його словами, ворог змінив акцент своїх атак - більшість із 49 запущених росіянами ударних безпілотників були спрямовані не в центр нашої держави. "Більшість цих ударних дронів із 49 було спрямовано на прифронтову територію. Тобто - лінія оборони, власне, де стоять наші бійці, а також і прифронтові території таких областей як Миколаївська, Херсонська, Харківська, Запорізька", - зазначив речник.   Ігнат додав, що росіяни вже не вперше застосовують безпілотники "Шахеди" саме так - "це зміна акценту атаки". "Раніше дрони, як ви бачите, літали в середину країни, тому що "Шахед" - це далекобійна високоточна зброя… Ворог змінює акцент своїх атак і зараз більше БПЛА саме по прифронтовій території. Зрозуміло, що збивати одразу те, що тільки прилетіло з ворожої території, не так просто", - сказав спікер.   За його словами, "Шахеди" - непроста ціль. "Винищувачі, які за ними ганяються по території нашої держави, - п'ять разів може облетіти його і не вдасться йому його знищити. Ціль складна для наших винищувачів старих, радянських, власне ми і розраховуємо, що F-16, може, у цьому нам допоможе, коли з'явиться в Україні", - додав Ігнат. Нагадаємо, в ніч на 31 грудня українські захисники збили 21 із 49 ударних дронів , запущених російськими військами по території України. У Київській області сталася пожежа після нічної атаки дронів-камікадзе . Вогонь спалахнув на об'єкті критичної інфраструктури. Жертв та постраждалих немає.

ППО вночі знищила 21 з 49 дронів РФ

10:00:29

В ніч на 31 грудня українські захисники збили 21 із 49 ударних дронів, запущених російськими військами по території України. Про це повідомили Повітряні сили ЗСУ в Telegram.   Окупанти атакували Україну ударними БпЛА типу Shahed із трьох напрямків: мис Чауда (Крим), район Приморсько-Ахтарська та Курська область РФ.    Усього було зафіксовано 49 ворожих безпілотників "Shahed-136/131". Також росіяни завдали удару по Харкову шістьма зенітними керованими ракетами С-300 .   Більшість ударних дронів ворог спрямував по передній лінії оборони, а також по цивільних, військових та інфраструктурних об’єктах прифронтових територій, зокрема на Харківщині, Херсонщині, Миколаївщини та Запоріжжі.   У різних регіонах України підрозділами мобільних вогневих груп Сил оборони, винищувальною авіацією та зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил знищено 21 "Шахед". Нагадаємо, у Київській області сталася пожежа після нічної атаки дронів-камікадзе . Вогонь спалахнув на об'єкті критичної інфраструктури. Жертв та постраждалих немає.