Мы в соціальних мережах

Facebook

Showreel

Video

Лубінець: Законопроєкт про мобілізацію доопрацюють

13:10:25

Із закону про мобілізацію приберуть норми, які можуть порушувати базові конституційні права людини. Про це в ефірі національного телемарафону 28 грудня заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.   За його словами, необхідно розуміти, що в умовах повномасштабної війни та воєнного стану Конституція офіційно дозволяє обмежувати права громадян.   Омбудсмен зазначив, що одночасно у законопроєкті про мобілізацію не можуть бути порушені базові конституційні права.   "Там є деякі норми, які суперечать Конституції, але вчора була робоча нарада з представниками Міноборони, де ми вже досягли компромісу - як забезпечити закон про мобілізацію та дотримуватися прав людини", - сказав Лубінець.   Він заявив, що до внесення документа до зали буде надано експертну оцінку від його відомства, а також законопроєкт пройде через профільний комітет.   "Але це не повинно заважати виживанню країни та поповненню армії. Тут ми маємо покладатися на думку військового командування", - наголосив омбудсмен.   Нагадаємо, 25 грудня Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає внесення змін до процесів мобілізації , військового обліку та проходження військової служби.   У законопроєкті є уточнення підстав для звільнення зі служби за власним бажанням, уточнення та розширення переліку осіб, які мають право на відстрочку, пропонується запровадити низку покарань для ухилянтів , розширюються повноваження органів місцевої влади щодо проведення мобілізації.   26 грудня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів брифінг, на якому відповів на основні питання щодо запланованих змін . 

На південному напрямку близько 20 росіян здалися в полон - Тарнавський

12:51:54

Ще одна група російських військових здалася в полон на Таврійському напрямку за минулу добу. Йдеться про приблизно 20 окупантів. Про це повідомив  командувач ОСУВ Таврія бригадний генерал Олександр Тарнавський у Telegram в четвер, 28 грудня.   "В операційній зоні ОСУВ Таврія близько 20 окупантів здалися в полон. Також, за минулу добу, знищено та пошкоджено значну кількість бронетехніки ворога", - написав він.   За словами Тарнавського, противник зосередився на наступальних і штурмових діях на Авдіївському, Мар'їнському та Запорізькому напрямках.   "Ворог продовжує активні піхотні атаки за підтримки значної кількості бронетехніки. В цілому, на Таврійському напрямку 27 грудня ворог завдав 18 авіаударів, провів 38 бойових зіткнень і здійснив 985 артобстрілів", - зазначив бригадний генерал.   При цьому він вказав, що загальні втрати росіян за минулу добу склали 488 осіб і 105 одиниць військової техніки, а зокрема, 18 танків, 28 ББМ, 13 артсистем, 23 БПЛА, 16 автомобілів і сім одиниць спецтехніки, а також знищено склад боєприпасів. Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення в Україну загальні бойові втрати особового складу російських військ орієнтовно становлять 356 670 осіб. Минулої доби  ЗСУ ліквідували 920 окупантів . За даними української розвідки, військове керівництво Росії намагається масштабувати навчання молодших лейтенантів та скоротити терміни відповідних вишколів через серйозні втрати молодшого офіцерського складу.

Українці купили майже 200 тисяч імпортованих вживаних авто за рік

12:30:28

З початку 2023 року українці придбали 191 тисячу уживаних легкових авто, ввезених з-за кордону. Показник у 3,5 раза перевищує реалізацію нових автомобілів за той самий період. Про це повідомила пресслужба Укравтопрому в четвер, 28 грудня.   Середній вік вживаних машин, що в цьому році перейшли на українські номери, становить 10,3 року.   В даному сегменті переважають бензинові авто, на якій прийшлось 45% ринку. Далі йдуть дизельні легковики - 33%; електромобілі - 14%; авто з ГБО - 5%; гібриди - 3%.   Що стосується моделей, то в залежності від типу двигуна серед уживаних легкових авто, ввезених з-за кордону, переважали такі:   серед бензинових автомобілів - Volkswagen Golf; в сегменті дизельних та авто з ГБО - Renault Megane; серед електромобілів - Nissan Leaf; в частині гібридів - Ford Fusion US. Нагадаємо, у листопаді українські номери отримали 21,7 тис. ввезених з-за кордону вживаних легкових автомобілів , що є рекордним показником за майже півтора року. В Україні також зріс попит на електромобілі. Лише за листопад українці купили 4,3 тис. електроавтомобілів , що майже утричі більше, ніж рік тому.

Розстріл полонених бійців ЗСУ: названі підозрювані

12:09:29

До страти трьох українських військовополонених під Запоріжжям можуть бути причетні військові із російської 76-ої гвардійської десантно-штурмової дивізії, відомої як "Псковська десантна дивізія". Про це в ефірі Радіо Свобода 28 грудня заявив керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов. За його словами, імена загиблих військовослужбовців Збройних сил України встановлені, наразі верифікуються і будуть оприлюднені згодом. У прокуратурі поки не готові коментувати, де нині тіла полеглих військових.   "На цей час ми можемо підтвердити справжність відео. Нами були встановлені наші військовослужбовці, які були жорстоко вбиті. Зараз встановлюємо причетних осіб до цього злочину. Ми маємо припущення, що до здійснення цього злочину має відношення 76-а десантна дивізія (армії - ред.) Російської Федерації. Але ці дані ми наразі перевіряємо. Ця дивізія вже відома воєнними злочинами, які вчинялися в Україні, зокрема на Київщині", - сказав Бєлоусов.   Розслідування було розпочато одразу, 16 грудня, як тільки інформація потрапила до правоохоронних органів, просто в публічній площині з’явилась нещодавно, пояснив представник Офісу генпрокурора. "У нас є інформація саме про страту 16 грудня", - сказав він.   Офіс генпрокурора вбачає системність у такій поведінці російських військових на Запоріжжі.    "Лише протягом останнього місяця саме біля цього населеного пункту в Запорізькій області був випадок використання наших полонених як живого щита, фактично в тому самому районі. Це знову говорить про системність практики, що це не поодинокий випадок, і що про це точно знає командування РФ, підлеглі якого здійснюють ці злочини. А можливо, навіть інструктує своїх підлеглих у цьому плані", - заявив Бєлоусов. Напередодні стало відомо, що у грудні російські військові поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області взяли у полон трьох українських захисників. Через годину окупанти їх розстріляли .  Відео розстрілу поширилося в мережі . Прокуратура розпочала розслідування.

Ігнат пояснив, чому тривоги через зліт МіГів стали коротшими

10:54:33

Останнім часом в Україні бувають короткі повітряні тривоги через зліт російського винищувача МіГ-31К. Причиною може бути тренувальний зліт-посадка літака або переліт на інший аеродром. Про це в ефірі телемарафону 28 грудня повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.   "Вранці МіГ-31К десь там в районі Тамбовської області злітав. Ну традиційно. Він кожен день злітає і випробовує нашу нервову систему. І не лише випробовує систему, мова йде ж про реальну небезпеку. Небезпеку того, що вони можуть застосувати гіперзвукову, як вони називають ракету Кинджал Х-47М2", - сказав він.   Ігнат наголосив, що безумовно небезпека є, адже у Росії великі запаси Кинджалів. Тому нехтувати тривогою не потрібно.   Відповідаючи на питання, чому остання повітряна тривога тривала 16 хвилин, Ігнат сказав, що наразі "немає точної інформації, що там відбувається".   "Але загалом МіГ-31 міг здійснити зліт, облетіти по колу десь там в районі аеродрому та сісти. Тобто відпрацювати зліт-посадку. Такий собі тренувальний політ міг бути. Але кожен тренувальний політ може стати й не тренувальним. Він може виконати завдання. Можливо, це другий варіант, МіГ просто здійснює переліт на інший аеродром. Тобто через перебазування теж можуть бути такі короткі тривоги", - пояснив речник ПС.   Він додав, що в Повітряних сил є джерела в розвідці, які теж намагаються якомога більше отримати інформації різними способами, чи становить зліт МіГа небезпеку й на скільки вона є серйозною.   "І головну інформацію, звісно, ми отримуємо від наших західних партнерів. Це такі загрози як: зліт МіГ-31, зліт стратегічної авіації, вихід в море кораблів й підготовка їх до пусків Калібрів". Власне цю інформацію ми отримуємо від наших союзників", - розповів Ігнат. Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський доручив знайти рішення, аби довготривалі польоти МіГ-31К не паралізували Україну повітряною тривогою.  Коли рішення буде знайдено та ухвалено, Повітряні сили ЗСУ його виконуватимуть , заявив Ігнат.

У Росії прискорюють вишкіл молодших офіцерів - ГУР

10:39:05

Російське військове керівництво намагається масштабувати навчання молодших лейтенантів та скоротити терміни відповідних вишколів через серйозні втрати молодшого офіцерського складу. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони в Telegram в четвер, 28 грудня.   За даними розвідки, таке рішення Москви зумовлене серйозними втратами молодшого офіцерського складу російської армії під час війни проти України.   У ГУР зазначили, що тих, хто пройшов прискорену підготовку та отримав первинне офіцерське звання - одразу відправляють на фронт.   Окрім цього, задля продовження інтенсивних бойових дій у 2024 році, російське військове керівництво намагається посилити боєздатність штурмових підрозділів, куди, зокрема, зганяють чоловіків з тимчасово окупованих територій України, додали в розвідці.   Також у ГУР заявили, що серед планів на 2024 рік, російська армія зокрема має на меті підготувати спецгрупи для вчинення диверсійних атак та провокацій на території вільних українських областей на півдні. Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення в Україну загальні бойові втрати особового складу російських військ орієнтовно становлять 356 670 осіб. Минулої доби ЗСУ ліквідували 920 окупантів . За словами президента України Володимира Зеленського,  основним джерелом поповнення втрат РФ на полі бою стали російські ув’язнені .